用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted

Deleted

實在太過份, 入到st mary佢都唔心足, 佢其實想點呢

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-7 13:31 發表
小兒派位未如理想,這兩天都忙於扣門。今早於民生排隊交申請表時,聽到後面一位媽媽高談濶論;她的女兒已於自行分配入了St Mary,現在趁第二輪召生,嘗試申請不同教學方法的直資和私校(包括民生、陳守仁、蔡繼有等),這樣便可保 ...

真係乜野人都有嫁:;pppp:, 希望佢小朋友唔好似佢啦!!!

真係咁唔心足, 真係好過份, 她的自私增加社會資源呀 !

醒目開學勳章 王國長老

有D家長係咁, 覺得俾左留位費/註左冊, 係佢小朋友有本事加上自己真金白銀付出, 慢慢HOLD下唸下都好應份

難為人地未有著落既小朋友同家長......

說得有理!
支持你!
希望你的兒子可儘早找到學校.

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-7 13:31 發表
小兒派位未如理想,這兩天都忙於扣門。今早於民生排隊交申請表時,聽到後面一位媽媽高談濶論;她的女兒已於自行分配入了St Mary,現在趁第二輪召生,嘗試申請不同教學方法的直資和私校(包括民生、陳守仁、蔡繼有等),這樣便可保 ...

如果派位前, 報多幾間私校, 直資BACK UP, 我覺得好正常, 但如果已經派到心儀學校, 呢個時候就唔應該去趁熱鬧和SHOW OFF 自己的小朋友有幾叻.. 既浪費自己時間(報又未必收, 收又未必讀), 又增加左令其他真正需學位的家長的壓力....

呢O的行為真係無聊又損人不利己.....
url=http://www.TickerFactory.com/]

簽名被屏蔽

原帖由 ecec 於 10-6-7 13:56 發表
... 咁自私既人, 會教出乜野子女? 我祝佢好運!

你真寬仁,還祝她好運,我.....無奈地祝這個社會好運。

呢D咪叫自私囉.....香港社會多幾個呢D人,
真係唔該哂呀

醒目開學勳章

其實,您都唔駛太介意佢。

呢D情況大概有兩個可能性。

一,她思覺失調加精神分裂,明明自己女兒冇入到任何一間名津小,就虛張聲勢,失常加變態的婦人。(生人勿近!)

二,如此厚面皮,您地估其他學校老師和校長係"LU LU" 咩!
一定唔會收佢啦!

除非佢囡囡跟佢媽媽一樣見人講人話,見鬼講鬼話,有咁好OFFER都唔去,如果唔係,佢一定智商有問題,如此有趣的愛登士家庭,收唔過!

犯不著為這類無知的人動氣!

原帖由 MiuMiu2004 於 10-6-7 13:37 發表
實在太過份, 入到st mary佢都唔心足, 佢其實想點呢

Agree!

據她所講並沒有報第一輪直資,因為如收了要立刻決定,現在是抱"平常心"申請,順便磨錬一下女兒,若取錄便待九月決定--我揀人好過人揀我。

我的大女亦就讀St Mary,記得當時真是滿心歡喜,專心一致和女兒一起迎接新的校園生活。這位媽媽的撰校策畧,我真是自愧不如。
原帖由 ecec 於 10-6-7 13:56 發表
根本佢心態都有問題啦, 統一派位之前唔知佢有無去報過呢d直資呢? 依家都派埋位先再去報直資, 就算in左人地收, 佢就兩邊都hold住個位唔放, 有人讀st mary或者呢幾間直資既都俾佢搞到隨時9月先知有無得讀, 都唔知佢乜 ...

也不是真的動氣,只是想到有不少人(包括小兒)可能因此要担心整個暑假,甚至買齊校服書本,就是要等這些『有心人』放棄學位,才可成功轉校,有點不吐不快罷!
原帖由 KK07 於 10-6-7 14:59 發表
犯不著為這類無知的人動氣!

塞翁失馬焉知非福?塞翁得馬焉知非禍? 今日佢好似win咗,但他日係點無人知,努力,我支持你,希望你能成功揾到心儀的學校。

我都經歷過喇,我個仔派位果年,hold住8個offer果個仲係我個親戚,我好唔客氣地話佢,佢老羞成怒,到而家我地都冇計傾!

TelleTelleMom
民生見佢派得咁好,也未必會給她機會約見,就算見也要她解釋為何打算放棄St Mary!

佢個囡會點諗呢?

只希望各位hold住多個位的mama早點決定, 放返多餘學位出來

不知樓主是否碰到同一位媽咪呢? 她也不滿足女兒於能進St Mary。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2206659&extra=&page=1