用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小及聖方濟各, 點選好
go

宣小及聖方濟各, 點選好

係女仔 唔計學費 如比較學術同校風 升中等 邊間好

有沒有意見?

比我會選宣小, 因為呢兩間都有朋友啲囡讀完, 今年F.1, 宣小派位好好, 唔記得有9個還是11個去女拔, 有啲去華英, 而聖方濟各就有兩個去St. Mary , 好似有啲去協恩, 但好多去上智, 論區份宣小會好啲囉!

兩間都叻,SFA仲深過宣小添,不過講到區分,就一定揀宣小,中學點計都係九龍城最好!

假設阿女六年後成績中等 去唔到最top個班 聖方濟各派上智 都幾好 咁宣小又如何?

聖方濟各係成績中上嗰啲去上智, 而宣道....我有朋友個囡成績中中, 派去華英!

比我會揀宣小
雖然兩者都係谷既小學
但起碼宣小升中網比SFA有信心
呢個已經係優勝之處

我想問,mud升中派位校網唔係睇住邊區o架?係睇番讀邊間小學位置o既咩?我真係唔識,請指教...

原帖由 LFC 於 10-6-7 21:16 發表
比我會揀宣小
雖然兩者都係谷既小學
但起碼宣小升中網比SFA有信心
呢個已經係優勝之處

醒目開學勳章

原帖由 Edvychan 於 10-6-7 23:38 發表
我想問,mud升中派位校網唔係睇住邊區o架?係睇番讀邊間小學位置o既咩?我真係唔識,請指教...

小學派位係睇住邊區而選校,但升中派位就跟學校的校網......

現時升中派位, 可以跟小學校網, 亦可以跟自己住址校網, 可以二選一.

原帖由 kevin_bb 於 10-6-8 12:47 發表

小學派位係睇住邊區而選校,但升中派位就跟學校的校網......

SFA!

just in case

We are going for 宣小, even though  升中 is not restricted to area in the first instance, but what if your kid is not in the top bunch.   Still Kowloon city offers better second tier S schools.

兩間不相伯仲,但我會投宣小一票,因兩間朋友仔生日會都去過,宣小的比較有禮及自律,SFA較自我,(不聼話)但自信心爆棚。

醒目開學勳章

原帖由 必必 於 10-6-8 12:52 發表
現時升中派位, 可以跟小學校網, 亦可以跟自己住址校網, 可以二選一.

唔..但跟自己住址校網就要特登走去轉...

how about KTS, SFA and APS ? pls comment

有沒有意見?

既然都係揀谷的學校,我對SFA比較有好感,因佢係谷就認谷,唔會係谷又話自己冇谷囉,大家都冇直升中學,唔谷又點保持派位派得好呢!
wbmom