用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友唔專心做功課,有乜偈?
go

小朋友唔專心做功課,有乜偈?

我個小朋友讀一年級,做親功課都好唔專心,要做成幾個鐘。唔係搞呢樣,就搞嗰樣。叫佢唔好做,佢又唔肯。用咗好多方法,都搞佢唔掂。請問有無mami有好提意?

我個仔都係咁,K3咋。上小一都唔知點算,唔該指教埋我。謝!

原帖由 PorkChopPC 於 10-6-5 14:39 發表
我個小朋友讀一年級,做親功課都好唔專心,要做成幾個鐘。唔係搞呢樣,就搞嗰樣。叫佢唔好做,佢又唔肯。用咗好多方法,都搞佢唔掂。請問有無mami有好提意? ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

原帖由 foster_ma 於 10-6-5 14:58 發表
我個仔都係咁,K3咋。上小一都唔知點算,唔該指教埋我。謝!

我仔P.4咪一樣, 真係皇帝唔急太監急.

原帖由 PorkChopPC 於 10-6-5 14:39 發表
我個小朋友讀一年級,做親功課都好唔專心,要做成幾個鐘。唔係搞呢樣,就搞嗰樣。叫佢唔好做,佢又唔肯。用咗好多方法,都搞佢唔掂。請問有無mami有好提意? ...

方法係只要做完晒學校工課,就可以做自己野,唔要再做補充練習或者再溫書。

同意呀!

的佢去後巷打

原帖由 lauerica 於 10-6-6 17:21 發表
的佢去後巷打

就算同佢協議比佢做完學校功課,唔使做其他課外練習,比佢做自己鍾意架嘢,都唔掂。真係認真惡教、惡搞。幾時先崖到佢畢業?

原帖由 PorkChopPC 於 10-6-6 23:31 發表

就算同佢協議比佢做完學校功課,唔使做其他課外練習,比佢做自己鍾意架嘢,都唔掂。真係認真惡教、惡搞。幾時先崖到佢畢業?

唔使擔心既,大個的情況會好轉。

我絶對認同教小朋友做功課會嚴重破壞親子關係....因為我係一個超級無耐性的媽媽....

原帖由 didikoko 於 10-6-7 10:00 發表
我絶對認同教小朋友做功課會嚴重破壞親子關係....因為我係一個超級無耐性的媽媽....
同意!!迫得太緊要仲驚佢會對學習冇興趣!!真煩!!

要求她/他在學校完成功課後才放學,因為有很多學校都有課後輔導班留在學校做 功課或温習。又或者參加補習社讓 導師迫他快點完成才可回家,他們最終会覺得始終在家好,然後,再跟他協議如果在家做功課可以自動自覺快点完成就不用再到學校或補習社。

狠心D,將個責任交番比佢,你比個合理時間佢做,如果做唔完收起佢,明天交番比老師,宜加小一功課未算多,都可以用呢個方法改善下,宜加唔改大個好難讀到,做呀媽要夠狠,冇辦法!試下啦!佢會知驚!
我個囡宜加讀緊K3,做功課都好快做完,有時遇到D作句,佢話唸唔到 (其實系唔想唸),我就同佢講,功課系你咖,你作唔到咖話,就系咁交番比老師啦!媽媽唔可以幫你作架,跟住佢咪肯自己唸下作下囉!佢真系唸唔到我都會比D提示佢,但一定唔可以幫佢作,以後佢會唔用個腦去唸!

原帖由 MayTam10 於 10-6-7 19:07 發表
狠心D,將個責任交番比佢,你比個合理時間佢做,如果做唔完收起佢,明天交番比老師,宜加小一功課未算多,都可以用呢個方法改善下,宜加唔改大個好難讀到,做呀媽要夠狠,冇辦法!試下啦!佢會知驚!
我個囡宜加讀緊K3,做功課都好快做完,有時遇 ...

就算夜,叫佢唔好做,佢又唔肯。限佢時間做,如果做唔曬,佢又係咁哭話一定要做。
功課輔導課,佢又去同同學吹水。走去教人做功課。但自己又唔做。因為要搭褓母車,又唔可以留係學校做。如果唔係,就無人帶佢番屋企。

試下做功課時較定鬧鐘,每一樣功課限定時間內完成,慢慢做功課時就唔會拖拉,專心去做。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

原帖由 PorkChopPC 於 10-6-6 23:31 發表

係咪小一,係就要等佢長大點…

原帖由 happyvalley 於 10-6-8 00:14 發表

咪係小一囉。所以先麻煩。

引用:
原帖由 happyvalley 於 10-6-8 00:14 發表

我係到等緊佢但未等到, 不過不失當睇佢唔到算, 我比佢去補習班做算, 免傷感情.

補習班都唔得既話,可以請補習老師上門日日督促佢做。
我自薦
有興趣可pm.

原帖由 semipiob 於 10-6-9 23:25 發表
補習班都唔得既話,可以請補習老師上門日日督促佢做。
我自薦
有興趣可pm.

佢成日都話想去補習班。但我驚佢好似係學校功課輔導堂,只掛住教人而唔做自己啲嘢。我對補習老師無信心。因為好參痴。

我試過佢k3時較鬧鐘,夠鐘就唔俾做,同佢講夠鐘啦,聽日自己同老師講因為自己浪費時間而做唔設,換句話說係好似上面ge家長咁講,俾番個責任佢,去到臨尾15﹑10﹑5分鐘就提佢得番幾多時間淨,要做快d咁樣。佢有次真係做唔哂 (可能以為我講下),我真係唔俾佢做,(因o個次佢真係hea下hea下),第日返來就唔敢勒。咁佢第二日好轉,咪又俾番d讚賞同鼓勵,整得一排已經唔會再拖架啦。狠心一兩次啦,如果唔係,佢唔會知道自己ge責任同後果。