用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知點解亞仔成績越來越退步
go

唔知點解亞仔成績越來越退步

成日唔小心,粗心大意被扣分多過唔識既,死唔死?!

科科得果90頭,我個心真係好唔舒服好唔開心呀!

點先可以防止粗心大意?

90頭已經唔差囉喎! 唔知以為你晒命.

我唔係晒命。當小朋友友一向都係100 99 98咁,突然變成91 92,真係好有hard feeling(個亞媽覺得),我發現,原來自己挫敗承受力相當低

醒目開學勳章

你自己要求高點都好,唔好比壓力你個仔
佢已經儘左力已經好抵錫,何況仲要係9字頭
如果你咁都唔滿意既話,只能鄧你仔慘...
而家讀書已經好大競爭,仲有個咁唔體諒佢既亞媽
小朋友既壓力源自家長,hard feeling?
係你個仔,唔係你囉

原帖由 VKwan 於 10-6-7 23:29 發表
我唔係晒命。當小朋友友一向都係100 99 98咁,突然變成91 92,真係好有hard feeling(個亞媽覺得),我發現,原來自己挫敗承受力相當低

所以開始時要緊緊合格,然後再慢慢進步,不自其然地產生鬥智

其實好正常亦是一件好事,因小朋友覺得淺及識洒先會大意和不小心.

亦冇什麼大不了,考第一或十一,咁既成績都入硬band 1 架啦.

原帖由 VKwan 於 10-6-7 23:29 發表
無知是福

嘩!!! 90幾分都要哭喪???
真係唔係晒命...

原帖由 brian61950 於 10-6-8 08:17 發表
其實好正常亦是一件好事,因小朋友覺得淺及識洒先會大意和不小心.

亦冇什麼大不了,考第一或十一,咁既成績都入硬band 1 架啦.
查實你咁講絕對岩,我理智上知道係自己苛刻,實際上我的確又發左癲,尋晚一言驚醒,我決定試下唸佛經平靜自己。

原帖由 nadal 於 10-6-8 10:05 發表
嘩!!! 90幾分都要哭喪???
真係唔係晒命...mouth:" />
唔明你地做乜覺得係晒命,97 98 同90 91根本係兩個層次,降晒呢仲點晒命?!再跌多一兩分變B grade添啦,我e+係驚呀!

你寫出來的時候有沒有想過其他 10分, 20分, 30分, ..., 70分, 80分 家長的感受...

原帖由 nadal 於 10-6-8 10:28 發表
你寫出來的時候有沒有想過其他 10分, 20分, 30分, ..., 70分, 80分 家長的感受...
我只是開topic講自己問題,如果講自己問題都要考慮10 20 30,咁我係咪冇資格開topic呢?咁又唔通我想order一份鮑魚黎食,都要想下個侍應食過未呢?

你開topic就係想聽下人地意見
我㗎意見就係 "90幾分都要哭喪" ???

你係一路食鮑魚一路同個冇得食㗎侍應講
以前食 3 頭鮑 今時今日好慘要食 4 頭鮑

其實, 你想大家俾D咩意見你呢??

原帖由 VKwan 於 10-6-8 10:09 發表
查實你咁講絕對岩,我理智上知道係自己苛刻,實際上我的確又發左癲,尋晚一言驚醒,我決定試下唸佛經平靜自己。

VKwan,對住叻嘅/能力高嘅小朋友,家長把尺會自然提高,這點我明白你的感受...不過你要小心處理孩子的情緒問題,有些本身自我要求高的孩子已存有若干的壓力,若再加上家長的壓力,效果可能弄巧成拙。

原帖由 nadal 於 10-6-8 11:07 發表
你開topic就係想聽下人地意見
我㗎意見就係 "90幾分都要哭喪" ???

你係一路食鮑魚一路同個冇得食㗎侍應講
以前食 3 頭鮑 今時今日好慘要食 4 頭鮑

每间学校水準唔同,有的好易得到90分左右。幾年前同阿二找学校,見一地區名校學生,科科A,不過就唔識填表。

不過,孩子90分,要進步至97、8分,要花好多好多努力至得。係愚蠢嘅做法。俾着我,行多啲山,跑多啲步仲好。

回覆 13# VKwan 的文章

呵呵....您應該有作出心理預備孩子成績可能越跌越多的啊!

原帖由 黃巴士 於 10-6-8 11:12 發表
其實, 你想大家俾D咩意見你呢??
其實,都係想有個地方呻下,連上網講,大家唔知對方乜水,都比人話晒命(唔識既有乜好晒),大家可想而知現實生活更加冇可能講。第二,如果有人比到實際方法,減少小朋友粗心大意更好啦。最重要係,我都想搵到方法抽離一下自己,條路仲有咁長,唔學識抽離,對亞仔對我都唔好!

如果是數學科的話,可以教他一些方法,例如驗算,畫圖來減少出錯率;如果是中文科的話,通常都是寫錯字,可以讓他多練習寫字,甚至練一下硬書法。

原帖由 csk家長jj 於 10-6-8 11:17 發表

VKwan,對住叻嘅/能力高嘅小朋友,家長把尺會自然提高,這點我明白你的感受...不過你要小心處理孩子的情緒問題,有些本身自我要求高的孩子已存有若干的壓力,若再加上家長的壓力,效果可能弄巧成拙。 ...
理智上我意識到呢種危機,實際上我處理唔到自己情緒。

原帖由 VKwan 於 10-6-8 11:32 發表
理智上我意識到呢種危機,實際上我處理唔到自己情緒。

慢慢學習,慢慢領悟,你一定得嘅!我支持你