用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼同真光
go

瑪利曼同真光

你會點揀

我會揀瑪利曼英小. 一般真光叻ke會考慮中學去瑪利曼. 但瑪利曼叻ke唔會考慮真光.

原帖由 abc媽咪 於 10-6-5 15:05 發表
你會點揀

瑪利曼 for sure.

瑪利曼英小

你會點揀

100% 瑪利曼

surely 瑪利曼

So easy, of course Marymount.

咁都要問?下次出題難少少.
==> MARYMOUNT

你會點揀

因為最大的問題是, 我覺得真光都已經好好, 又有d怕瑪利曼會辛苦.

原帖由 愛愛地球 於 10-6-5 17:48 發表

真光從09-10年開始比較辛苦,用咗普通話教中文,而且頭半年教完四聲...,下學期開始就教中文書,3測3考。

原帖由 abc媽咪 於 10-6-5 18:00 發表
因為最大的問題是, 我覺得真光都已經好好, 又有d怕瑪利曼會辛苦.

不要以單一事件去評MARYMOUNT. 家長要認同學校, 否則應該轉校. 這校整體當然是一流.

原帖由 big-head 於 10-6-5 18:06 發表
有家長批評瑪行曼小學:學校不認同學生的努力,學生參加對外公開比賽,除非是得到學校老師推薦,否則一概不會獲得學校記錄及認可.即使代表香港參加國際比賽得獎,亦不會得到學校讚賞認同.
http://www.myfriendlyschool.com ...

我反而覺得好應該wor  . 唔洗 d 家長 mut 鬼都參加, 仲大條道理同學校囉假. 覺得好應該. 亦好過有d 名校, mut 獎都post出來, 唔理大, 細,' 騎哩'都扮學校功勞. 而 d 家長更樂此不疲

如果only 自己enjoy, 就唔好mind 學校點睇, 如果為虛名, 就唔好怪學校, 因學校唔需要哩 d 虛名

.

原帖由 big-head 於 10-6-5 18:06 發表
有家長批評瑪行曼小學:學校不認同學生的努力,學生參加對外公開比賽,除非是得到學校老師推薦,否則一概不會獲得學校記錄及認可.即使代表香港參加國際比賽得獎,亦不會得到學校讚賞認同.
http://www.myfriendlyschool.com ...

醒目開學勳章

HI,

天神嘉諾撒同st paul convent.

您又會選擇哪間呢!

原帖由 愛愛地球 於 10-6-5 17:48 發表

天神嘉諾撒 100% to St. Mary
st paul convent 100% to SPC secondary

No school fee for 天神& St. Mary, School fee for SPC Primary & Secondary.  But it seems SPC ranking is higher than St. Mary.  You have to decide if it is worthwhile to pay for the higher ranking. Anyway, both are very good schools, It's just a happy problem. Congratulations!  

But it's also critical if whether you have a younger sister and where you live.

原帖由 Yukyuk 於 10-6-6 06:22 發表
HI,

天神嘉諾撒同st paul convent.

您又會選擇哪間呢!

醒目開學勳章

多謝您祝賀及中肯的分析!  

我想看看多唔多囡囡友好的朋輩留守SPC先!

原帖由 Astoria 於 10-6-6 07:46 發表
天神嘉諾撒 100% to St. Mary
st paul convent 100% to SPC secondary

No school fee for 天神& St. Mary, School fee for SPC Primary & Secondary.  But it seems SPC ranking is higher than St. Mary.  You ha ...

作為過來人, 可給你一點意見.

我當年就係果一批上不到瑪利曼中學(當年叫瑪利諾), 又考到真光中學其中之一嘅學生.  F1被編到一班大部份瑪利曼, 聖保祿, 聖心等校'不要'嘅學生一同讀書, 感覺非常'親切'.  課程淺, 尤其英文; 音樂書內竟然有首我P2唱過的英文歌, F4那年又有一首P6唱過的!

上到F2, 學生開始大撈亂, 接觸到真光小學上來的學生.  可見佢地係就真係好努力, 但一到英文科嘅科目, 就好似欠左d嘢, 力不從心.  每到英文默書, 我地呢班唔駛太點讀, 佢地就讀到cc下.  不過上到upper form就差不多level, 大家都要讀.

最近喺Facebook搵返Marymount直升中學的小學同學, 知道的起碼有兩個做醫生, 兩個做律師, 不用做的也做緊少奶奶, 第二代讀的是國際學校.  (註: 呢班同學95%當年也有到外國升學的)

真光出來的一班, 有70-80%是基督徒(這點對有宗教信仰的人嚟睇係直得鼓舞), 知道的有做醫生, 物理治療師, 護士, 老師等.  同學比較起嚟樸實, 平民一點.

個人感覺Marymount除英文ok外, 學術上好似無咩特別, 除非再浸下鹹水.  真光英文無咁叻, 但讀得書的大有人在.  (我班當時最叻果個7A1B).  若我一心比個女遲d過外國讀, 我會選Marymount.

謝謝bowra! 我正是有宗教的人!
再請問下, 當年在瑪利曼小學的日子, 是否Enjoy? 會否大壓力?

原帖由 bowra 於 10-6-7 07:44 發表
作為過來人, 可給你一點意見.

我當年就係果一批上不到瑪利曼中學(當年叫瑪利諾), 又考到真光中學其中之一嘅學生.  F1被編到一班大部份瑪利曼, 聖保祿, 聖心等校'不要'嘅學生一同讀書, 感覺非常'親切'.  課程http:// ...

abc媽咪:

會否大壓力等問題, 我諗最好問返而家有女女讀緊d媽咪啦.

我讀緊果個年代仲有好多富豪子女讀 (eg 何莉莉四子女), 功課有壓力外 (高年班亞媽都唔識要補習), 比較差的同學, 老師會當眾鬧佢地懶 (用'死蛇爛鱔'等字眼); 另物質上也會有比較, 同學仔最鍾意去當時的Gift Gate買野, 電視一有新野出, 就好快見佢地有.  當時的 grading 也很 harsh, 95-100 先攞到A (B: 85-94: C: 70-84; D: 60-69, 60留下不合格).  所以去到真光對我嚟講係一種解脫.

我諗而家唔同哂, 最少老師唔鬧會人 ...

不過老公同事話, 之前揸架日本車去比個校工叫泊開d, 唔好阻住條路, 但轉頭見到架寶馬就揮手叫泊埋去 ...

原帖由 abc媽咪 於 10-6-7 09:54 發表
謝謝bowra! 我正是有宗教的人!
再請問下, 當年在瑪利曼小學的日子, 是否Enjoy? 會否大壓力?