用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 人生交差點...優才vs.馬頭涌官小邊間好??? ...
go

人生交差點...優才vs.馬頭涌官小邊間好???

有無人可以賜教呢?

原帖由 的的媽媽 於 10-6-8 11:47 發表
有無人可以賜教呢?

之前認識左個小朋友女仔p3由優材轉入馬頭涌, 她唔喜歡優材, 因為上課秩序差, 係活動教學, 但相對秩序就不是太好, 轉左馬頭涌就覺得好好, 可以有秩序上課, 又多活動, 以上只是例子作參考, 不可一概已論, 因認小朋友性格選校, 如果坐唔定, 可能優材會適合d

原帖由 HappyEE 於 10-6-8 14:54 發表
以上只是例子作參考, 不可一概已論, 因認小朋友 ...

同意:“不可一概已論, 因認小朋友“
小兒在旺角優才兩年都讀得很開心,學校很夾他的性格。近日給老師寫手冊沒舉手即發問。個人覺得課堂不會很亂,老師都管得很好。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

If you don't need considering $$$$, then ...優才 .

原帖由 的的媽媽 於 10-6-8 11:47 發表
有無人可以賜教呢?

of course 優才

我親戚嗰囡讀馬頭涌, 真係太唔適應了, 成績年年都咁差, 由此可見......

不喜勿插, 只係講出實情, 覺得該校没能幫到成績的同學
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我選優才!

原帖由 1116 於 10-6-9 04:39 發表
我選優才!

yes me too

兩間學校好難作比較,因為教學模式及理念唔同,要睇下你的小朋友性格受邊套去選,先可以令佢愉快學習. 如果小朋友活潑好動又鐘意發問,表達, 而家長都認同小班+活學教育+不重狂操練, 我認為'優才'會較適合.

Do you know that teachers of government schools always flow from school to school? There's no guarantee of good teachers in government schools. It all depends on your luck!

任何學校都沒有絕對的保証, 要有, 就要靠家長自已.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

馬頭涌好!升中理想!但竸爭大, 愉快學習不可能, 但成績區內band1!