用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好驚 而家D小朋友4歲會作英文短句﹖! 有無人答下我﹖ ...
go

好驚 而家D小朋友4歲會作英文短句﹖! 有無人答下我﹖

朋友的女兒最近請左個NET﹐最初只係希望佢學phonics...點知個先生教埋認字﹐重作埋短句﹐真係好顛!

我問佢會唔會個女好辛苦﹐佢話個女好鐘意﹐因為係用游戲方式學習﹐不過我真係覺得好奇。

其實係唔係好多4歲既小朋友都可以開始作到句呢﹖有無人可以答下我﹖

醒目開學勳章

日常英語溝通.. 兩歲已經無問題
咁~ 我估作句應該係執返靚d grammer?

原帖由 kerkermui 於 10-6-7 08:39 發表

yes, 一開口就是作句既過情

妳的寶寶好叻呀!
我的寶寶差唔多到兩歲才開金口講嘢, 現在就嚟3歲, 正幫寶寶build up vocab, 開始教講短句. 希望K3可英語溝通及寫小小.
不過我的寶寶自己唱英文兒歌, 無教過 (但由細, 間中睡前播mp3比寶寶聽)

原帖由 kerkermui 於 10-6-7 08:39 發表

Dear SamanthaMum,

Could you please PM the info of your NET?
我想知上課時間、情況,亦想知收費,十分感謝。

ac917

原帖由 SamanthaMum 於 10-6-7 01:21 發表
朋友的女兒最近請左個NET﹐最初只係希望佢學phonics...點知個先生教埋認字﹐重作埋短句﹐真係好顛!

我問佢會唔會個女好辛苦﹐佢話個女好鐘意﹐因為係用游戲方式學習﹐不過我真係覺得好奇。

其實係唔係好多4歲既小朋友都可以開 ...

唔洗驚, 四歲能認字和講英文短句好正常.  媽媽平時同佢睇多d英文圖書已經可以吸收好多, 唔洗請老師返屋企教都可以做得到.  我地在小朋友兩歲開始每日睇圖書, 持之以恆, 現在四歲都已經可以自己睇到明小學二年級的課本, 但我無要求佢串字和寫字.  

原帖由 SamanthaMum 於 10-6-7 01:21 發表

4歲識講英文同4歲作句好似係兩樣野.....
咩野係"作句"?
1. 俾個/幾個生字寫/講句句子出黎?
2. 定叫你用英文講下今朝/尋日做過d乜?
1.好似要經過訓練/操練;否則4歲小朋友唔會明白"作句"有咩意義;
2.大部份學過英語o既小朋友都可以;

我諗我花3日3夜都教唔識我個衰仔咩叫"作句"...
"作野"佢就無師自通....

原帖由 ac917 於 10-6-7 12:49 發表
Dear SamanthaMum,

Could you please PM the info of your NET?
我想知上課時間、情況,亦想知收費,十分感謝。

ac917

我覺得呢個post就係為o甘

原帖由 brrbaby2007 於 10-6-7 14:11 發表

搵食啫...睇開d

如果係就好灰囉!
如果個個媽咪見到自已小朋友做唔到某d小朋友做到嘅野就好緊張,即刻要跟,怕自已小朋友執輸,咁就仲灰…
原帖由 brrbaby2007 於 10-6-7 14:11 發表

原帖由 sheffield 於 10-6-7 14:36 發表
如果係就好灰囉!
如果個個媽咪見到自已小朋友做唔到某d小朋友做到嘅野就好緊張,即刻要跟,怕自已小朋友執輸,咁就仲灰…  

o甘事實通常有一大串pm跟尾呢,不過有好多好似mosibaby真心分享佢上過既course

不過我唔明樓主有乜好驚,揾佢個friend個NET咪乜都掂law

其實有咩咁奇 ?? 屋企有工人既小朋友好多都識用英文溝通架啦 ?
我仔今日同我講 " I go to school by bus"

BK D MAMA越黎越醒目, 一睇就知道係賣廣告, 呵呵^^

賣廣告又好, 唔係賣又好, 不過而家d 小朋友真係叻過我以前好多.
有個k3小朋友, 9月會入某間直資小一,
學校講到明小一要教[九方],
叫家長可以的話就教定先.
陰公, 而家個小朋友要搵人教九方輸入法,
字都未寫得好就要學.

原帖由 crystal媽咪 於 10-6-7 16:38 發表
賣廣告又好, 唔係賣又好, 不過而家d 小朋友真係叻過我以前好多.
字都未寫得好就要 ...

點解咁奇怪 叫家長教定先..
咩都家長教定..番學做咩呀?

原帖由 crystal媽咪 於 10-6-7 16:38 發表
字都未寫得好就要 ...

咪重易過學寫字啦,我怕小朋友反問你學寫字做乜。

Btw, 我上星期見有個看似K3-P1既小朋友攞住本約2/3寸厚既英文書睇,阿媽叫佢企埋一邊唔好阻住度門,佢好專心睇唔埋阿媽。嘩,由尖沙咀到旺角睇左4頁,每頁全文字不少於30行一頁,我見到有d驚.....

哈哈!我地上得BK太多啦!已經百毒不侵!
不過講真呀,其實我地仲乜要求啲小朋友咁多野哦,佢地咁細個(自然發展唔好咩),真系唔公平,如果我地啲老細都咁要求,我林我一定會唔打呢份工,不過我地個B無得選擇!各位家長都系林清楚!

阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

其實無乜咁出奇。我囡兩歲半已經開始識向verb後面加...ing!一講I am 、you are 、we are 乜... 就自動波加 ing (I am eating ... you are drawing...we are playing...) 無特別教,只係同賓賓講得多,加上佢返幼兒班我揀左International class。

同意, 似乎做句的定義, 如果只是說出想說的東西, 一般會用英文溝通的都肯定可以, 但如果只給幾個生字, 就可以用寫的串成句子, 相信大部份都仍不太可能.

原帖由 LittleRoxie 於 10-6-7 01:29 發表
我個女3yrs已經識...佢間學校, 大部份K1的小朋友, 已可用流利英語作句....其實睇你點教..但我個女的成績, 在班裡只是中中間間..