用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 真光小學 後補一般幾時先會有結果
go

真光小學 後補一般幾時先會有結果

小女係之前嘅面試只係後補... 依家派位後因結果不好, 就打咗電話比真光...

但一般幾時先會有結果呢?

如果好多之前收咗嘅學生, 要等到9月開學先話唔讀, 係咪要等到咁遲呢?

THANKS

佢地最遲要7月7日回覆, 所以推斷7月7日打後會有消息.

~~~ 希望幫到你 ~~~

*** 介唔介意分享一下, 點解你會選擇真光小學???

其實有3個原因:

1. 真光係一間好好嘅學校, 又有聯繫中學
2. 好近屋企 (搭車唔使5分鐘)
3. 我個女都非常活躍(有啲過份), 佢學校老師建議都係讀傳統小學好過活動教學, 係discipline 方面可以好少少.

不過真光都唔係依家唯一申請嘅... 因為派咗去嘉道理小學(主要係南亞裔)... 真係過唔到自己個關... 依家有任何其他小學收, 都會去讀。

原帖由 emily_hsm2000 於 10-6-9 17:53 發表
佢地最遲要7月7日回覆, 所以推斷7月7日打後會有消息.

~~~ 希望幫到你 ~~~
*** 介唔介意分享一下, 點解你會選擇真光小學???

聽講真光要到七月尾才通知小一叩門生,可能要担心一段時間了,建議你試下其他區小學(不是一條龍),搏一搏。

原帖由 ccken99 於 10-6-10 11:03 發表
其實有3個原因:

1. 真光係一間好好嘅學校, 又有聯繫中學
2. 好近屋企 (搭車唔使5分鐘)
3. 我個女都非常活躍(有啲過份), 佢學校老師建議都係讀傳統小學好過活動教學, 係discipline 方面可以好少少.

不過真光都唔係 ...