用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一用咩書包好呢?
go

小一用咩書包好呢?

我個小朋友比較細小,睇過幾個牌子o既書包,SPI比較啱身,有冇mami可以比d意見?

我不喜歡那些LEGO SPI等書包
我會挑選輕的運動型背包

國際學校學生也都是背那些呀
他們的書包並沒有比較輕耶
(有時我覺得還重過我們,可能是那些原文書重吧)

原帖由 miloma 於 10-6-7 18:41 發表
我個小朋友比較細小,睇過幾個牌子o既書包,SPI比較啱身,有冇mami可以比d意見?

你用邊個牌子o既運動型背包呢?
原帖由 lin624 於 10-6-7 20:33 發表
我不喜歡那些LEGO SPI等書包
我會挑選輕的運動型背包

國際學校學生也都是背那些呀
他們的書包並沒有比較輕耶
(有時我覺得還重過我們,可能是那些原文書重吧)

...

我們响百貨公司買果D HELLOKITTY/ 多啦A夢/高達/其他款果D公仔書包, 佢地都係同一間公司出..都聲稱係輕身的...
因為我覺得, 咩公仔書包都可以話係一個幾美好既童年回憶...
而且個書包本身都真係算"輕身" ,"COME"新, 我囝囝用了一年, 除左書包頂果個掛勾位既軟膠有破爛...( 唔係太覺眼,亦不太影响使用的), 整體都有九成新...

囝囝小一都係用Thomas書包,由於而家D學校,用好多folder分開每一科,SPI太細太短,唔合用。

鋼琴老師話,佢的童年夢想就係D卡通書包喎,開心D,成績就好D,書包用咗一年都好靚。

原帖由 wendy_jed 於 10-6-8 10:45 發表
我們响百貨公司買果D HELLOKITTY/ 多啦A夢/高達/其他款果D公仔書包, 佢地都係同一間公司出..都聲稱係輕身的...
因為我覺得, 咩公仔書包都可以話係一個幾美好既童年回憶...
而且個書包本身都真係算"輕身" ,"COME"新,  ...

想問下d folder通常咩 size 架?
原帖由 Jack0128 於 10-6-8 11:12 發表
囝囝小一都係用Thomas書包,由於而家D學校,用好多folder分開每一科,SPI太細太短,唔合用。

鋼琴老師話,佢的童年夢想就係D卡通書包喎,開心D,成績就好D,書包用咗一年都好靚。

...

原帖由 Jack0128 於 10-6-8 11:12 發表

...

我初初都係覺得, 卡通書包會帶比小朋友美好童年回憶, 所以任個女簡左個卡通書包.  但可惜, 現實係, 當你日日揹, 又一d都唔好揹, 童年回憶係會變成童年陰影.  我個女揹左個卡通書包唔夠3個月, 就話要換.  我以為可以捱埋整個一年班, 第升二年班先買過另一個, 點知個書包係4月時己病入膏肓, 到4月尾終於嗚呼了.

於是係我老公同意下, 買左個貴書包, 款式冇卡通咁可愛, 但揹得舒服, 個女都好肯揹.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 miloma 於 10-6-8 15:26 發表
想問下d folder通常咩 size 架?

學校d folder通常都係F4 size, 所以卡通書包細碼係唔夠長.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

咁你之後買o左邊個牌子o既書包?
原帖由 yuenwa 於 10-6-8 16:20 發表

我初初都係覺得, 卡通書包會帶比小朋友美好童年回憶, 所以任個女簡左個卡通書包.  但可惜, 現實係, 當你日日揹, 又一d都唔好揹, 童年回憶係會變成童年陰影.  我個女揹左個卡通書包唔夠3個月, 就話要換.  我以為可 ...

咁買書包時帶埋個folder去穩陣d~
原帖由 yuenwa 於 10-6-8 16:21 發表

學校d folder通常都係F4 size, 所以卡通書包細碼係唔夠長.

原帖由 miloma 於 10-6-8 19:06 發表
咁你之後買o左邊個牌子o既書包?

我買左zeven, 不過就算細碼都幾大, 除非你個小朋友長得高大d.

我個女都唔係好啱揹, 不過都比卡通書包舒服好多, 輕身好多.

seven我都有睇過,真係幾大,阿仔"long"唔起~
原帖由 yuenwa 於 10-6-8 21:19 發表

我買左zeven, 不過就算細碼都幾大, 除非你個小朋友長得高大d.

我個女都唔係好啱揹, 不過都比卡通書包舒服好多, 輕身好多.

原帖由 miloma 於 10-6-8 22:35 發表
seven我都有睇過,真係幾大,阿仔"long"唔起~

嘩!原來咁底,係淘宝網買護脊書包。我都係買卡通公仔護脊書包比個女。不過要成幾舊水。請問係淘宝網買架護脊書包品質OK嗎?因為已經學期尾,都要買個新書包比個女。

我仔仔用了spi 一年都ok,有時真的有些 folder 放得不好,但買太大個只怕取得生苦,
有時學校買書會叫,書包商去買,可以8下身邊朋友有沒有!我上年替朋友買平成3份1

其實我見仔仔背SPI係最fit身,但睇到好多post話SPI好重,所以心大心細~
原帖由 TSEHANG 於 10-6-9 16:25 發表
我仔仔用了spi 一年都ok,有時真的有些 folder 放得不好,但買太大個只怕取得生苦,
有時學校買書會叫,書包商去買,可以8下身邊朋友有沒有!我上年替朋友買平成3份1 ...

原帖由 gdullpatpat 於 10-6-9 08:30 發表
http://search.taobao.com/search?q=%BB%A4%BC%B9%CA%E9%B0%FC+%D0%A1%D1%A7%C9%FA&commend=all&ssid=s5-e-p1&sort=price-asc
同香港果d冇乜分別,貴極都係百零蚊,當然只限普通款,eg:米奇,喜洋洋,hello kitty etc
我 ...

係咪郵寄去你屋企呀?郵費幾錢呀?七十幾呅個書包,又包唔包郵費呀?我未試過係網上交易。

回覆 1# PorkChopPC 的文章

本人有8成新的spi出售, 有相片, 有interest 給e-mail.  (只係開學用左唔夠2個月)

地址係你比佢地,屋企or公司都冇問題,郵費方面要睇下書包o既重量計,你要問個賣家,如果你只買一樣野一定唔包郵費,通常要買幾樣野先可以問賣家可唔可以有優惠~
原帖由 PorkChopPC 於 10-6-10 15:27 發表

係咪郵寄去你屋企呀?郵費幾錢呀?七十幾呅個書包,又包唔包郵費呀?我未試過係網上交易。