用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET 40,入黎分享下
go

NET 40,入黎分享下

我派到第十志願呀.........早知剩係寫3個喇,

幸好妳沒有這樣做,否則結果不會更好,祇會更差,分分鐘被派去40網以外最差及最遠的學校.

我有認識的家長分別被派到旅港開平及深官,看起來她們都相當失望.不過,旅港開平我去年也排在較前位置,因曾聽家長說不錯.

祝妳早日替囡囡叩門成功吧!

thomas_dad

原帖由 ivyhaha 於 10-6-6 22:08 發表
我派到第十志願呀.........早知剩係寫3個喇,

旅港開平唔錯,舊年派中学派得好好喎,我就填咗系第三,我都識人讀緊小一,d功課都唔淺架,據我所知老師都好好喎。你叫個friend check下佢地舊年d升中結果呀!

老實講旅港開平係唔出名啫,校舍舊dd,同埋個人認為個名老土d囉!除此之外校園生活及成績真係唔差喎!
原帖由 thomas_dad 於 10-6-6 22:45 發表
幸好妳沒有這樣做,否則結果不會更好,祇會更差,分分鐘被派去40網以外最差及最遠的學校.

我有認識的家長分別被派到旅港開平及深官,看起來她們都相當失望.不過,旅港開平我去年也排在較前位置,因曾聽家長說不錯.

祝妳 ...

回覆 4# nb7002 的文章

你們好! 我囡囡今都要選小一. 你們認為瑪利諾神父小學如何? 它的中學部降為中中, 會否對小學部的質素有影響? Thanks!

原帖由 nb7002 於 10-6-6 23:43 發表
老實講旅港開平係唔出名啫,校舍舊dd,同埋個人認為個名老土d囉!除此之外校園生活及成績真係唔差喎!

hi, 原來你又係40網呀? 小朋友派得好唔好呀? 你報左2nd phase未呀?

原帖由 thomas_dad 於 10-6-6 22:45 發表

祝妳 ...

yes...如果派左街坊福利會就慘呀...成個40網, 我最憎呢間, 屋企附近公園仔成日都佢地既小朋友, d粗口仲流利過我...一.一'

希望叩門成功喇,不過我驚連見的機會都冇,唔通照俾阿女讀........?恢心都冇用,俾d心機搵學校喇

妳囡囡獲派的一間的確是一般,除三大熱門外,可考慮埋以下的:

開平,善導,嘉靈,愛德和聖紀文.

thomas_dad

原帖由 ivyhaha 於 10-6-7 10:55 發表
希望叩門成功喇,不過我驚連見的機會都冇,唔通照俾阿女讀........?恢心都冇用,俾d心機搵學校喇

對,上年我排了這間在最後,雖然沒有妳這麼了解,但感覺學校很細,環境亦不好,往來的車輛噪音應不少‧

不過,除了這間外,其實最尾的數間也是慘不忍睹的,真的是揀唔落手,可以選擇的少於一半‧

40網的主要問題好像是程度較淺,其次是品行一般‧

thomas_dad

原帖由 silvia_ng 於 10-6-7 00:29 發表

yes...如果派左街坊福利會就慘呀...成個40網, 我最憎呢間, 屋企附近公園仔成日都佢地既小朋友, d粗口仲流利過我...一.一'

依家D教育制度成日改,今年是英中,可能明年變了中中,何況6年後都唔知咩世界.
(由2010年9月開始,中學部4班中一學生之中,有一班將以母語學習數學、電腦及音樂三科。其他科目,四班均一致沿用既往的教學語言。) 以上資料是出自瑪小的學生通告. 我自己覺得可能他們都怕流失好學生(因瑪小大約85%的學生可以直上瑪中)佢o地D英文都唔淺. 如果成績好可以升讀其他更好的中學又何需擔心.
我大兒子去年插班入讀,我覺得這間學校尚算不錯.
另有小小補充聖紀文比較多功課,特別是數學,因她們是比其他學校教快半年.同埋好多時要學生自己改功課.(小兒子就讀於此)

jessjess,
謝謝妳的回應. 咁中學部仲算不算是Band 1 呢?

原帖由 thomas_dad 於 10-6-7 12:20 發表
妳囡囡獲派的一間的確是一般,除三大熱門外,可考慮埋以下的:

開平,善導,嘉靈,愛德和聖紀文.

thomas_dad

聖紀文好辛苦架! 我上年同仔仔自行選佢, 15分入唔到, 但點知佢地原來一年6次考試!!!(在小學一覽話4測2考...) 黎緊我細女都唔會再選佢....

原帖由 thomas_dad 於 10-6-7 12:29 發表
對,上年我排了這間在最後,雖然沒有妳這麼了解,但感覺學校很細,環境亦不好,往來的車輛噪音應不少‧

不過,除了這間外,其實最尾的數間也是慘不忍睹的,真的是揀唔落手,可以選擇的少於一半‧

40網的主要問題好像是程度 ...

這間好像快殺校的呢...
其實40網話好既又有好多, 差既都唔少...以我自己選校黎講, 天主教一律不選, 咁好既學校就少左兩三間啦...

silvia_ng,

請問邊三間是三大熱們啊?

聞說瑪中是band 2頭,但我有個教中學的朋友說是band 1. 我現在冇理會,因好幾年後才升中學. 到時如果成績好大把選擇啦! 成績一般咪直上o羅(可以的話).
聖紀文真係幾辛苦,但我細仔又OK喎. 佢D數仲好過哥哥.
不過我細仔是個可以坐定定做功課, 同埋佢平時聽老師講多過聽我講的人,所以佢話唔辛苦. 我o地成日叫佢轉哥哥間學校佢都唔肯. 佢係每個學期2測1考, 平均隔個月就做. 但測驗只測中,英,數,常4科.

40網的三大熱門應該是瑪小,協和和荔天.

原帖由 maggieszt 於 10-6-8 00:06 發表
silvia_ng,

請問邊三間是三大熱們啊?

妳細女不是報哥哥同一間直資嗎?另如果不成功會否考慮英華和聖方濟各?

聖紀文4測2考的確是壓力大一點,小兒讀荔天2測2考已令我如臨大敵了.僅認識的一個例子是一個小三的男仔,但他的數學好像很一般.整體表現,荔天的平均表現確比一般所見其他40網的小學稍優,除善導,瑪小和協和的學生沒見過,所以沒比較.

thomas_dad

原帖由 silvia_ng 於 10-6-7 23:53 發表

聖紀文好辛苦架! 我上年同仔仔自行選佢, 15分入唔到, 但點知佢地原來一年6次考試!!!(在小學一覽話4測2考...) 黎緊我細女都唔會再選佢....

原帖由 thomas_dad 於 10-6-8 09:16 發表
妳細女不是報哥哥同一間直資嗎?另如果不成功會否考慮英華和聖方濟各?

聖紀文4測2考的確是壓力大一點,小兒讀荔天2測2考已令我如臨大敵了.僅認識的一個例子是一個小三的男仔,但他的數學好像很一般.整體表現,荔天的平 ...

哎呀...人家的是女兒呢.....
細女都會報那間直資, 但那間直資收不收我家小妹...就很難說了...

我犬兒中文很差, 如果去到津校, 我唸會全軍覆沒, 近來考試, 都要同佢連溫幾日中文作句, 生怕佢會全部留白

大坑東宣小又好唔好呢?好似舊左D