用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全港家長齊關注:嚴選與監察學校午膳供應商 ...
go

全港家長齊關注:嚴選與監察學校午膳供應商

你知道孩子在校午膳吃什麼?
你有什麼要求? 三低一高? 價錢平    ? 無要求?     

最憎大x樂,難食到死又成日出事.

原帖由 mayaka 於 10-6-7 10:49 發表
你知道孩子在校午膳吃什麼?
你有什麼要求? 三低一高? 價錢平    ? 無要求?     
無知是福

學校飯餐

那一間不重要, 品牌愈大, 食水愈深   
齊齊  參詳,比較,研究下....

醒目開學勳章 王國長老

我女學校評選好認真的, 會去衛生署網址睇返間學校有無營養師, 係咪即日煮, 廠房o係邊, 廚房"壞左"生產唔到會點算, 一日有幾多款揀, 有無"不"飯, 幾多員工黎, 等等等等[url]http://school.eatsmart.gov.hk/files/pdf/database_lunch_suppliers_operation_tc.pdf[/url]
其中會prefer外判營養師多過自聘, 廠房近d, 每日都有營養餐同素餐 (好高要求)
之後"西"剩幾間至會安排試食同睇廠房, 有時會靠"人脈"去拎下reference睇下飯商現今合作情況
大集團未必食水深, 而家d價錢都好貼, 不過大集團好多時無計傾, 佢地話咩就咩, 呢下煩!
(見過有學校post上網安排22間試食, 只靠賣相/價錢/味道揀飯商, 大開眼界!)

原帖由 mayaka 於 10-6-7 01:06 PM 發表
那一間不重要, 品牌愈大, 食水愈深   
齊齊  參詳,比較,研究下....

如果好似飛機餐就好喇.
無知是福

菠蘿素雞飯, 盛惠十六元

標準酒樓碗一碗飯, 一條25mmx 100mm素腸斬成七碌,一圈罐頭菠蘿, 兩片指天椒大小的青椒,足夠浸過飯面的橙紅色醋汁......

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-6-7 17:43 發表
如果好似飛機餐就好喇.

醒目開學勳章

原帖由 mayaka 於 10-6-7 20:19 發表
標準酒樓碗一碗飯, 一條25mmx 100mm素腸斬成七碌,一圈罐頭菠蘿, 兩片指天椒大小的青椒,足夠浸過飯面的橙紅色醋汁......

:;pppp:

如果質素好,貴些都無問題!

版主

翠肉瓜炒肉片+罐頭茄汁豆做汁...多謝$16.5
講真依家間間都係差唔多價錢,真係最重要係味道,已經每日得2款選,仲要啲配搭奇奇怪怪,仲要一係就紅米/一係就糙米/一係就燕麥飯 如果佢地真係肯食就真係健康,但如果攪到餐餐都係用豉油送飯,我就真係唔知健康咗係邊
同埋每半年就應該轉吓唔同款既餐,講真我地返工如果日日都叫你食差唔多既嘢,食足一年我相信你見到都會嘔

醒目開學勳章 王國長老

我囡囡個間每日有四款唔同餐揀, 其中一款係營養餐, 當然有一款係超級垃圾餐黎.
囡囡食左咁耐都無話唔好食, 而家一個月會比佢揀兩三次垃圾餐, 其餘全部係食營養餐.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~