用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀 ...
go

港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀?

港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀?

真係好難揀,不如比小朋友上佢地網址超超由佢自己揀.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

兩間係好唔同既學校, 你有咩條件先?
原帖由 OpheliaMama 於 10-6-9 11:08 AM 發表

我個係女,較活潑,但都可以坐得定做功課,但好鐘意講野,好似港同啱佢多啲,但佢好似又行唔成IB,怕兩頭唔到岸…又好難得抽中St. Paul...點睇?

我會st.paul

聖保祿是名校來的, 如果交通許可, 我會遻它. 一間學校總有活潑及文靜的學生, 難道港大沒有文靜的學生? 聖保綠沒有好動的學生?  選校重學業及品質, 再加上升中的考慮才是, 對不對?

醒目開學勳章

SP四測二考隔星期中/英默,功課唔多傳統讀書型學校,要求學生守規有禮品行優良。

配合小朋友性格先好讀呀。

It really depends on what kind of childhood we wanna give to our kids and what kind of personality our kids have.

St Paul is a good school.  HKUGA is not bad neither.

You may want to go to both schools when school ends.  It can help to get a general feeling of the students as well as chat with the parents there.  I did this myself.

Charlotte mom: 請問呢兩間最唔同的地方係咩啊?

我兩年前都在衡量直資和傳統津校. 津校, 免費, 萬一抽得唔好, 都"冇話可說"; 直資,是付鈔的, 除非由傳統好學校轉營直資的, "新"的直資我怕做白老鼠, 貼錢買難受,上唔倒去, 或返唔倒轉頭. 最慘不是一個PRODUCT, 做錯決定CUT LOSS算數, 重頭再來.
我老友小朋友讀沙田王XX直資, 睇完佢的評估, 很DETAILED, 但睇完都唔知個小朋友有幾叻, 定唔叻,所以我知道新系列直資不是我杯茶.

原帖由 愛愛地球 於 10-6-9 14:24 發表
我兩年前都在衡量直資和傳統津校. 津校, 免費, 萬一抽得唔好, 都"冇話可說"; 直資,是付鈔的, 除非由傳統好學校轉營直資的, "新"的直資我怕做白老鼠, 貼錢買難受,上唔倒去, 或返唔倒轉頭. 最慘不是一個PRODUCT, 做錯 ...

很同意這點,

有得揀, 我寧願揀傳統的津校, 就算無一條龍都唔緊要.

我囡(包括佢有d同學)都係好鐘意講嘢,P1讀到P6,冇乜問題。

梗係 聖保祿 !

非常同意 愛愛地球 ~

除非我嘅小朋友完全坐唔定, 完全唔可以融入主流小學, 需要學校特別嘅支援同包容 ..... 否則, 我唔會考慮 "新直資" ....

不過, 如果大抽唔好運, 唔知抽左去邊, 叩門就另計 ....

原帖由 愛愛地球 於 10-6-9 14:24 發表
我兩年前都在衡量直資和傳統津校. 津校, 免費, 萬一抽得唔好, 都"冇話可說"; 直資,是付鈔的, 除非由傳統好學校轉營直資的, "新"的直資我怕做白老鼠, 貼錢買難受,上唔倒去, 或返唔倒轉頭. 最慘不是一個PRODUCT, 做錯 ...

新直資唔係一定收"完全唔可以融入主流小學, 需要學校特別既支援同包容...."的學生, 唔好誤導人呀, 都有其他津校都會收有這方面需要的學生。

iwff

原帖由 CFaHB 於 10-6-10 08:38 發表
梗係 聖保祿 !

非常同意 愛愛地球 ~

除非我嘅小朋友完全坐唔定, 完全唔可以融入主流小學, 需要學校特別嘅支援同包容 ..... 否則, 我唔會考慮 "新直資" ....

不過, 如果大抽唔好運, 唔知抽左去邊, 叩門就另計 .... ...

讀港同要預上埋佢既中學, 讀完小6轉出來有難度.只有小部份會轉出來,大部份直上.但太過不達標小朋友,佢既中學又可以唔收.

醒目開學勳章 王國長老

傳統學校有傳統學校既training, 新思維直資又的確provide到唔同既野, 例如, hkuga college一般收外來生都要band one or band two頭+其他表現ok, 但呢類傳統學生去到hkuga college, 都要時間適應的, 例如無指定方向/範圍去搵資料, 佢地會覺得唔慣, 分組做project又無頭緒, 又唔知點將d散收收既資料organise同present, 但港同直升既學生就好慣了, 一早習慣左做功課/project唔係只係望住課本做, 咩都可以係教材, 可以去到幾遠就睇自己
(當初就係呢樣野令我鐘意間學校, 大學生都係咁學架啦, 老師brief完基本野, 其他就靠自己)

港同學生唔止係"完全坐唔定, 完全唔可以融入主流小學, 需要學校特別嘅支援同包容", 有好多家長本身都係專業人仕, 受過高深教育的, 點解肯將小朋友放入去做白老鼠(仲要俾錢!), 一定有原因, 我拎d教材俾我同事睇(佢小朋友讀九龍某名校), 佢都話深, 另外, 港同普通話水平真係要讚一下, 因為全校都係內地普通話老師教中文, 即係日日都有普通話, 亦用內地(校本)教材, 非一般本地白話教材可以比較, 我敢非常肯定講句, 我女第2時大左, 一定可以一口流利普通話, 我而家已經跟唔到佢進度了

我唔係話傳統唔好, 傳統training有d好處, 新思維又無的, 例如考試technique, 鬥心, 習慣記好多資料, 呢d我見到(我自己意見咋)o係我女同同學身上, 係比傳統學生弱

所以你要唸下想小朋友成為一個點既人, 再作決定

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-10 10:21 發表
傳統學校有傳統學校既training, 新思維直資又的確provide到唔同既野, 例如, hkuga college一般收外來生都要band one or band two頭+其他表現ok, 但呢類傳統學生去到hkuga college, 都要時間適應的, 例如無指定方向/ ...

梗係揀聖保祿!

charlotte_mom你講得對, 傳統學校在考試技巧, 鬥心, 習慣記好多資料這幾方面較優勝.  在現時的考試制度下, 我覺得這些更重要, 所以有得揀, 當然揀傳統名校.

唔該晒charlotte mom的意見, 真係各有各好, 好難決定

想將來公開試取好成績升本地大學
又唔怕谷

---> St Paul's  
因有track record 睇比較有保証

打算遲早外国升學
想小朋友活d, 多些思考空間

-->  港同

apple vs orange

兩樣唔同嘢無話那樣好些