用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

英文科

有冇人知英文科點解冇教科書, 只有reading book, 點温呀???

上次我聽學校座談會校長話來年會改為 60%用教科書, 40%用故事書, 所以你唔洗擔心. 即使係用故事書我地平常都有做worksheet o甘考試時就可以要黎溫習.

Thanks hinhin.mami !!

原帖由 hinhin.mami 於 10-6-8 17:45 發表
上次我聽學校座談會校長話來年會改為 60%用教科書, 40%用故事書, 所以你唔洗擔心. 即使係用故事書我地平常都有做worksheet o甘考試時就可以要黎溫習.

唔知學校d功課深唔深呢?????
驚自己搞唔掂
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

以功課黎講初初都唔會太難小朋友應該可以好容易應付到. 唔洗驚喎我都係邊做邊學咋.

原帖由 ffeeii 於 10-6-9 11:00 發表
唔知學校d功課深唔深呢?????
驚自己搞唔掂

原帖由 hinhin.mami 於 10-6-9 15:10 發表
以功課黎講初初都唔會太難小朋友應該可以好容易應付到. 唔洗驚喎我都係邊做邊學咋.

阿女k3英文我都要查字典牙
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

係咪你間幼稚園"d"字深呀 ..... 因為荔天英文係用 story book 所以有時"d"字都會深o左小小, 我咪又係一樣唔識o甘咪係網上查 lor, 依家網上有好多可發聲o既字典再加上小朋友學o左有"d"印象,所以問題真係不大喎. 真係唔洗擔心呢 !! 另外, 佢地"d" story book 會搵老師錄低upload 上網o甘咪可以 play 返同小朋友一齊聽一齊讀, 但呢個做法出年有無就唔知 la.

原帖由 ffeeii 於 10-6-9 16:39 發表

阿女k3英文我都要查字典牙

原帖由 hinhin.mami 於 10-6-9 17:49 發表
係咪你間幼稚園"d"字深呀 ..... 因為荔天英文係用 story book 所以有時"d"字都會深o左小小, 我咪又係一樣唔識o甘咪係網上查 lor, 依家網上有好多可發聲o既字典再加上小朋友學o左有"d"印象,所以問題真係不大喎 ...

網上又真係幾方便喎.....希望阿女上堂尊心d就好...
唔駛我地又要番工又要擔心佢

係呀 ~~佢地肯專心真係好過我地係屋企同佢溫書, 好似我個仔o甘佢o既專心只可以維持係上學期頭果幾個月, 之後就真係......哎....