用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年k3都可以試大坑真光插2年班
go

今年k3都可以試大坑真光插2年班

真光已收咗1年班,但係我多口問句可唔可以插2年班,校方已覆實ok,6月尾會考插班試.

之前就算無報1年班都可以報插班,依家應該仲比人報!如果派得唔好,可以試吓,考試費只係$50.

http://www.tlmshkps.edu.hk/sch_info/sch_applyp2-5.htm

醒目開學勳章

想問,因我仔仔係07年BB,
現讀普通屋村學校,會否影響佢將來入讀這校機會?

其實都無所謂,如果係大抽獎咁就睇你運氣好唔好!如果係考直資或私校,咁間學校係睇你小朋友面試時的表現,讀邊間幼稚園的關係真係唔係咁大!咁當然有d出名的幼稚園課程會深d,咁小朋友咪學多d!但如果你有心教小朋友其實好多時都係自己教佢會識野多d快d!總言之都係一分耕耘一分收穫!!

對不起,請問可否解識K3插入P2是什麼意思呢?
謝謝你!

呢個方法我見過啦, 朋友個囡在國內讀幼兒園的好叻, 無讀小一, 來港插班讀小二, 仲入了名校。但係要年齡足夠才可以, 仲要面試時達到佢地學校要求。

原帖由 cutekiddy 於 10-6-6 04:04 發表
真光已收咗1年班,但係我多口問句可唔可以插2年班,校方已覆實ok,6月尾會考插班試.

之前就算無報1年班都可以報插班,依家應該仲比人報!如果派得唔好,可以試吓,考試費只係$50.

http://www.tlmshkps.edu.hk/sch_info/sc ...

阿仔依家讀緊k3,我之前幫佢報咗讀嚟緊9月二年級嘅插班試.即係話如果佢筆試pass,佢就會直接讀二年級,唔駛讀一年級.

學校講比我知,之前有人插二年班,對個小朋友都係太淺,一年後升五年班,仲讀得好好!不過我覺得o甘就真係太快!

插班有利有幣,如果跟得上,小朋友可以學多啲同快人一年.就算將來要留班,都係同原本同年齡嘅小朋友一齊再讀.唔好嘅就係小朋友可唔可以適應到同大一年嘅同學相處.

但係如果小朋友係ok,可惜派位派得好差,呢個不失為一個辦法.

原帖由 yaulinda 於 10-6-7 12:34 發表
對不起,請問可否解識K3插入P2是什麼意思呢?
謝謝你!

如果咁叻考小二插班都收, 我諗其他出名o既名校考小一應該都唔會有咩問題啦???

唔知又有冇年齡限制呢? 小二入學年齡係咪都小一相同呢?

小一極大部份睇面試當日表現,最好嘅優點要係好短時間表現出嚟.再加埋如果小朋友當日心情唔好,唔舒服,太文靜,慢熱又或者未係太presentable就好'舌'底.總之有啲係睇彩數!

小二插班要睇筆試成績先,如果過到關而面試不過不失都好大機會收.

原帖由 spmok1999 於 10-6-7 16:01 發表
如果咁叻考小二插班都收, 我諗其他出名o既名校考小一應該都唔會有咩問題啦???

唔知又有冇年齡限制呢? 小二入學年齡係咪都小一相同呢?
...