用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 好唔捨得根德園
go

好唔捨得根德園

非常多謝根德園.
尤其是老師的悉心教誨!

雖然現在仍努力叩門中,但對孩子充滿信心!
非常感激在這 三年期間,你們把孩子教育得如此優秀!

me too - big thanks

Big thanks for providing simple, quality education for a small price.

Luckily, my son will also be attending the next 3 yrs!

原帖由 smartmatt 於 10-6-9 15:43 發表
Big thanks for providing simple, quality education for a small price.

Luckily, my son will also be attending the next 3 yrs!

我都好唔捨得, 雖然學校成日比人傳佢好封閉, 但我一D都唔覺得.  三年來小朋友成長之餘, 無論品德同學術上都有好好既進步.

我覺得學校好細心, 特登係放榜前派埋D學術獎狀, 方便有需要既小朋友去叫門. 真係細心啊!

KV is very experience.  I also like it much.  My younger daughter can not enjoy it because she will go to a kg with connected primary school.  So sad.
~easybring~

我都好多謝根德園嘅老師, 教到我囝仔會主動做功課同溫書, 我哋又唔駛迫! 最重要囝仔對學校所教既知識完全吸收到, 應付到!

根德園真係有一套很好嘅教學方法! 我好相信囝仔上小一完全冇壓力, 可以enjoy his primary school life.

咁就三年喇, 都係好唔捨得學校, 對學校既教學真係佩服, 亞仔對冇興趣既野可以魂遊四海, 但佢係學校就學到好多野, 由於佢係外邊無返過公文數、串字班、心算班、補習班之類, 父母又要返工, 家中輔導好有限, 所以敢講亞仔識既都係學校教, 返學吸到幾多, 一目了然, 成績令人滿意, 放學夠鐘就自己做功課, 而且仲要半個鐘OK, 雖然字體麻麻, 但起碼唔使我放工後先篤功課, 大家都可以多D時間做其他野, 所以好祈望上小學後, D老師可以好似根德園D老師一樣教得咁好就好

我地都好唔捨得妮間咁好0既幼稚園, 回想三年前佢入根德園時, 好擔心佢跟唔上好辛苦(街外人個個都係咁講), 但入到去又唔覺得係咁, 反而覺得間幼稚園好好, 佢地有一套教學方法, 教到亞仔好多嘢, 學到好多唔同嘢, 佢又唔辛苦, 仲覺得好好玩添, 老師又教得好, 嚟緊上小學, 我都相信亞仔能夠應付得到, 唔會辛苦. 真係好多謝根德園老師教導.
我同我先生都成日講, 如果根德園有小學同中學的話, 應該都會係一間好出色0既學校.  

亞女幼稚園階段已經進入最後2星期倒數,我真係有萬二分嘅唔捨得!!喺呢3年,亞女喺學校學咗好多嘢。

我由當年未入讀KV前聽埋d"死谷"及家長要貼身跟嘅comment,到收到KV offer時一方面開心,而另一方面又擔心亞女(細b)跟唔上,點知入咗KV之後,d擔心一掃而空。原來KV並唔係外界所傳咁傳统及死板,而且更有一套有效嘅教學方法令小朋友打好根基。

我好佩服KV教到小朋友能獨立完成功課,家長只需做review角色。老師又會幫小朋友喺每次assessment之前做revision,慳咗好多課餘時間,可以同亞女周圍去玩。9月亞女上到小學之後,如果要貼身跟小學課程,我驚到時係我唔慣,因KV老師幫家長做咗好多嘢!!

最後其實更唔捨得係一班識咗3年嘅同學仔及家長,尤其係舊年有幸幾個同學仔搬埋附近,可以緊密聯繫。喺呢段時間得到各家長嘅幫助,平日小朋友一齊返興趣班,假期又約埋一齊去玩。小一interview時更互相扶持,互通消息,感覺好warm。雖然小一各奔前程,希望大家仍能保持聯絡!!

真係好唔捨得.........

謝謝DaddyX!
仔仔表現很出色,將為他選最好的:)

非常多謝根德園
My daughter also learn so much from KV during these 3 years.

谷 or not 谷 all depend on parent.  (not on school)
Mat

超級唔捨得KV, KV真係教左阿囡好多野, 呢間學校真係名牌之中的名牌, 讀左一定無損失, 唔讀就真係你損失.哈哈!

絕對不是外間所講的讀得好辛苦, 好谷, 好大壓力的學校, KV有一套好掂的教學方式去教小朋友。

幸運地我雖然大女快畢業, 還好仲有細女成功考入KV...YEAH!

仲有呀! 好唔捨得阿囡識左3年的同學仔..坦白講因為我係在職媽媽, 其他家長我真係唔太熟., 好少接送小朋友...欠缺向家長們的溝通....anyway, 希望各位KV仔女前途無限, 學業進步!

我也覺得如果kv有小學開辨 貴一點學費也會去投考下 :loveliness:

原帖由 好姨 於 10-6-26 18:23 發表
我也覺得如果kv有小學開辨 貴一點學費也會去投考下 :loveliness:

1000% 同意 !!!!

聽日係阿囝最後一日返根德園, 我諗住同佢返學校著返校服影一啲校園照留念!
真的好唔捨得!

我都勁唔捨得呀, 想喊, 我星期三已經去左學校同個女影相, 因為果日係最後一日著校服番學既日子, 今日佢地開party著便服, 我就唔去影啦

My daughter just finished 3years Kentville school life.  So sad.. I have to repeat P.1 on Sept 2010
Mat

why sad?

原帖由 JulyJo 於 10-7-2 12:09 發表
My daughter just finished 3years Kentville school life.  So sad.. I have to repeat P.1 on Sept 2010

why sad?
why repeat p1?

Mine also graduated from KV and will start P1 very soon.  We are very happy that she went to a very good kinder and now will attend a very good primary school, its part of the process.

原帖由 hccw 於 10-6-9 13:34 發表
非常多謝根德園.
尤其是老師的悉心教誨!

雖然現在仍努力叩門中,但對孩子充滿信心!
非常感激在這 三年期間,你們把孩子教育得如此優秀!
...

努力加油, KV 支持你.....