用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
go

2010-2011 小一家長請進...

HI,

很幸運大家都可以入讀這所學校,大家一起傾傾吧!

MIMI2004

Hello, 我都黎報到
呢2日我都仲係覺得自己好似發夢咁....

大家好, 等我都來報到先.

Hello ballball,

恭喜你, 我囡話:要同你囡囡一齊放小息.....
佢恨做姐姐, 恨到發晒燒 .....

唔知佢地會否一齊坐校車呢??

原帖由 ballball411 於 10-6-7 00:40 發表
Hello, 我都黎報到
呢2日我都仲係覺得自己好似發夢咁....

mmak,
我地應該唔係坐校車啦, 我鐘意自己湊嘛
我都有話比佢知, 你個係學姐, 等我一陣再話佢知, 遲d小息有你陪佢先 ^^
過埋聽日, 註冊左,再約你, 我要同你攞多d料呀^^

Hello!大家好, 小囡Rachel都入咗呢個大家庭,希望開學後保持聯絡及交換下情報啦!

To mmak (Zoe媽),

可否叫妳囡囡幫忙照顧埋我個女呀!有人'照'住會好d,嘻嘻......

ballball411,

你留意吓....

我記得留年有2日註冊, 另學校會叫校車公司, 校服承辦商& PTA 擺D檔攤, 等各位家長可以一次搞掂晒D嘢...
有D家長心急註冊, 連續去咗2日, 我舊年1st round 入, 一早註冊咗, 所以無去2次, 如果今年安排無變, 應該可以一日搞掂...

BTW, 我建議你自己出去買校服會方便D...

anyway, 有問題請 我...

原帖由 ballball411 於 10-6-7 15:02 發表
mmak,
我地應該唔係坐校車啦, 我鐘意自己湊嘛
我都有話比佢知, 你個係學姐, 等我一陣再話佢知, 遲d小息有你陪佢先 ^^
過埋聽日, 註冊左,再約你, 我要同你攞多d料呀^^ ...

無問題.... 我囡最鍾意揍D細細個嘅妹妹....

原帖由 clarachel 於 10-6-7 16:37 發表
Hello!大家好, 小囡Rachel都入咗呢個大家庭,希望開學後保持聯絡及交換下情報啦!

To mmak (Zoe媽),

可否叫妳囡囡幫忙照顧埋我個女呀!有人'照'住會好d,嘻嘻...... ...

Hi! 大家好!我個囡Fedora都入咗呢個大家庭,希望開學後可保持聯絡!
佢現讀緊St. Cat.,有冇同路人?

我個女都係讀St. Cat, 佢叫Christie.

咁就唔該哂妳囡囡先!

另外,見到妳在另一個題目見到妳,想問下除了妳囡囡現讀那間英文補習學校外(因為今天還沒有收到面試信),還有那些好介紹(英文和/或其他科)是適合我們的小學呢?

原帖由 mmak 於 10-6-7 16:51 發表
無問題.... 我囡最鍾意揍D細細個嘅妹妹....

你好呀,想請問你地係咩讀st.cat入瑪利諾機會大d?請指教..

Rachel 媽, 你係唔係kv個 Rachel 呀?

其實我都唔係好清楚, 羊群心理見大家講到咁勁, 咪去試吓囉...
我囡K3至今, 英文成績都算幾好, 其實可以唔讀補習班....
所以我唔係好知點樣先係好嘅補習班, 亦無去8卦其他英文補習班....

如果你囡囡英文唔係太差, 你可以wait 多1年....
我D朋友好多wait 咗1年, 都有call interview 呀...

我覺得學校D英文唔算難, 學校亦會幫學生慢慢適應, 反而中文會吃力D...

你小朋友邊方面最弱 呢???...

原帖由 clarachel 於 10-6-8 00:40 發表
咁就唔該哂妳囡囡先!

另外,見到妳在另一個題目見到妳,想問下除了妳囡囡現讀那間英文補習學校外(因為今天還沒有收到面試信),還有那些好介紹(英文和/或其他科)是適合我們的小學呢?

...

其實我想問下你地咁多位..
你地係叩門定住41區架?

HI mmak,

咁你意思是不是第2日註冊日可以不訂校服,等遲d再帶小朋友去買?你知而家d小朋友大得幾快,我怕放完暑假會唔會長高長胖很多呢!

mimi2004

原帖由 mmak 於 10-6-7 16:47 發表
你留意吓....

我記得留年有2日註冊, 另學校會叫校車公司, 校服承辦商& PTA 擺D檔攤, 等各位家長可以一次搞掂晒D嘢...
有D家長心急註冊, 連續去咗2日, 我舊年1st round 入, 一早註冊咗, 所以無去2次, 如果今年安排 ...

我建議ballball 自行購買, 係因為我地每星期都會有活動在旺角警署附近, 2間校服供應商 及 齡記書局 都在嗰附近, 可以一次過搞掂, 但如果你唔係每星期去那裡, 只想去一次, 又帶住小朋友試身, 又拎住咁多嘢... 如果你駕車當然OK, 坐MTR 8月時天氣又熱, 都好辛苦呀....

訂不訂校服都係由家長自行決定....

睇你邊個方式會方便D囉....

校服供應商有2間, 各分別係校裙、 運動服...

運動服多數都可預鬆身, 你註冊日可以訂埋, 回校交堂費時可以順便拎... 唔使走2間铺買...

校裙 學校會有嚴格規定 裙長, 及不能太鬆身... 建議你可訂一條藍色, 如果唔得閒出去買都有1條在手...
我囡都肥肥地, 當時6月訂 8月取... size OK, 到依家差不多成年先開始有D緊....
到時你手上條裙size Ok, 咪等得閒再去買多條囉.. 又唔使帶小朋友去試...
校裙著3日, 運動服著2日, 必要時你9月開咗學先出去買多條裙都無問題架....
好似有段時間星期日都開門的.... 但會好多人架...間舗好細架咋.. 好迫架..
多數都有現貨, 唔使訂做.. 但多人買時.. 都有可能無貨架..

冬季校服就可以遲D買, 到時學校會再請供應商到學校幫學生訂校服....到時俾錢個囡帶返學校就得架啦...

原帖由 mimi2004 於 10-6-8 11:17 發表
HI mmak,

咁你意思是不是第2日註冊日可以不訂校服,等遲d再帶小朋友去買?你知而家d小朋友大得幾快,我怕放完暑假會唔會長高長胖很多呢!

mimi2004

係唔係間間學校都係要去兩日, 第一日交註冊証, 第二日去交回表格, 校車, 做校服, 我記得註冊証後面無寫明, 打去校務處又話睇後面, 但後面只講時間同帶什麼去註冊, 都沒有提到今天只收証. 我想問明天係唔係可以唔帶小朋友回校都可以, 唔係唔一定要訂校服, 總要決定搭唔搭校車, 出面的褓母車又會點呀

Thank you mmak!

我都係聽完其他人講有好多名校學生讀,而且又跟貼小學課程,所以咪試下報,可能我無填到將入讀的學校(因還未派結果),所以無得面試啩! 其實小囡校內的英文成績都算幾好,但都想佢保持到好成績或者再好d. 反而佢d數學弱少少,都要搵下補數學的課程比佢加強一下. 但想請教妳,一年班的英文科和數學科的課程如何?是否不需要在校外補助也可以應付到測驗考試呢?

最後,真的很開心妳在這裡回答我們這班新生家長的問題,希望能夠和妳保持聯繫,得到妳的提點!謝謝!

原帖由 mmak 於 10-6-8 01:51 發表
其實我都唔係好清楚, 羊群心理見大家講到咁勁, 咪去試吓囉...
我囡K3至今, 英文成績都算幾好, 其實可以唔讀補習班....
所以我唔係好知點樣先係好嘅補習班, 亦無去8卦其他英文補習班....

如果你囡囡英文唔係太差,  ...