用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 政府學校話冇後補位,唔肯收portfolio,咁係咪冇機會架? ...
go

政府學校話冇後補位,唔肯收portfolio,咁係咪冇機會架?

今日去交portfolio,但門口呀嬸話冇位淨,咁即係咪唔駛再交喇?

都唔收,即係冇行啦。

醒目開學勳章

你指邊間呀.....瑪利諾???

原帖由 ceggmother 於 10-6-7 23:53 發表
今日去交portfolio,但門口呀嬸話冇位淨,咁即係咪唔駛再交喇?

原帖由 ceggmother 於 10-6-7 23:53 發表

寄掛號畀校長,迫佢收.

亞嬸點知冇位淨, 教署容許學校收多10%名額的。

打電話去問清楚啦, 好多學校都係呢1-2日截止收叩門表格架。

[

你是否說 協 x ?

我星期一去了, 佢地堅拒唔收 !

原帖由 MaggieHei 於 10-6-8 10:09 發表
你是否說 協 x ?

我星期一去了, 佢地堅拒唔收 !

土瓜灣協x?? 佢地叩門位只係留比自己kg 生乍wor...

佢地說 : 唔收. 咁我地問 : 是依家唔收定什麼. 佢說 : 一個月前開始唔收.

想下年叩呢間小學的. 知道點做啦.....

原帖由 Pui_Pui 於 10-6-8 10:28 發表

土瓜灣協x?? 佢地叩門位只係留比自己kg 生乍wor...

原帖由 MaggieHei 於 10-6-8 11:12 發表
佢地說 : 唔收. 咁我地問 : 是依家唔收定什麼. 佢說 : 一個月前開始唔收.

想下年叩呢間小學的. 知道點做啦.....

一向叩門只留比KG生架,而插班唔係太清楚,你去小學FORUM果邊問下...

係呀,係協恩,佢地話唔會有位,我踩去現場都唔肯收....咁請問有冇人知 ST MARY 係咪都冇後補位架,因為我打去問佢地又係話冇.....

佢地收. 你交了未.

不過, 門口個嬸嬸說 : 你交囉, 其實都冇咩用.

聞說 : 佢地每年收多個100個 apply. 再選幾十個 筆試. 再選幾個2nd in. 最后都是收2-3個.

仲要係 : 佢地 d paper 似小二多d.

我見天神有 d 家長 post 出來, 中英數. 數有4頁紙, 共 24 條文字題.

不過, 真係有小朋友答對哂.....

原帖由 ceggmother 於 10-6-8 13:53 發表
係呀,係協恩,佢地話唔會有位,我踩去現場都唔肯收....咁請問有冇人知 ST MARY 係咪都冇後補位架,因為我打去問佢地又係話冇.....

這類學校通常叩門成功的都是超班學生!

MaggieHei,

多謝晒妳,我已經交咗喇,攪份portfolio攪到眼袋跌咗落地咁滞, 終於送出第一份!去到門口呀嬸話:我地嘅位已經派晒架喇,咁妳.....(意思仲交唔交)...

雖然明知機會等同中六合彩,但起碼了咗件心事先....

原帖由 ceggmother 於 10-6-8 17:45 發表
MaggieHei,

多謝晒妳,我已經交咗喇,攪份portfolio攪到眼袋跌咗落地咁滞, 終於送出第一份!去到門口呀嬸話:我地嘅位已經派晒架喇,咁妳.....(意思仲交唔交)...

雖然明知機會等同中六合彩,但起碼了咗件心事先.... ...

Ha Ha Ha...

好貼切!我都系呢兩日先系地執返對眼袋!

我做曬阿媽要做既野,一身松曬!

O的假如獲得寵,就體阿仔造化了.

好開心,今日交埋一份比 MARYKNOLL (雖然佢地係咁話冇位,但起碼唔似協恩咁,交份PORTFOLIO 好似比個炸彈佢地咁樣,唔肯收)....而家淨係送得出啲PORTFOLIO 已經好鬼開心,雖然明知機會係萬份之一.....但之後我又發覺唔記得比回郵信封呀,所以機會係由萬份之一即時變咗億份之一.....

醒目開學勳章

I read a book before which is about knocking the door, the school will phone to you instead of mail to you as the time is very critical.
So, please make sure your phone is on any time.
Also, you need to keep on mailing the letter to ask for a seat.
Don't give up before Sept 1st.
Good luck!