用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教一下註冊問題
go

想請教一下註冊問題

想請教下, 我個小朋友派去第十志願, 我點都都唔會比佢讀, 而家有私校back up, 另外又叩緊其他官/津校, 咁我可唔可以唔去果間第十志願既學校度註冊呀?

原帖由 luiluimama 於 10-6-8 22:47 發表
想請教下, 我個小朋友派去第十志願, 我點都都唔會比佢讀, 而家有私校back up, 另外又叩緊其他官/津校, 咁我可唔可以唔去果間第十志願既學校度註冊呀?

No need to go. Just keep the register. Not affect 叩其他官/津校

唔去註冊 = 放棄個學位

原帖由 luiluimama 於 10-6-8 22:47 發表

醒目開學勳章

可以. 你可以KEEP住張註冊証, 如果叩門成功先交俾學校就可以O勒!

醒目開學勳章

你唔去註冊=放棄政府既小一學位, 叩到其他再去攞番張証都得架.

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 10-6-8 22:52 發表
明天一定要註冊先。否則當作放棄學位處理。

放棄學位只係放棄派俾你O個間O既學位ONLY, 如果有其他官津收都一樣可以照要個位的.

當然, 一日未扣到門, 個私校都一定要留住啦~~

但我係點都唔會讀依間喎

我想知, 我唔去註冊係等如放學依間學校既學位定係放棄成個統一派位既制度?即係我唔註冊既話, 第日如果我叩到好既官津校, 係唔係都可以入咖?

多謝, 我明白啦

原帖由 Geni 於 10-6-8 22:55 發表

放棄學位只係放棄派俾你O個間O既學位ONLY, 如果有其他官津收都一樣可以照要個位的.

當然, 一日未扣到門, 個私校都一定要留住啦~~

Totally wrong. I have tried. You can ask EMB in detail. The EMB said in TV assumed that you did not have a seat in private school.

一定唔會讀, 間學校全級得20人, 仲係面臨殺校既, 點讀呀

原帖由 LuckyHH 於 10-6-8 23:02 發表
But you have to make sure that you won't go to that gov't school. Make sure you are fine with the private school ah.

醒目開學勳章