用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 羅裕積小學
go

羅裕積小學

有沒有家長對此校有認識 ?

請睗教.........

我囡囡都派咗呢間學校,但唔喺自己所願(第六自願)..對呢間學校認識唔多

我是第四願入. 唉..........諗都諗唔到個囡咁黑妹, 是 10% 其中之一8.......

你有冇私校在手 ?

明天去唔去註冊 ?

開始叩門未呀........

net 31 只有 10 間學校可選. 你第六願都入到.可以想像間學校有幾多人想入...........

原帖由 612 於 10-6-7 09:11 發表
我囡囡都派咗呢間學校,但唔喺自己所願(第六自願)..對呢間學校認識唔多

冇私校在手. 註冊就要註, 但會去叩門呀, 你會不會去叩門,
如去,你會那幾間呢?

聽聞不是太好, 好多學生水準好低, 好像英文24個字母都未識晒, 同埋有d家長不太緊小朋友, 可以話唔理.

去,一定去. 因為呢間不是我心中的學校.

我會去聖瑪, 油天.

你呢 ?

有冇心水 ?

你個囡讀邊間幼稚園 ?

唉...........香港抽籤式派校真是玩死d小朋友...

原帖由 612 於 10-6-7 09:58 發表
冇私校在手. 註冊就要註, 但會去叩門呀, 你會不會去叩門,
如去,你會那幾間呢?

我都去 , 舊油天己經派完form, 我冇取,你有冇

我是在放榜當天 download 的. 我只 print 了 copy, 冇 save. 幫唔到你. sorry !

你是叩聖瑪同新油天了 ?

原帖由 612 於 10-6-7 10:31 發表
我都去 , 舊油天己經派完form, 我冇取,你有冇

可不可以scan 個   copy to me, 麻煩你 .

我對此校的認知是接近零.
學校冇升中資料
課外活動是近零
仲有新移民英文補習班.........

聽到都打冷震

原帖由 yycheng10 於 10-6-7 10:07 發表
聽聞不是太好, 好多學生水準好低, 好像英文24個字母都未識晒, 同埋有d家長不太緊小朋友, 可以話唔理.

sorry 呀, 我真係好想幫你.因為我同你身受其x.

不過, 個 print out 不在我手. 是我老公搞的, 佢依家在外交緊叩門信.

你去了聖瑪及新油天未 ? 快d去啦

你第一願是什麼 ?

原帖由 612 於 10-6-7 10:45 發表
可不可以scan 個   copy to me, 麻煩你 .

未去呀, 要等齊交件, st mary , 就唔去呀, 新油天- 星期三才deadline, 你做了多少份 profile ,去多少間叩門呀

我叩左好多間. 基本上, net 31  好學校都會去交. 仲有 d 跨區囉.

你諗住只叩新油天一間 ?

原帖由 612 於 10-6-7 11:33 發表
未去呀, 要等齊交件, st mary , 就唔去呀, 新油天- 星期三才deadline, 你做了多少份 profile ,去多少間叩門呀

你已經去了多好間啦

因為我同我老公都要返工, 佢今天請假一次過交哂佢........

原帖由 612 於 10-6-7 11:40 發表
你已經去了多好間啦

首先我不知道這間學校, 但我提議其中一個了解學校的方法.

最好了解一間學校的方法之一是放學到門口看一看.  妳大約可以知道校風如何;

第二是查它網站的升中資料, 看它有幾多人升中, 入那幾間, 比例如何?  做父母請小心求証, 花多點心思時間, 子女是你自己的.

聽人說不如自己查, 我知有人說入A官小校可以入某名女官中學, 當人們信了而了這A小學時, 發覺原來A小學不是和這間有聯系, 原因是不同校網!!  亂放料的當然有責任, 亂聽的家長要負最大的責任, 子女是妳的嗎?  

所以, 不能只聽, 要查, 去學校看.

都明白.

但學校連升中資料也沒有

原帖由 panbaby 於 10-6-7 12:35 發表
首先我不知道這間學校, 但我提議其中一個了解學校的方法.

最好了解一間學校的方法之一是放學到門口看一看.  妳大約可以知道校風如何;

第二是查它網站的升中資料, 看它有幾多人升中, 入那幾間, 比例如何?  做父母請 ...

是有的, 要在羅裕積自己的網站, 通常在升中或小六派位公佈, 我以前看過, 妳再看它的人數, 英中比例, 名英中人數, 自已想想.

原帖由 MaggieHei 於 10-6-7 13:38 發表
都明白.

但學校連升中資料也沒有

是有, 我看漏了.

請問 : 你是否有小朋友在校讀書 / 你是舊生 ?

如果是, 請給多些資料有關此校給我們啦.

原帖由 panbaby 於 10-6-7 13:43 發表
是有的, 要在羅裕積自己的網站, 通常在升中或小六派位公佈, 我以前看過, 妳再看它的人數, 英中比例, 名英中人數, 自已想想.

對不起, 我不是舊生, 也從不識人在這裏讀, 我也是這幾個月才聽到這間學校, 我以前幫我個女找學校, 也是上親子亂問, 後來想想不如自己查, 發覺有很多意見不如自己看自己查.

我再建議妳查查兩間油天, 兩門大天, 方樹泉, 基道的升中人數及比例, 名校比例 (記著要找出有幾多人升中, 男女比例, 男的好成績去那裏, 女的去那裏), 印出來比較.

這可能花少少時間, 但絶對值得, 子女一生呀!! (小女從未在以上任何一間讀書, 絶無好惡之分)

原帖由 MaggieHei 於 10-6-7 13:51 發表
是有, 我看漏了.

請問 : 你是否有小朋友在校讀書 / 你是舊生 ?

如果是, 請給多些資料有關此校給我們啦.