用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16..校網..聖馬可小學
go

16..校網..聖馬可小學

有沒有人知道16..校網..聖馬可小學, 好嗎?
我現在考慮去去其他學校叩門先, 勵志會梁李秀娛紀念小學..ok嗎??o other????please give me common
我是二零零四年十月十六日出生的BB.
http://www.babyhome.com.tw/bb/37402

聖馬可好似收生不足的,幾年前就因為突然同聖馬可中學脫左龍,所以攪到好多家長即刻唔讀四圍叩門,自此好似便開始收生不足了!!但學校好唔好就唔清楚!

收生不足的學校會有老師流失的情況,如果有得選擇都係另覓他校啦

梁李秀娛成績平平,校方很熱心教導學生,課外活動方面辦得不錯

去其他school try 下,最好吾好去聖馬可

don't go....
位於東區的聖馬可小學,在自行收生階段未達十六人開班線,但校長陳翠玲指有信心能夠開班,「家長知道學校是所細校,採用小班教學模式,體驗關愛文化,相信開班不成問題」。
http://hk.news.yahoo.com/article/100311/3/gz1b.html
無知是福

真係唔好去, 呢間我放最後, 有冇私校back up?冇就快D試下叩門, 梁李秀娛我之前去過佢地開放日, 印象麻麻, 你可以試下救世軍、培橋、崇真, 雖非top tier 學校, 但校風唔錯。
原帖由 brian61950 於 10-6-7 12:28 發表
don't go....
位於東區的聖馬可小學,在自行收生階段未達十六人開班線,但校長陳翠玲指有信心能夠開班,「家長知道學校是所細校,採用小班教學模式,體驗關愛文化,相信開班不成問題」。
http://hk.news.yahoo.com/article/10031 ...

你派咗去聖馬可嗎? 正如其他媽咪所講快d去叩門啦, 佢自行收生收咗6個學生咋, 點會知呢? 因為自行階段有50個位, 到咗統一派位係94個位, 我放佢最尾.
由其他topic見到有人講杏花邨救世軍/天主教明德第三志願有人入咗, 崇真第二志願有人入咗, 我想有機會吧, 培僑就唔知, 應該亦唔難, 我第一志願入咗.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

補充---6月5日前我問過杏花邨救世軍, 佢哋今日下午4:30交表見埋學生, 但冇講幾時截止,你可以而加打去問吓.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

杏花邨救世軍/天主教明德都好過聖馬可!

如果想小朋友讀得輕鬆,學習輸快,我個人覺得明德和崇真都係理想學校

我仔仔現在讀明德一年級,我自覺都吾輕鬆,可能我個仔吾叻!

原帖由 DoReMiMama 於 10-6-7 17:43 發表
如果想小朋友讀得輕鬆,學習輸快,我個人覺得明德和崇真都係理想學校

知唔知去年升中派位如何,學校網頁沒有如其他較出名的學校將詳細的%同breakdown列出來,只寫派到的中學包括XXXX。我女派左呢間,請講多些資料。唔該!
原帖由 TSEHANG 於 10-6-8 14:29 發表
我仔仔現在讀明德一年級,我自覺都吾輕鬆,可能我個仔吾叻!

醒目開學勳章 王國長老

聽講培僑唔擺第一都無機wor
(如果我係16網我都唸)
原帖由 kikiboy 於 10-6-7 05:19 PM 發表
你派咗去聖馬可嗎? 正如其他媽咪所講快d去叩門啦, 佢自行收生收咗6個學生咋, 點會知呢? 因為自行階段有50個位, 到咗統一派位係94個位, 我放佢最尾.
由其他topic見到有人講杏花邨救世軍/天主教明德第三志願有人入咗,  ...