用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問"沙循"好唔好.有人讀緊嗎 ? push嗎?? ...
go

請問"沙循"好唔好.有人讀緊嗎 ? push嗎??

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 maison 於 10-6-7 16:15 發表

我識得有人讀, 沙田band 1 中上.

原帖由 maison 於 10-6-7 16:15 發表

e間唔錯!係地點隔涉少少。

校風好嗎 ?push 嗎 ??

原帖由 maison 於 10-6-8 12:28 發表

仲有冇其它選擇?
佢已經 firm 收左你?定係想叩e間?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 maison 於 10-6-8 12:28 發表

其實呢兩點都比較難答:

校風----好個人感受, 咁多學生實有些唔乖,但既然係band 1 中上的, 學生普遍都ok, 都會讀書.

push---追得到課程的學生咪唔會覺得push, 追唔到就會覺得push.

How is this school compared with KCC, PYC or LKM?

醒目開學勳章 王國長老

沙田區分析

沙田區有13間英中(唔計體藝), 係最多英中既校網. 曾肇添上年會考6科14分佔85.4%, 今年85.9%, 人均優良率約4.93, 屬band1頭. 沙崇上年會考6科14分佔78.7%, 沙呂78.6%, 同屬band1頭. 培英上年75%, 比想像中好, 呢個成績屬band1頭. 沙循上年72.3%, 林裘謀上年62.6%, 今年71.1%, 都屬band1中. 沙官上年67.8%, 人均優良率3.91, 屬band1中, 成績似乎差咗. 蘇浙上年70%, 今年66.5%, 屬band1中. 聖羅撒上年66%, 屬band1中. 而聖心就冇資料, 估計都係band1中. 林漢光上年56.3%, 郭得勝上年55%, 都係band1尾. 而鄭榮之有家長報話2007年6科14分佔40%, 屬band2頭.

中中方面, 得兩間中六收生第一階段冇位, 分別係胡忠同聖若瑟. 胡忠今年會考6科14分佔48.75%, 屬band2頭. 聖若瑟雖然冇公佈今年6科14分既數字, 但主科合格率及優良率相當好, 胡忠都係得12科及格率達90%以上, 而聖若瑟就有14科. 所以聖若瑟屬band2頭. 馬鞍山崇真理科班冇位剩, 文科班剩9個位, 估計6科14分都係3x%, 屬band2中. 青年會理科班剩12個位剩., 文科班冇位剩, 估計大約都係3x%, 屬band2中.
另外想一提既係黃鳳亭, 呢間學校2007年6科14分佔27.74%, 2008年佔30%, 屬band2中, 今年忽然得18.9%, 呢個成績屬band3頭. 相信只係呢屆特別差, 所以仍然將佢列作band2中. 至於梁文燕, 上年原校升讀有25%, 今年就差咗, 得20%, 仍然列作band2尾. 其實band2尾既一批學校每年會考都會上上落落, 唔可以只睇一年既成績去定好壞.

馮堯敬只得身第二階段資料. 估計6科14分約18%, 屬band3頭. 明愛馬鞍山冇中六, 估計屬band3尾.

Band 1頭:
聖公會曾肇添中學 (上年會考6科14分佔85.4%, 今年會考6科14分佔85.9%, 人均優良率4.93)
沙田崇真中學 (上年會考6科14分佔78.7%)
浸信會呂明才中學 (上年會考6科14分佔78.6%)
沙田培英中學 (上年會考6科14分佔75%)

Band 1中:
沙田循道衞理中學 (上年會考6科14分佔72.3%)
沙田官立中學 (上年會考6科14分佔67.8%, 人均優良率3.91)
聖公會林裘謀中學 (上年會考6科14分佔62.6%, 今年會考6科14分佔71.1%)
沙田蘇浙公學 (上年會考6科14分佔70%, 今年會考6科14分佔66.5%)
聖羅撒書院 (上年會考6科14分佔66%)
聖母無玷聖心書院

Band 1尾:
五旬節林漢光中學 (上年會考6科14分佔56.3%)
天主教郭得勝中學 (上年會考6科14分佔55%)

Band 2頭:
保良局胡忠中學 (今年會考6科14分佔48.75%)
馬鞍山聖若瑟中學
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

Band 2中:
馬鞍山崇真中學 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
青年會書院 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
東華三院馮黃鳳亭中學 (上年會考6科14分佔30%, 今年會考6科14分佔18.9%)

Band 2尾:
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學 (推算今年會考6科14分佔24.56%)
樂善堂楊葛小琳中學 (推算今年會考6科14分佔24%)
基督書院 (推算今年會考6科14分佔23%)
東莞工商總會劉百樂中學 (推算今年會考6科14分佔21.88%)
佛教覺光法師中學 (推算今年會考6科14分佔21.5%)
梁文燕紀念中學 (上年會考6科14分約佔25%, 推算今年會考6科14分佔20%)
佛教黃允畋中學 (推算今年會考6科14分佔20%)

Band 3頭:
博愛醫院陳楷紀念中學 (推算今年會考6科14分佔19%)
香港中國婦女會馮堯敬紀念中學 (估計今年會考6科14分約18%)
台山商會中學 (推算今年會考6科14分佔16.88%)

Band 3中:
五育中學 (推算今年會考6科14分佔12%)

Band 3尾:
曾璧山中學 (推算今年會考6科14分佔8.13%)
東華三院黃鳳翎中學 (推算今年會考6科14分佔5.63%)
港九潮州公會馬松深中學 (推算今年會考6科14分佔5%)
樂道中學 (推算今年會考6科14分佔4.5%)
保良局朱敬文中學 (推算今年會考6科14分佔4.38%)
仁濟醫院董之英紀念中學 (推算今年會考6科14分佔3.13%)
潮州會館 (推算今年會考6科14分佔2.5%)
東華三院邱金元中學 (推算今年會考6科14分佔2.5%)
明愛馬鞍山中學

以上資料只供參考.

轉貼自會員khmama

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1