用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 明天考試了!
go

明天考試了!

終於到了,再過多一個星期,就真真正正的放假了!起碼有足足兩個多月的休息,不用溫書,不用早起,不用趕功課.我每年都係等這個時間.

下年我會好慘,因細仔都升小學了,所有的一切,都是雙份(double)的.前景都幾嚇人.......

anyway,祝大家身體健康,考試滿意!

大家一起努力吧!!!

長路漫漫啊!但亦是十分值得珍惜的.

其實回顧過去,實在希望可以返回小學階段,與囡囡一起為考試作準備,一起溫習,實在是難忘的回憶.雖然有喜有悲,但較中學考試期間看着囡囡為考試努力,而我們只能做門外漢,那種可有可無,無能為力,愛莫能助,無從入手的感覺,與小學考試有很大的分別.

中學的考試長達九天,每天兩個科目,作為家長的未必有這麼多時間陪伴她們作準備.縱然是全職媽媽,但今日的考試內容已非我們當日所學的模式,更何況已放下了一段日子,也不是容易擔任輔導的工作.

大家要有”放下”的心理準備.

原帖由 vanyau 於 10-6-9 15:14 發表
終於到了,再過多一個星期,就真真正正的放假了!起碼有足足兩個多月的休息,不用溫書,不用早起,不用趕功課.我每年都係等這個時間.

下年我會好慘,因細仔都升小學了,所有的一切,都是雙份(double)的.前景都幾嚇人.......: ...

醒目開學勳章

個女終於可以休息,希望下年改3考小朋友會比宜家好D,唔駛咁密去應付測驗考試,多返小小時間,宜家想快D 19號聽下學校新安排係點.
我近E個月開始識冇咁緊張,諗返個女重有10幾年書要讀,小學只係其中一個小小過程,求其佢唔好太差就算
原帖由 vanyau 於 10-6-9 15:14 發表

下年我會好慘,因細仔都升小學了,所有的一切,都是雙份(double)的.前景都幾嚇人.......: ...

polarbb
your daughter should be ok , she is vy smart nei.

today listening exam, my daughter said she not did well in one part... wa wann....

i will also go on 19 june, let c if we can meet

醒目開學勳章

考完就唔好諗 我唔諗架 la,由佢,都考左,我個女今次一定冇頭3名,不過我由佢,只要佢keep到中上就OK,我驚比佢太大壓力佢會唔鍾意讀書
我咁多科係 listening唔駛擔心,佢次次都滿分,最擔心中文作文
原帖由 Little_cy 於 10-6-10 13:34 發表
polarbb
your daughter should be ok , she is vy smart nei.

today listening exam, my daughter said she not did well in one part... wa wann....

i will also go on 19 june, let c if we can meet

原帖由 cathy-tse 於 10-6-9 22:55 發表
Please check pm.. thanks

Please check pm too.

我就同你掉轉...
原帖由 polarbb 於 10-6-10 13:55 發表
考完就唔好諗 我唔諗架 la,由佢,都考左,我個女今次一定冇頭3名,不過我由佢,只要佢keep到中上就OK,我驚比佢太大壓力佢會唔鍾意讀書
我咁多科係 listening唔駛擔心,佢次次都滿分,最擔心中文作文:igiv ...

醒目開學勳章

聽講話上早半個鐘係因為比多D時間小朋友食飯.如果係都OK
原帖由 Little_cy 於 10-6-10 17:38 發表
我就同你掉轉...  

I heard the extra 35 min is another class lesson.....

原帖由 polarbb 於 10-6-11 10:03 發表
聽講話上早半個鐘係因為比多D時間小朋友食飯.如果係都OK

醒目開學勳章

都係其中一個今年會讀P1的 mami同我講,佢話去註冊時問學校,學校答佢話因為想比返多小小時間小朋友食飯.唔知係米.
原帖由 TinHay 於 10-6-11 18:05 發表
I heard the extra 35 min is another class lesson.....

終於聽日考完... 今次最尾個日既溫習係至辛苦, 可能已經吾多想理...

醒目開學勳章

考完啦考完啦!!!!!!!
一年級今個星期都唔駛返學,同個女去癲返下先,今晚出去食飯慶祝

二年級都吾駛番學呀….. 好野………

終於考完啦!!!!   可以放鬆晒去玩下啦....

各位媽咪,放監了!

終於唔駛咁緊張,可以輕鬆,連放五日假,又冇功課,盡情去玩了!

yeah.. 一於玩玩玩, 阿女仲攪笑, 琴日放學打電話比我, 問我有冇放低習作比佢做... hahahhaaa

原帖由 Little_cy 於 10-6-16 13:59 發表
yeah.. 一於玩玩玩, 阿女仲攪笑, 琴日放學打電話比我, 問我有冇放低習作比佢做... hahahhaaa

亞女今日剛剛考完TSA,終於都鬆晒!
而且居然沒有功課,真係正.....

TSA? 難吾難呀.. 出年到我個女喇......
原帖由 vanyau 於 10-6-18 20:39 發表

亞女今日剛剛考完TSA,終於都鬆晒!
而且居然沒有功課,真係正.....

原帖由 Little_cy 於 10-6-18 23:02 發表
TSA? 難吾難呀.. 出年到我個女喇......

我本人對TSA,原全沒有感到壓力.因為成績不for 自己的孩子.
而且在小三時,老師不有為這個TSA加入一些原素,好讓他們打好基礎.平時做TSA時,還可以當溫書,都不知幾好.相反,小女在考前一日,就偷偷告訴我,她對TSA有少少驚囉,我就告訴她,做回平時就ok,因為我們平時的底也打得頗ok!
所以,你只要配合老師,TSA沒有難度的.