用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 統計下
go

統計下

有沒有 小朋友每日要用1小時左右上學(單程), 我就是其中一個,因本區中學校網不好, 所以,小學到中學都是他區的, 好辛苦

I may face the same problem next year.
I plan to send my kids to net 34. However, I live in net 95............
Where do you live, and study?

原帖由 rainyu 於 10-6-7 21:08 發表
有沒有 小朋友每日要用1小時左右上學(單程), 我就是其中一個,因本區中學校網不好, 所以,小學到中學都是他區的, 好辛苦

原帖由 ac321 於 10-6-7 21:11 發表
I may face the same problem next year.
I plan to send my kids to net 34. However, I live in net 95............
Where do you live, and study?

我都是net 95, 但小朋友在net 40

我囝囝每天早上六時半上校車,八時上課,其實真的很辛苦。問他有沒有問題,他說沒有,沒辦法!因為區內小學、中學校網不好,唯有將他送往他區小學,將來升中可跟小學校網。

We have no choice..........
因為區內中學校網不好, even you are the best student (band 1 student) in net 95, you can't study in band 1 english secondary school.
Even you work hard (to study), you can only study in 中中 if your primary school is in net 95.
It is very unfair to the kids!!!!!!
Therefore, I decided to send my kids to study in net 34.  

原帖由 yingtsun 於 10-6-8 11:07 發表
我囝囝每天早上六時半上校車,八時上課,其實真的很辛苦。問他有沒有問題,他說沒有,沒辦法!因為區內小學、中學校網不好,唯有將他送往他區小學,將來升中可跟小學校網。 ...

Tell the truth, the policy force me to do that. I have no choice. It is becsuse 將來升中校網 should follow the same 小學校網。
If there are no 升中校網 limitation, then I would let my kids to study in net 95 in primary stage, and study in net 34 when they are in secondary school.

原帖由 rainyu 於 10-6-7 21:19 發表

我都是net 95, 但小朋友在net 40

我住東涌, 我都帶個女出上環返學.  我大前題唔係怕東涌學校程度唔好, 而係我要返工, 怕個女學壞.  

我隔離個太太都話, 佢個仔(小六)係佢下午返PART TIME 時, 偷偷同同學一齊去玩, 冇留係屋企個功課溫習, 都叫我辛苦D帶個女出市區讀.

我個女又真係幾辛苦, 每日坐巴士返屋企, 都訓到唔願落車.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我都係住東涌的,  你係坐巴士的, 是不是E11 呀??
我個女女今年會讀P.1, 但就CHOOSE 咗NET 65!!
因為東涌個中學網得好小, 所以一定唔洗諗!!
到時我個女女都好似你個女女要早起身啦!!!

原帖由 yuenwa 於 10-6-8 16:29 發表
我住東涌, 我都帶個女出上環返學.  我大前題唔係怕東涌學校程度唔好, 而係我要返工, 怕個女學壞.  

我隔離個太太都話, 佢個仔(小六)係佢下午返PART TIME 時, 偷偷同同學一齊去玩, 冇留係屋企個功課溫習, 都叫我辛苦 ...