用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網~好失望
go

88網~好失望

對聖小及迦密兩間學校極度失望, 前者第一志願, 致電問叩門位話冇, 一定留番俾聖幼學生(細仔今年讀聖幼 - 極度好笑). 後者第二志願, 致電問叩門位, 有個男人話呢2日都好50-60人, 如果唔係第一志願同埋自行收生唔係選佢地學校, 都應該冇機會, 除非你個仔好叻, 校長一見佢就鍾意. 你自己考慮吓仲見唔見.

咁我地細個讀個d有教無類呢?

醒目開學勳章

人多過位, 不可能逢叩門都收, 唯有選擇他認為好的學生!!

原帖由 mat媽 於 10-6-7 16:45 發表
人多過位, 不可能逢叩門都收, 唯有選擇他認為好的學生!!

之前睇過一篇文章,

好學校係教"好學生", 唔係教好"學生"

點解唔可以公平, 大抽獎抽唔到已經好失望, 點解香港教育係咁??????????

醒目開學勳章

咁你又覺得點樣先係公平?我好明白派得唔好係好失望,但先望嘅又何止你一個呢!既然已經出咗結果嘞,依家可以做嘅就係積極去叩門,自己網冇咪試下其他網囉!唔好放棄呀!加油!

kerrie_lui ,

聖心小學扣門以前都講明係只收返聖幼同埋要第一志願,而且應該係去返幼稚園到登記架!往年就係咁,咩都唔洗準備就咁同幼稚園老師登記留電話!你快d打返去問下幼稚園啦!祝你好運!

原帖由 kerrie_lui 於 10-6-7 16:36 發表
對聖小及迦密兩間學校極度失望, 前者第一志願, 致電問叩門位話冇, 一定留番俾聖幼學生(細仔今年讀聖幼 - 極度好笑). 後者第二志願, 致電問叩門位, 有個男人話呢2日都好50-60人, 如果唔係第一志願同埋自行收生唔係選 ...

明白你嘅失望,但大抽獎遊戲規則既然係咁,唯有努力向他區嘅學校叩門,加油﹗祝你好運﹗

醒目開學勳章

話時話, 50~60人叩門唔算多O勒, 見O左先算啦!

我今日都去完迦密in 啦, 我已經叫亞囡盡力架啦, 得唔得都唔緊要啦, 唔可強求, 唔得就照讀返循美, 我相信間學校都應該唔差掛, 除左本身間學校, 我覺得我地做家長都要配合囉,
唔好係小朋友面前講咁多間學校嘅不是, 如果唔係, 佢會知你唔鍾意間學校, 佢就可能會無心機架啦, 同埋可能你會對間學校起左成見。唔緊要啦, 盡左力就算啦, 唔好唔開心, 加油!!

原帖由 kerrie_lui 於 10-6-7 16:49 發表

之前睇過一篇文章,

好學校係教"好學生", 唔係教好"學生"

點解唔可以公平, 大抽獎抽唔到已經好失望, 點解香港教育係咁??????????

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2203001&page=3#pid32929213

呢句說話係我講的,但係點解你唔睇埋我之前個post呢?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2203001&page=3#pid32915709

除非入到有直屬名中學的小學,即係好似lasalle、st. jo之類,否則間間小學都差不多,因為都係要爭band 1位搏入好中學。

思想要正面點,不要有太多負能量,升小一只是第一關,而且是最輕cam的一關。

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-6-7 20:56 發表
我今日都去完迦密in 啦, 我已經叫亞囡盡力架啦, 得唔得都唔緊要啦, 唔可強求, 唔得就照讀返循美, 我相信間學校都應該唔差掛, 除左本身間學校, 我覺得我地做家長都要配合囉,
唔好係小朋友面前講咁多間學校嘅不是, 如 ...

babytai

我的同事話佢表姨生細個讀循美
都入到呂明才中學,咩都是靠她自己同你
我覺得就近入學,就是我的原則
我個女都是在迦密對面讀nursery

kerries

努力啦~
事實想起有人不是第一志願又叩門,註冊了又不讀
先令 d學校咁

聖小~

我個女今天回來說班有一個兼收位的同學入了聖小,
所以大抽獎真是抽,咩人都有,真是想不到他點讀,
連坐也未會坐定
我覺得教好小朋友在就讀的學校
成為好學生就是父母要做的事
努力

YES...同意cherry22, 我諗住橫掂做左portfolio, 所以去叩吓無妨, 收就收啦, 唔收就算...(哈哈..亞Q精神), 我都同意學好學壞都好睇父母點教, 我諗通架啦... ...輕鬆面對!!!YEAH)))))))

原帖由 babytai 於 10-6-7 22:59 發表
YES...同意cherry22, 我諗住橫掂做左portfolio, 所以去叩吓無妨, 收就收啦, 唔收就算...(哈哈..亞Q精神), 我都同意學好學壞都好睇父母點教, 我諗通架啦... ...輕鬆面對!!!YEAH))))))) ...

你做得好好呀...你輕鬆,你個囡都輕鬆
讀得輕鬆就容易讀,成績就自然好...前途當然就更好了!
放鬆心情會有意想不到既收獲ga

每間比較出名多人揀的學校,
一定唔係第一志願同埋自行收生唔係選佢地學校,
都應該冇機會!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

原帖由 Geni 於 10-6-7 20:24 發表
話時話, 50~60人叩門唔算多O勒, 見O左先算啦!

多謝各位關心, 只不過係聽完個男人咁講野有d嬲, 依家已經冇事啦!!!!!

kerrie,

未放榜前, 我打去迦密問野,因為負責嘅胡小姐唔係度, 我都遇著呢個男人, 跟著第二日, 我搵返胡小姐, 佢好好多!

係呀..胡小姐同另一個小姐都好好語氣架

唔緊要...只要你個小朋友叻...讀邊間都可以升到好中學架...加油

kerrie,
您之前已做好晒2手準備架啦, e+ 係您的portfolio 派上用場的時候, 最後關頭了, 比心機
好多事, 我們常會輸打嬴要, 坐下來諗一諗消消氣, 就會看到事情另一面

神早已預備, 入到1st choice 也不是平步青雲, 個個都見招拆招的

努力, 加油, 我們為您打氣, 我現在每天靈修禱告都會為大家祈求主最好的安排
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

大家睇吓呢個post呀
只要小朋友健康快樂...咩都可以放開架啦

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

thanks for sharing

我們改變唔到環境, 但絕對能改變心境

原帖由 babytai 於 10-6-8 12:39 發表
大家睇吓呢個post呀
只要小朋友健康快樂...咩都可以放開架啦

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207767&extra=page%3D1
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8