用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如讀私校, 張小一入學証係咪唔駛去津校註冊 ? ...
go

如讀私校, 張小一入學証係咪唔駛去津校註冊 ?

as above.....

已決定唔讀被派的津校, 都要先去註冊 ?
咁駛唔駛再比返張註冊証去私校 ?
Thanks!

If u decided to go to private school, no need to register in the gov't school.

some private schools will take your registration cert., but some r not.[

quote]原帖由 奀皮仔 於 10-9 20:10 發表
已決定唔讀被派的津校, 都要先去註冊 ?
咁駛唔駛再比返張註冊証去私校 ?
Thanks! [/quote]

如果有間私小收左, 被派的津校一定唔讀, 但又去第一志願0個間叩門, 係咪都唔駛去註冊住 ?

原帖由 sinwin 於 10-6-9 20:18 發表
some private schools will take your registration cert., but some r not.[

quote]原帖由 奀皮仔 於 10-9 20:10 發表
已決定唔讀被派的津校, 都要先去註冊  ...

我最初都同你諗法一樣, 不過d朋友話, 如果唔註冊先會當你棄權, 張註冊証會作廢, 之後叩門成功想讀返津校都無可能, 所以我都註冊左唔會選擇既津校啦!

原帖由 肥司拉 於 10-6-9 20:27 發表
如果有間私小收左, 被派的津校一定唔讀, 但又去第一志願0個間叩門, 係咪都唔駛去註冊住 ?

吓, 唔係呀, 我無去派到嗰間註冊喎, 咁點算呀, 我以為佢話唔去派到嗰間註冊的話, 若最後叩唔到門就連原先派嗰間都無位之噃. 因為我有私小在手, 但諗住再試叩門, 如果係真, 我可以點呀, 救命呀!

原帖由 purplechung 於 10-6-11 10:19 發表
我最初都同你諗法一樣, 不過d朋友話, 如果唔註冊先會當你棄權, 張註冊証會作廢, 之後叩門成功想讀返津校都無可能, 所以我都註冊左唔會選擇既津校啦!

...

我有私校在手. 也同時間去叩門. 也沒註冊派位的學校.

我問過小一派位組. 他們說 : 如果你不去已派位間學校註冊是冇問題. 不過, 你個小朋友一定要有學校收左及會去註冊. 比如是私校. 你可以保留張註冊證到叩到門時再用.

不過, 佢再提醒我個小朋友一定要有學位才可以不去註冊.

你知啦, 小朋友唔讀小一是犯法的.

原帖由 abebe 於 10-6-12 00:59 發表
吓, 唔係呀, 我無去派到嗰間註冊喎, 咁點算呀, 我以為佢話唔去派到嗰間註冊的話, 若最後叩唔到門就連原先派嗰間都無位之噃. 因為我有私小在手, 但諗住再試叩門, 如果係真, 我可以點呀, 救命呀!

...

年年都有媽咪誤解咗, 唔去註冊只係指放棄"所派"學校既學位(呢個教署網頁寫明), 同你個學位(不論津校或私校)冇關, 佢點會唔比個津校位你, 唔讀書犯法架, 如果你真係好憎好憎該所派學校而又有信心叩到門, 根本可以keep住張註冊證到有學校收