用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

語言問題

衷心想問問各位家長:

中文班用廣東話教,另再加上朗讀堂是否足夠讓小朋友日後在生活中能流利地用普通話跟別人溝通呢?

另外,英文程度亦是否有足夠的資源令小朋友在校實踐用英語會話呢?

小囡是今年ICQM準小一生,現在政府那邊又派到第一志願,該校是實行全校英普教學的,唯一擔心是可能會較吹谷令小孩嚇怕上課。故現在我們正認真地平衡各項因素利弊,希望各家長給點意見。

我們當然想小朋友能愉快地學習,但至少在兩文三語上能應付得來吧!如在ICQM,能夠做到這點嗎?

簽名被屏蔽

If I remember correctly from the 小一家長答問大會, they start using 普通話 more in Chinese lesson in P3.  The school think using pure 普通話 starting in P1 might not fit all students, so it will be a mix of both Cantonese and Mandarin in P1 and P2.

I also remember the teacher said, there will be a "Mandarin" day and "English day" every month. Meaning, on that day, everyone in school are mandatory to speak in that language.  My children is not attending ICQM right now, but those are the information I can recall from the Q&A session of the information session.

Hope that help~

原帖由 hcsoma 於 10-6-7 18:12 發表
衷心想問問各位家長:

中文班用廣東話教,另再加上朗讀堂是否足夠讓小朋友日後在生活中能流利地用普通話跟別人溝通呢?

另外,英文程度亦是否有足夠的資源令小朋友在校實踐用英語會話呢?

小囡是今年ICQM準小一生,現在 ...

thank you kelvlam!!

Ming2, 想問問你KEVLAM以上的說法是對嗎??? 如他所說又真的安心些呢!!

簽名被屏蔽

咁我又想問, 係咪即係 p3 開始全通話上中文堂呀, 咁中文堂係咪即係唔會再用廣東話架.  我 buy 普通日的安排, 但唔係好 buy 全普通話上中文, 始終廣東話先係我地母語, 我唔想小朋友講得一口流利普通話, 但講廣東話就全部懶音.

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-6-8 11:55 發表

P3係咪全普通話上堂我就答你唔到..因為囡囡九月先上p3,不過個人認為,除左中文堂,佢地都仲有其他科目係用廣東話上堂,...宜家d小朋友邊會唔識廣東話呢?!..我諗唔需要太擔心呢方面問題0既... ...

我唔係擔心佢唔識誁廣東話, 而係講唔正有懶音呀, 始終唔係教中文的老師, 佢地所講的廣東話都唔一定好正音架嘛.  你知而家香港地幾多人連廣東話都講唔好架啦.

原帖由 chanwendy 於 10-6-9 11:02 發表

我唔係擔心佢唔識誁廣東話, 而係講唔正有懶音呀, 始終唔係教中文的老師, 佢地所講的廣東話都唔一定好正音架嘛.  你知而家香港地幾多人連廣東話都講唔好架啦. ...

真係每個亞媽都有自己的憂慮. 我個女而家英普都好ok,我好驚入咗音小會退步.

以往咁多年都係用廣東話教中文,都仍然有懶音,咁就算音小用廣東話教中文,都可能解決唔到你個擔心.

唔好意思一問..... 咁你驚入左音小會退步,點解你仲揀音小而唔去揀d 英普o既學校呢?

不喜勿插

原帖由 88654321 於 10-6-9 11:15 發表

真係每個亞媽都有自己的憂慮. 我個女而家英普都好ok,我好驚入咗音小會退步.

以往咁多年都係用廣東話教中文,都仍然有懶音,咁就算音小用廣東話教中文,都可能解決唔到你個擔心. ...

原帖由 annaanna 於 10-6-9 11:23 發表
唔好意思一問..... 咁你驚入左音小會退步,點解你仲揀音小而唔去揀d 英普o既學校呢?

不喜勿插

無端端點解要插你???

我喜歡音小宗教氣氛濃厚,品德教育做得好好..
出面英普的學校我認識不多,亦找不到一問品德教育比音小着重的英普學校. 你有無認識?

不用過份掛心,妳相信學校才將子女放在學校裡收教,就不要擔心太多,因為現在只是小一,幾時多擔心到小六呢!加上學校應該緊張過我地,因為他們都唔想做差個校譽!

原帖由 vcom 於 10-6-10 10:52 發表
不用過份掛心,妳相信學校才將子女放在學校裡收教,就不要擔心太多,因為現在只是小一,幾時多擔心到小六呢!加上學校應該緊張過我地,因為他們都唔想做差個校譽! ...

我想問下,入音小,是否最少要懂得一樣樂器才可以考入?

簽名被屏蔽

chanwendy:

其實有唔少學校已實行由小一起,
以全普通話授課.

我的大兒子在一所津校上學,
學校亦有辦法調配資源,
聘用以普通話為母語的老師授課(當中有很多能說流利廣東話)﹔

現在我的兒子快升小五了,
透過這幾年的操練,
他的普通話聽說能力不錯,
跟我早年移居北京的親戚通電話,
對方也盛讚他的聽說能力.
而且,我手寫我口,
連帶他的作文,
也少有廣東話出現,
唯一是有一些中文字他不知道廣東話的發音,
不過, 稍為跟他說說,
他又很快跟得上.

不過, 我相信神的帶領和人信心的依靠,
我的女兒讀音小後語文或許不是栽培重點,
那作為家長的我,
可以看哪裡有不足,
哪裡設法補足.
這是我目前的想法.

原帖由 chanwendy 於 10-6-8 10:50 發表
咁我又想問, 係咪即係 p3 開始全通話上中文堂呀, 咁中文堂係咪即係唔會再用廣東話架.  我 buy 普通日的安排, 但唔係好 buy 全普通話上中文, 始終廣東話先係我地母語, 我唔想小朋友講得一口流利普通話, 但講廣東話就 ...

AhLing :wink:

AnLing, thanks for your sharing.

Particularly love your saying, "我相信神的帶領和人信心的依靠"!

Amen~~~

原帖由 AhLing 於 10-6-15 09:32 發表
chanwendy:

其實有唔少學校已實行由小一起,
以全普通話授課.

我的大兒子在一所津校上學,
學校亦有辦法調配資源,
聘用以普通話為母語的老師授課(當中有很多能說流利廣東話)﹔

現在我的兒子快升小五了,
透過這幾年的 ...

小女兒現時升小四,英語、普通話都幾好,當然香港人講普通話都會有一些困難,這些是需要有私人的普通話老師才能幫助她改過來,一班廿幾卅人,教師很難一個一個聽和改正。
每年暑假時我會請個普通話老師幫她補課,普通話老師說她很好,只有一兩個發音有問題,在香港小孩很多時會這樣。朗讀課文十分流暢及自然,現在她也會教妹妹普通話(因為我不識講)。女兒每年的普通話都在進步中,作起文來也很偶然也會用了廣果話的句式,但在我而然問題不大。
若以女兒為例,除了普通話課,中文課會用中文教學和教用普通話朗讀課文。(女兒話班中有人不識普通話,所以老師不可以用普通話教書。)
升了小三教師多用了普通話授課,但到解釋一些重要的內容會用廣東話。
英文方面,由小一開始教授英文便全英語,在學校內任可時間或地方見到英語教師都要用英語,不過我想作為班主任,在處理班務時可能都會用廣東适。

學校的普通話日及英語日都是營造一個語言的環境讓小朋友把課堂的學習運用到日常生活中,初時聽女兒說有個別小朋友都會不理照講廣東話的,不過當所有同學及老師都不理他們時,咪只有跟大家講番普通話或英語囉!