用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩vs德望
go

協恩vs德望 [複製鏈接]

大家會點選, 點取捨呢....
   1    0    0    0

Of course Heep Yunn, no school fee and higher ranking than good hope.

原帖由 happymami 於 10-6-6 01:25 發表
大家會點選, 點取捨呢....

謝謝回覆...
咁我想了解多些這兩間學校的校風 / 程度 有何不同, 我見這兩間學校 成績 / 運動 都很出色, 校風亦很好.  除了學費外, 真的好難取捨.....請比多些資料, 謝謝 !

醒目開學勳章

而且,如果想小朋友體,智雙線平衡發展,HY也會較好
因HY在體育上很強

原帖由 Heidi媽 於 10-6-7 15:15 發表
如果論中學, 相信協恩的校風比德望好的.

協恩應該各方面都好d,唯一唔好係校服.

原帖由 ziyi 於 10-6-7 15:25 發表
而且,如果想小朋友體,智雙線平衡發展,HY也會較好
因HY在體育上很強

無知是福

運動 : 一定協恩高.
校風 : 唔多清楚, 不過基督教/天主教女校, 一般來講, 天主教果批都會乖d, 但基督教果批都會活潑d, 我prefer 活潑d(如果兩間都收)
程度 : 好難講, 我會睇夠唔夠smart 多d.  始終識程度深唔等於識程度淺
成績 : 應該差唔多, 不過個人認為協恩較好, 始終要成績好運動好唔係好多間女子學校可以做到

醒目開學勳章

其實我都好鍾意佢套校服,好有中國傳統古典美!

非常好看!

原帖由 brian61950 於 10-6-7 15:27 發表

醒目開學勳章

如果係我,不用想, 一定是HY, is my wife and me dream school for my girl
even唔係活動教學

原帖由 brian61950 於 10-6-7 15:27 發表

回覆 9# happymami 的文章

No contest.
協恩 is better in every way.

醒目開學勳章

回覆 1# mow-mow 的文章

hi Happymami :

你囡囡係吾係入到協恩 ??

其實你要知道你女女想去边間讀 ?

上年 ,我到係有這個間題 , 我囡喜歡德望 ,我話如果派吾做協恩, 就讀德望 .但我囡囡派到協恩 , 開心到飛起 其實兩間學校有許多不同,德望功課多 ,全英文 , 女女有d幼稚園同學都話讀得吾開心, 同辛苦.現在 我女女讀協恩 ,好開心 / 功課每天5-6樣 , 又多活動 ,叫她讀德望 , 她話 "No " .到現在我 感覺自己無錯 .

HY , 剩係小班教學已GOOD (30-33人?), 我唔想比貴D但45人一班.

I vote for Heep Yan as well

原帖由 Heidi媽 於 10-6-7 15:15 發表
如果論中學, 相信協恩的校風比德望好的.

醒目開學勳章

Although I prefer Catholic schools, but Heep Yunn is the only exception!

Heep Yunn is better in most aspects compare to Good Hope.

協恩無得輸,小學同中學都係係好top,已經係超班之選,別無他選!

唔使諗吓話....hy

Heep Yunn is better, free of charge.

I also like Heep Yunn more if everything remains constant, i.e. like now.  However, you need to note that HY Secondary school will become DSS soon, so, it will not accept so many students from HY primary for sure (100% sure as it is one of the reasons it changes to DSS). So, seat to HY secondary is not guaranteed.  I don't know the case for Good Hope.  If the same, the above concern is irrelevant.

原帖由 sandymama99 於 10-6-7 23:06 發表
Heep Yunn is better, free of charge.

HY is good in music too...

i.e. both HYS and HYPS got champion of 管弦樂團 in 香港學校音樂節 for two years.
‹ 上一主題|下一主題