用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 細仔讀KV, 覺得難嗎?
go

細仔讀KV, 覺得難嗎?

醒目開學勳章

我有2個小朋友,
哥哥大仔(05年11月出世)係KV讀緊K1,
弟弟細仔(07年10月)剛剛收到KV電話收佢

由於哥哥係大仔, K1的課程佢暫時都OK
我諗緊弟弟若做細仔,
唔知KV的課程對細仔來說會不會好難

有沒有過來人可分享一下

其實係難架....我個囝都推遲左一年先至讀kv

其實每個小朋友嘅發展都唔同,好難下判斷。咁啱大仔又喺KV讀K1,令你更了解KV嘅課程,從而分析是否適合細仔性格。另一方面,因你對課程了解,如你比細仔入讀,比較容易掌握幫助細仔過渡。

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-9 16:30 發表
我有2個小朋友,

我諗緊弟弟若做細仔,

有沒有過來人可分享一下 ...

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-9 16:30 發表
我有2個小朋友,

我諗緊弟弟若做細仔,

有沒有過來人可分享一下 ...

R u sure?  Big brother will be 5 in K2.  My girl in K3 is 5, Aug 2004 - small girl?  Anyway she has done very well.  K1 to K2 mid way is pretty simple.   I'm sure little bro will do well.

I have a friend's kids is Dec. girl...she was very good to study at KV...at K2..she got the 1st place of the class.  Now, she studies at St. Paul co-ed p.4.......My friend say KV is a very good school for the kids' foundation development.

醒目開學勳章

你仔仔是遲一年先考KV嗎?

原帖由 TszWun 於 10-6-9 17:54 發表
其實係難架....我個囝都推遲左一年先至讀kv

醒目開學勳章

chingchingb.ma,

Thanks for your advise.
你講得好啱, 每個小朋友的能力不同,
尤其哥哥同弟弟係完全唔同性格,
希望弟弟細仔都可跟得上啦~~

我見唔太多人回應,
你知不知KV收細仔細女多唔多?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-9 23:13 發表
其實每個小朋友嘅發展都唔同,好難下判斷。咁啱大仔又喺KV讀K1,令你更了解KV嘅課程,從而分析是否適合細仔性格。另一方面,因你對課程了解,如你比細仔入讀,比較容易掌握幫助細仔過渡。

...

醒目開學勳章

yes..........  
你囡囡唔算細女,
我見kv收生係之前那年10月-12月, 再加那年適齡
e.g. 10-11年度收 06年10月至07年12月
原帖由 smartmatt 於 10-6-10 05:00 發表

R u sure?  Big brother will be 5 in K2.  My girl in K3 is 5, Aug 2004 - small girl?  Anyway she has done very well.  K1 to K2 mid way is pretty simple.   I'm sure little bro will do well.

就亞女K3嗰班嚟講,開(9-10月出世嘅)生日會時有10個壽星仔女(即佔全班三份一)。一問之下,原來有好幾個仲細過我個女,仲要係10月尾。舊年K2都有同學仔係11月生日嘅細仔女,所以KV係會收細仔女。

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-14 09:51 發表
chingchingb.ma,

Thanks for your advise.
你講得好啱, 每個小朋友的能力不同,
尤其哥哥同弟弟係完全唔同性格,
希望弟弟細仔都可跟得上啦~~

我見唔太多人回應,
你知不知KV收細仔細女多唔多?

...

但係d細b interview時先啱啱兩歲,應該唔係咁識對答...
唔知我個細b應唔應付到呢?

我有個fd話KV係會將同一個月份出生嘅小朋友K1編埋一班, 請問係唔係真嘅呢? 如果真係有咁嘅安排, 對細B黎講真係好好多.

醒目開學勳章

Thanks chingchingb.ma
咁你那班都幾多細B喎

知不知KV 會不會特別照顧細B?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-14 10:12 發表
就亞女K3嗰班嚟講,開(9-10月出世嘅)生日會時有10個壽星仔女(即佔全班三份一)。一問之下,原來有好幾個仲細過我個女,仲要係10月尾。舊年K2都有同學仔係11月生日嘅細仔女,所以KV係會收細仔女。

...

醒目開學勳章

我覺得基本對答同禮貌一定要識, e.g. 叫什麼名, 幾歲, 叫早晨, 多謝等等
另外KV會叫小朋友唱歌, 所以你要準備一下
講野叻係bonus, 但都唔一定代表收定唔收呀
現在還有時間, 你再教教小朋友

原帖由 tiroro 於 10-6-18 22:12 發表
但係d細b interview時先啱啱兩歲,應該唔係咁識對答...
唔知我個細b應唔應付到呢?

醒目開學勳章

應該唔係~~
我見哥哥那班, 所有月份出世的小朋友都有,
只是比例多定少

原帖由 tantanmama 於 10-6-19 11:39 發表
我有個fd話KV係會將同一個月份出生嘅小朋友K1編埋一班, 請問係唔係真嘅呢? 如果真係有咁嘅安排, 對細B黎講真係好好多.

其實細B又唔需要有乜特別照顧,我見細過亞女嘅同學都好叻,而老師對每個小朋友都一樣關心!!

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-21 10:06 發表
Thanks chingchingb.ma
咁你那班都幾多細B喎

知不知KV 會不會特別照顧細B?

我個大囡都係細女黎架...仲要10月尾.
KV的老師好悉心照顧小朋友架...放心!

我個女係08年12月尾的超細b. 心大心細做大b定細b. 見幾位細b媽媽都話ok, 我都想今年試下報, 唔得就出年做大b再報過. 請問知唔知kv係咪有preference收大b嘅呢?

醒目開學勳章

chingchingb.ma, shirleyshek,

聽到你們講KV咁好,
我都好放心俾細佬讀,
希望細佬都可以好似你地囡囡咁叻

醒目開學勳章

你試下報左先啦~~
若囡囡表現出色, KV一定會收架

原帖由 tantanmama 於 10-6-21 18:10 發表
我個女係08年12月尾的超細b. 心大心細做大b定細b. 見幾位細b媽媽都話ok, 我都想今年試下報, 唔得就出年做大b再報過. 請問知唔知kv係咪有preference收大b嘅呢? ...

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-21 10:13 發表
我覺得基本對答同禮貌一定要識, e.g. 叫什麼名, 幾歲, 叫早晨, 多謝等等
另外KV會叫小朋友唱歌, 所以你要準備一下
講野叻係bonus, 但都唔一定代表收定唔收呀
現在還有時間, 你再教教小朋友
...

多謝你提醒~
我個女好鍾意唱歌跳舞架, 不過到時都唔知有無心情唱比一個陌生人聽呢...?