用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 18 (南區)...有冇人可以分享下!
go

net 18 (南區)...有冇人可以分享下!

net 18...有冇人可以分享下!

即係南區! 自行時已抽到了! 海寶! 你呢?

Sorry, what is

海寶

原帖由 kk923 於 10-6-7 23:46 發表
即係南區! 自行時已抽到了! 海寶! 你呢?

海怡寶血!

原帖由 Ving 於 10-6-8 09:37 發表
Sorry, what is

海寶

原帖由 kk923 於 10-6-8 12:13 發表
海怡寶血!

好野, 終於有人回應!!!

我小朋友都like 海怡寶血... (but 考插班), 都想知下呢間學校係點同埋南區其他學校.....thx!

剛才打左一大輪野, 發表時候冇晒! 真係激死!

我都鬼0甘開心, 依區有人講野!!!

你個小朋友幾年班呀? 點解插班? 依家係邊度讀緊呀?
我係[自行]時派到入依間的!

我當時點解選依間, 我舊年九月度跟香港仔街坊會去參觀依區既學校, 睇左十幾間, 發覺就係, 無論你讀邊間, 只要你係頭幾名, 基本上你都一定派到好學校!
對我黎講選佢原因,寶血可能係千禧學校啦! 學校既環境, 空間, 資源確實係唔錯既比起好多學校佢都優勝! 再者我有個表妹都剛係度畢業, 佢都派左去聖心! 同埋佢同另一個家長同我講, 近年轉左校長, 校長唔錯, 比好多機會學生, 為學校資源上改變不少! 同埋我感覺學校幾多完化囉! 點解我唔選南區大部份人既至愛(始南), 係因為當時睇資料, 實在太多人選佢, 機會率會低, 再講就係好多人話讀得好辛苦, 我怕我都頂唔順, 但有好多大個仔, 大個女既係0個度畢業既真係都派得好好(我識既)!

我搬左南區 .....依家我小朋友仲返緊 net 16, 朝朝好早起身...所以想搵間近d, 想多d 時溫書+做功課+活動下...等等!

始南都有考...係咪真係好多功課+谷?  始南 同 置南 係咪一樣都係谷+升中都好 (唔知你知唔知呢), 事關初來南區...唔太認識南區d 小學....thx!  

原來寶血真係轉左校長....唔怪得知我有fd 講佢好耐之前去過...覺得間學校好保守, 跟住我上個月去報插班時+上網睇學校website 又唔覺好保守啦.!  

原帖由 kk923 於 10-6-8 17:06 發表
剛才打左一大輪野, 發表時候冇晒! 真係激死!

我都鬼0甘開心, 依區有人講野!!!

你個小朋友幾年班呀? 點解插班? 依家係邊度讀緊呀?
我係[自行]時派到入依間的!

我當時點解選依間, 我舊年九月度跟香港仔街坊會去 ...

始南辛苦, 真係聽好多人0甘講, 但我確實係識一D已經畢左業好耐既人同我講, 佢當年係派得幾好! (但就真係講明係精英班)
講真, 我真係冇咩諗入始南, 反而我之前一心係諗官立, 但就最終選左寶血!
講真南區真係冇咩人講野, 你睇南區媽媽會, 十問九唔應! 唉......不過南區又真係冇咩好出名既學校既!

醒目開學勳章

南區係有幾間叫好又叫坐,
置始,田始,其實佢地幾年前係同一間(置富),但之後分家(多)田灣,田灣佢地程度係深D,
曾經報紙有寫過全港有那10間學校水平比同級係高D,田始係其中一間。
置始因為地點好(自成一角),同舊校所以D人都話佢好,但其實而家佢點我又真唔知,只知口碑差咗。
其實南官同海怡寶血都唔差
我仔仔今年先2歲,但都要留意下

原帖由 kk923 於 10-6-9 00:20 發表
始南辛苦, 真係聽好多人0甘講, 但我確實係識一D已經畢左業好耐既人同我講, 佢當年係派得幾好! (但就真係講明係精英班)
講真, 我真係冇咩諗入始南, 反而我之前一心係諗官立, 但就最終選左寶血!
講真南區真係冇咩人 ...

我兩個仔都係田始畢業, 細既畢業左兩年, 我地從來唔覺讀得辛苦或多功課, 只係多親子勞作/標語比賽等等(當年).

醒目開學勳章

但我想問下你仔仔升中去了那間?

原帖由 920pp 於 10-6-9 12:20 發表
但我想問下你仔仔升中去了那間?

spcc / ssc

回覆 3# LittleKidult 的文章

LittleKidult ~你細仔畢業左2年呀...我都想知多D 田始, 想問功課多係抄寫 or project, 多唔多默書, net teacher 1星期有幾多堂...等等! 唔好意思咁多問題, thx!

spcc / ssc ---> 即係邊間, 另要考全級幾多先派到好中學呀, thxx!!

回覆 6# kk923 的文章

係呀.... 所以我先係呢度出 post.

原帖由 gordon12 於 10-6-9 13:13 發表
LittleKidult ~你細仔畢業左2年呀...我都想知多D 田始, 想問功課多係抄寫 or project, 多唔多默書, net teacher 1星期有幾多堂...等等! 唔好意思咁多問題, thx!

spcc / ssc ---> 即係邊間, 另要考全級幾多先派到好 ...

http://218.188.21.75/2004secondary/index.htm
www.tcn.edu.hk
www.spcc.edu.hk
www.ssc.edu.hk

回覆 9# 920pp 的文章

請問仲有冇那一段報紙的報道

同埋多唔多人由十八網轉別的區域去大抽獎

醒目開學勳章

SORRY,我唔記得在何時和那份搵到,
但約是2年前

嘩...............睇到你就真係開心, 兩個仔都派到間0甘好既中學!
冇幾可, 18區有0甘多回應,希望多D過來人比多D資料就好啦!

請問聖伯多祿跟置始那一間較好

聴講聖伯是band 1 學校,吾知真定假

同埋net 18 校網那麼弱,尤是中學,大家會吾會轉網還是有別的部署嗎
原帖由 kk923 於 10-6-9 23:43 發表
嘩...............睇到你就真係開心, 兩個仔都派到間0甘好既中學!
冇幾可, 18區有0甘多回應,希望多D過來人比多D資料就好啦!

醒目開學勳章

原帖由 Ving 於 10-6-10 09:54 發表
請問聖伯多祿跟置始那一間較好

聴講聖伯是band 1 學校,吾知真定假

同埋net 18 校網那麼弱,尤是中學,大家會吾會轉網還是有別的部署嗎

請問你講那間聖伯?因為有幾間