用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 小一網上功課
go

小一網上功課

hi,

其實我想問下, 有邊幾樣網上功課係要做的? 因我都有d亂..

除了呢2樣:
中文 - tue & thu, 啟思語文
英文 - 每,天八寶箱

仲有冇?

原帖由 sandylam 於 09-11-23 17:05 發表
hi,

其實我想問下, 有邊幾樣網上功課係要做的? 因我都有d亂..

除了呢2樣:
中文 - tue & thu, 啟思語文
英文 - 每,天八寶箱

仲有冇?
其他d好似開唔到, 同埋要有通知先做

亞仔晚晚會做網上中英文, 星期六日做數和常識.
講真果個英文8 寶箱, 有時會做 “tenses”, 學校都未教, 點可能要叫小一生自己做, “is/are + ing”, or “present tense”, 佢地加下先教 “has / have”. 最後又要我地D爸爸媽媽出馬.

yes 啦.....

因阿仔同我講, 上圖書堂時, 見到自己班個table, 佢只在網上睇左2篇, 要睇多d.
我問佢係咩野睇左2篇, 係未啟思. 佢又話唔係, 係圖書.
我叫佢係csk個web搵比我睇, 佢話冇個table喎~要係學校電腦先有....
所以我諗緊, 係未有野做漏左.........

原帖由 MimiCactus 於 09-11-24 09:26 發表
亞仔晚晚會做網上中英文, 星期六日做數和常識.
講真果個英文8 寶箱, 有時會做 “tenses”, 學校都未教, 點可能要叫小一生自己做, “is/are + ing”, or “present tense”, 佢地加下先教 “has / have”. 最後又要我 ...

醒目開學勳章

回覆 1# sandylam 的文章

我諗你小朋友講, 應該係 Reading A-Z, 係英文圖書呀!

原來係咁!!!
我真係冇比阿仔睇a-z, 只係最初開始時試過login.....
原來係要睇架....
等我問晚問下阿仔. 係唔係a-z先~

thank you!

原帖由 pdcynthia_ip 於 09-11-24 12:55 發表
我諗你小朋友講, 應該係 Reading A-Z, 係英文圖書呀!

黎緊9月開學,我大女會入讀一年級,我想請問一年級多唔多功課? 仲有係咪每日都要上網做網上功課? 會唔會都幾忙呢?

多謝指教~

原帖由 pandacat_bb 於 10-6-9 15:46 發表
黎緊9月開學,我大女會入讀一年級,我想請問一年級多唔多功課? 仲有係咪每日都要上網做網上功課? 會唔會都幾忙呢?

多謝指教~

手寫功課唔算多, 中英數 每日必有, 常識就睇邊日有堂, 閱讀報告兩星期一次左右.

網上功課就每日有英文, 10 題之內既題目, 都係選擇題;
中文就一星期兩次, 都係幾題閱讀理解.

仲有放學後同星期六課外活動, 睇你比唔比佢參加.

一般來講小朋友唔係太忙, 係家長忙d, 反而你要有心理準備

唔該晒,咁都唔算太多功課,依家我囡囡都有3樣功課,原來放學仲有課外活動? 咁咪坐唔到校車囉? 我仲有個細仔K3要返下晝班,所以未必比佢玩咁多活動住lu~

原帖由 newfather 於 10-6-10 09:14 發表

手寫功課唔算多, 中英數 每日必有, 常識就睇邊日有堂, 閱讀報告兩星期一次左右.

網上功課就每日有英文, 10 題之內既題目, 都係選擇題;
中文就一星期兩次, 都係幾題閱讀理解.

仲有放學後同星期六課外活動, 睇你比 ...