用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Superkids10/11插班學位
go

Superkids10/11插班學位

請問有沒有家長收到電話或電郵可以參加插班(p.2 )考試?

另問有插班經驗的家長, 一般要等多久才有消息?

小兒申請插P.2,但未有任何回音.可能P1的行先,然後才到插班,不妨耐心等候,反正能做的都做了,平常心看待吧!

另一般等多久很難說,真的要看當時的位多或少,申請人成績或是否認識人,恐怕很難說要多久,也沒人知,都是果句,平常心看待,不要太介懷是否能插入吧,最多自己辛苦一點教多一點吧.

access

原帖由 dixon24861 於 10-6-8 11:14 發表
請問有沒有家長收到電話或電郵可以參加插班(p.2 )考試?

另問有插班經驗的家長, 一般要等多久才有消息?

通常都係見到等緊消息的家長, 有無小朋友真係讀緊的家長可以回應一下superkid 是否真係好有進步, 辛唔辛苦呢??

等我分享下:
我仔(p.2)k3報名, P.1無通知。P.1約5月收信面試, ok所以09年8月開始入讀superkidsP.2.

仔已讀了一年, 英文成績一定有進步。
仔本身(p.1)程度幾不差的(地區津校,英文科頭幾名), 但在superkids班中就只中上, 因superkids教深過學校。P.2學校默書就很輕鬆,(仔話D生字superkids己默晒了)

superkids功課通常3-4頁(細密大人格式), 一次做晒都幾辛苦, 要分幾日做。最辛苦可能係温默書(約一個月兩次, 吾定), 生字相對學校多/深好多(仔話深100倍喎, 當然誇啦, 不過每次都有幾十個生字)。

原帖由 Schoolbus26 於 10-6-8 15:54 發表
通常都係見到等緊消息的家長, 有無小朋友真係讀緊的家長可以回應一下superkid 是否真係好有進步, 辛唔辛苦呢??

純生字, gramma有無進步呢??  寫作上會不會好些 ??

superkids操gramma係最強項。做好多execrise"拱"固。每堂classwork, homework各三四頁。我認為Grammer教完都要反覆做/用才會進步。所以我好buy superkids。

superkids功課極大部份要答complete sentences。
次次home work答錯一個字, 好嚴格圯要成句改正抄一次。佢初期做功課吾上心, 求其, 我由得佢。派回改正抄滿2張A4單行紙佢先知慘。
從此勇於"驗正", 哪怕漏s, 大細楷都細心check。 tenses等等更不用說啦, 所久而久之gramma都好穩定了。

另外, 我仔話雖然superkids功課多, 深, 但返superkids好開心, 因 the teacher is very funny.

成績進步亦使佢有上進動力,
佢仲話:"superkids好深但學校D英文變成好淺, 所以superkids係好好的, 媽咪吾好停呢個興趣班下!"

這算是用家意見吧!
原帖由 Schoolbus26 於 10-6-8 17:58 發表
純生字, gramma有無進步呢??  寫作上會不會好些 ??

我小朋友P.1 暫時未有writing, 算係有進步, 學校D課程都無咁深咁快, 佢地D課程設計得幾好, 但都讀得辛苦架...

好同意 agugi 講...

讀咗superkids 真係會少咗careless mistake, 寫少一個full stop, 改正要成句抄一次, 抄都死死吓...

原帖由 Schoolbus26 於 10-6-8 15:54 發表

但係如果好似你地講, 等佢地自己做, 開頭一定好多careless mistake, 而等佢地抄, 咁老師見到佢地咁多mistake會唔僧罰或罵呢??

啱啱問我仔.....我仔話, 錯好多老師教不會駡...但會"扮生氣",好生鬼...仔扮佢, 只覺好笑。所以課室好多笑聲。
但亦有嚴格一面: 忘了做改正要改返好先可放學...我仔試過留15分鐘!

原帖由 Schoolbus26 於 10-6-9 10:04 發表
但係如果好似你地講, 等佢地自己做, 開頭一定好多careless mistake, 而等佢地抄, 咁老師見到佢地咁多mistake會唔僧罰或罵呢??

Dear Agugi,

Pls check PM.

原帖由 agugi 於 10-6-8 17:31 發表
等我分享下:
我仔(p.2)k3報名, P.1無通知。P.1約5月收信面試, ok所以09年8月開始入讀superkidsP.2.

仔已讀了一年, 英文成績一定有進步。
仔本身(p.1)程度幾不差的(地區津校,英文科頭幾名), 但在superkids班中就只中 ...

有指引 叫家長唔好教小朋友做功課, 唔好幫佢地改功課...

因為實在太多錯漏, 我有時都唔忍心見佢改正抄到手仔軟, 都會提吓佢漏咗full stop.
其實真係要忍心D架, 學校默書漏咗punctuation 都會扣分啦....

我又試過叫我小朋友唔好交 correction, 我收起份嘢叫佢下堂先交, 淨係交功課算啦....
又要溫默書, 又要做功課, 根本無時間做埋份改正, 點交啫... 我講緊嘅全部係superkids D 嘢咋, 未計本身學校D功課, 默書呀!!

MISS 都好nice, 唔會鬧... 只會提你下堂帶返, 連續2次都無交同一份功課, 都只係貼張紙仔remind 你...

嗱~我依D咁嘅行為, 教壞人大家千祈唔好學

原帖由 Schoolbus26 於 10-6-9 10:04 發表

我小朋友都試過放學後要留15分鐘... 訓話, 唔算係鬧.. MISS 同佢傾吓計嗰種, 因為佢上堂做堂課時唔認真, 做錯好多(佢平日唔會咁, 嗰日唔知搞咩無mood), 又有一大半無做, 佢應該夠時間做的.... 真係唔知佢搞咩...

MISS 留低佢同佢傾計, 我覺得MISS 好關心學生...

原帖由 mmak 於 10-6-9 18:33 發表
我小朋友都試過放學後要留15分鐘... 訓話, 唔算係鬧.. MISS 同佢傾吓計嗰種, 因為佢上堂做堂課時唔認真, 做錯好多(佢平日唔會咁, 嗰日唔知搞咩無mood), 又有一大半無做, 佢應該夠時間做的.... 真係唔知佢搞咩...

MI ...

各位我想問導師是及NET 老師或說廣東話的 ?
默書大約多少個英文字要溫及默 ?
由P1開始學習要坐定做同寫真的可以嗎 ?
另外, 我都想知道一堂多少時間 1HR 或1.5HR /HKD ?
有分級別嗎 ? 如大家都小一可能程度不同的.
對不起有這麼多問題因囡囡是小一生今年.
我都想緊是否要給她早點學習.
MIHO

各位我想問導師是及NET 老師或說廣東話的 ?
老師係ABC 全英語 亞洲人 

默書大約多少個英文字要溫及默 ?
for P.1 默書範圍, 成張A4 paper 滿晒.

由P1開始學習要坐定做同寫真的可以嗎 ?
形式好似學校上課咁, 活動教學, 一班8-10人

另外, 我都想知道一堂多少時間 1HR 或1.5HR /HKD ?
$700 per month, 1星期1堂, 每堂1.5hrs

有分級別嗎 ? 如大家都小一可能程度不同的.
好似學校咁由 P.1-F.3, interview 要做筆試 已經算係分咗級別... 如果唔達標會降級收生... 例如: P.2 學生要由P.1讀起.