用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 66網家長請進!!!
go

66網家長請進!!!

想問你o地揀邊間學校!!何澤芸好唔好!!我想跨區叩門,我個仔派梨木樹嗇色園可信小學!!聽人講,好似唔係咁好!!大家有咩意見呢??thx!!!

有冇人幫幫忙!!

青衣區最好既係主恩同世德兩間.

仲有冇66網家長??

跨區叩門比較難,除非你搬屋轉區,否則都難,仲要入熱門既學校更加冇可能。

原帖由 TOTORO^^^ 於 10-6-7 14:30 發表
仲有冇66網家長??

您想叩邊間何澤雲? 長享或青衣村?  長享機會大D, 青衣村就多人選, 可能冇位.

原帖由 TOTORO^^^ 於 10-6-6 15:42 發表
想問你o地揀邊間學校!!何澤芸好唔好!!我想跨區叩門,我個仔派梨木樹嗇色園可信小學!!聽人講,好似唔係咁好!!大家有咩意見呢??thx!!!

何澤芸是一家愉快教學的學校。同學不會有太大壓力。

我想堜長享o個間!!但係問過校車唔到石籬!!請問有冇人知.仲有冇其他保姆車到呢!!

仲有冇66網家長??

世德好唔好呀??

有同學住安蔭, 好似在葵芳MTR上校車.

原帖由 TOTORO^^^ 於 10-6-7 15:31 發表
我想堜長享o個間!!但係問過校車唔到石籬!!請問有冇人知.仲有冇其他保姆車到呢!!

回覆 11# heiheibbchu 的文章

係la!!我問過校車,佢都話最遠去到葵芳,請問你同學係讀何澤芸嗎??同車仲有冇人住le區呢??

原帖由 latte12 於 10-6-7 17:52 發表
世德好唔好呀??
聽人講,好過何澤芸!!

是讀何澤雲. 不清楚同車的了.

原帖由 TOTORO^^^ 於 10-6-7 19:21 發表
係la!!我問過校車,佢都話最遠去到葵芳,請問你同學係讀何澤芸嗎??同車仲有冇人住le區呢??

如果你派咗可信, 點解唔試吓叩同村嘅主愛? 主愛係區內都幾出名呀!

回覆 15# canace2211 的文章

我會叩呀!!我有3封推薦信,可以叩3間!!!

比少少過來人嘅意見你, 我個女而家已經讀六年班, 當年選校時都想揀間好 d 但係距離屋企有 d 遠嘅學校, 但老公就認為應該揀一間近屋企 d, 就算有咩突發事發生都可以快 d 接到小朋友返屋企.
結果, 我尊重佢意見, 揀咗一間近屋企嘅學校.
而呢六年嚟, 我都好開心當年係咁樣決定, 因為學校功課唔少, 如果每日仲要花好多時間去往返學校, 咁就真係成日嘅時間都無晒.
小朋友辛苦之餘, 仲要犧牲好多親子時間, 有 d 唔值得呢~~

講得都有道理,但一諗到大機會d入到好o既中學,又覺得冇乜所謂!!