用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問大家滿意LMC的課程和老師嗎?
go

請問大家滿意LMC的課程和老師嗎?

各位家長

大家好,我想幫小兒報考這所學校,請問大家滿意學校的課程和老師嗎?是傳統OR活動教學?一班幾多人?

另外面試in家長個part係用英文or廣東話?

謝謝各位!

醒目開學勳章

恐龍仔mama,

我仔仔9月讀P1,初步來講,我對學校的課程和老師滿意,如果唔係我都唔會比仔仔讀LMC啦!

其他LMC家長又有無意見呀?

傳統OR活動教學?兩者都有。

一班大約有二十幾人,雙班主任(一普通話、一英文),不過文校長話會分二組,一些堂會分開兩組上。

我in文校長,講廣東話。

原帖由 恐龍仔mama 於 10-6-9 23:19 發表
各位家長

大家好,我想幫小兒報考這所學校,請問大家滿意學校的課程和老師嗎?是傳統OR活動教學?一班幾多人?

另外面試in家長個part係用英文or廣東話?

謝謝各位! ...

正確應是每班三十人 ^ ^
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

唔該晒, bchi。

原帖由 bchi 於 10-6-10 12:39 發表
正確應是每班三十人 ^ ^

謝謝大家回覆!

醒目開學勳章

今年P1學生會留在上鄉道校舍返學,P4會過農圃道

原帖由 恐龍仔mama 於 10-6-10 18:59 發表
謝謝大家回覆!

如果小朋友讀開中文幼稚園,全英上課及做功課會否感到吃力?
另外想請問9月入學一年級生,是否在上鄉道校舍返學?

原帖由 Whitepine 於 10-6-10 22:14 發表
今年P1學生會留在上鄉道校舍返學,P4會過農圃道

5月14日校長講P.1全部去新校,上鄉道全部舊學生用,校長講現在學生不用轉新校。

醒目開學勳章

Really?? 多謝你通知。

小蜜蜂BB,你消息禁靈通,你係唔係LMC家長呀?如果係,請多D上黎報料呀!

我未見過新校,唔知大唔大,新唔新得過上鄉道校舍呢?

原帖由 小蜜蜂BB 於 10-6-10 22:26 發表

5月14日校長講P.1全部去新校,上鄉道全部舊學生用,校長講現在學生不用轉新校。

原帖由 Whitepine 於 10-6-10 23:02 發表
Really?? 多謝你通知。

小蜜蜂BB,你消息禁靈通,你係唔係LMC家長呀?如果係,請多D上黎報料呀!

我未見過新校,唔知大唔大,新唔新得過上鄉道校舍呢?

...

仔仔5月14日考插班入學試,校長同家長講。
果日好多人考插班,P.1約有20個小朋友考。

醒目開學勳章

IC,你知唔知農圃道校舍的正確位址呀?

原帖由 小蜜蜂BB 於 10-6-10 23:12 發表

仔仔5月14日考插班入學試,校長同家長講。
果日好多人考插班,P.1約有20個小朋友考。

協恩隔離

小蜜蜂, 我識唔識你架 ? 若你收錯料, 開學日我用返頭像呢個造型攬住你架

原帖由 bchi 於 10-6-11 14:49 發表
協恩隔離

小蜜蜂, 我識唔識你架 ? 若你收錯料, 開學日我用返頭像呢個造型攬住你架

果日D學生上班房考試,家長全部在大堂坐。有家長提問,校長講舊生不用搬去農圃道,全部由P.1獨攬等到P.4先返去上鄉道上堂 我無講大話。如有變更絕不關本人小蜜蜂bb

醒目開學勳章

小蜜蜂bb,唔駛戒意,可能學校有幾個方案,未落實呢!!

其實我地好多謝你報料。

原帖由 小蜜蜂BB 於 10-6-15 11:21 發表

果日D學生上班房考試,家長全部在大堂坐。有家長提問,校長講舊生不用搬去農圃道,全部由P.1獨攬等到P.4先返去上鄉道上堂 我無講大話。如有變更絕不關本人小蜜蜂bb ...

原帖由 小蜜蜂BB 於 10-6-15 11:21 AM 發表

果日D學生上班房考試,家長全部在大堂坐。有家長提問,校長講舊生不用搬去農圃道,全部由P.1獨攬等到P.4先返去上鄉道上堂 我無講大話。如有變更絕不關本人小蜜蜂bb ...

p1. 2nd round interview 同插班生同日進行架 ? icic

你唔洗又笑又喊,  開學日我一於攬住你跳印度舞 :;pppp:

醒目開學勳章

bchi,

你D假期度惦未呀? 可能撞期個單呢?

原帖由 bchi 於 10-6-15 16:20 發表

p1. 2nd round interview 同插班生同日進行架 ? icic

你唔洗又笑又喊,  開學日我一於攬住你跳印度舞 :;pppp:

原帖由 bchi 於 10-6-15 16:20 發表

原帖由 Whitepine 於 10-6-15 12:14 發表
小蜜蜂bb,唔駛戒意,可能學校有幾個方案,未落實呢!!

其實我地好多謝你報料。
唔駛客氣。。。。

are there orchestra and choir in LMC at this moment??

Whitepine,

冇理佢呀, 今日照去in, 有咁好彩入左2nd in 的話, 再睇下有冇咁好彩就揀正我去旅行時2nd in  :;pppp:
今日玩類似paper test, 冇錄音聽喎.
話一人派一張紙, 小朋友就跟住每一條題目的指示去做. 如.  

CPcog,

lmc 冇管弦樂同合唱團啊.

thanks, bchi.