用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學
go

有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學

有冇其他聖心家長一齊入來傾下

We got 聖心 but we will give it up. My son is from 聖心 kindergarten.

原帖由 donnelgirl 於 10-6-9 16:51 發表

請教你是聖幼學生, 派到聖小不是很好嗎?

原帖由 HKdevil 於 10-6-9 22:42 發表
We got 聖心 but we will give it up. My son is from 聖心 kindergarten.

I donot like traditional schools, and I donot think it suits my son either.

My ideal school is pui kiu, still waiting for the news.

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-9 22:51 發表
請教你是聖幼學生, 派到聖小不是很好嗎?

雖然我e+ 唔係聖幼, 也唔係派梁小, but 有朋友細路讀梁小, feedback 好架, 老師係幫學生, 課程都唔淺, but功課量都多, 學習氣氛都好好, 係默默努力的學校, 較低調, so有人"聽都未聽過"唔出奇, 有人簡名氣(唔等如人簡您) 有人簡務實(都唔等如人簡您) 最緊要係小朋友學到野, 條路仲好長, 我地一齊慢慢跑
有時, 我都係bk 學到聽到一d我從未聽過的學校, 就睇多d, 知多d,學多d,  到有朋友需要時問到就可quote 番d 意見, 一定有用, 我會選擇睇囉

原帖由 donnelgirl 於 10-6-9 16:51 發表

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

聖心小學是女校, 沒有男孩子讀的

樓主應講緊大圍的聖心小學

原帖由 panbaby 於 10-6-9 23:28 發表
聖心小學是女校, 沒有男孩子讀的
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

回覆 8# 叉雞飯 的文章

無錯我係講緊大圍聖母無玷聖心幼稚園, 佢幼稚園都係無錯幾好, 但小學我無揀佢,因為我唔鐘意, 所以揀梁小都唔揀聖小, 唔係因為佢教學或品行唔好, 係因為佢小一返上午, 而小二返下午,雖然2012年會轉全日,但我唔想,所以都係無揀佢, 可能好多人想入, 但每個人選擇都唔同, 你未聽過唔代表唔存在, 可能係你自己井底之蛙姐!

梁鉅鏐小學...係一間好學校, 我姨甥仔當年係呢間學校畢業, 佢讀得好好, 須然係好多功課, 但係個底打得好, 讀得好開心, 我姨甥仔中學派左去第一城band 1 的"林求x"(吾識打), 家陣讀緊中六lu~~

香港有好多好學校既, 吾一定係出名既名校先好~

原帖由 donnelgirl 於 10-6-10 09:17 發表
無錯我係講緊大圍聖母無玷聖心幼稚園, 佢幼稚園都係無錯幾好, 但小學我無揀佢,因為我唔鐘意, 所以揀梁小都唔揀聖小, 唔係因為佢教學或品行唔好, 係因為佢小一返上午, 而小二返下午,雖然2012年會轉全日,但我唔想,所以 ...

原帖由 叉雞飯 於 10-6-9 23:28 發表
雖然我e+ 唔係聖幼, 也唔係派梁小, but 有朋友細路讀梁小, feedback 好架, 老師係幫學生, 課程都唔淺, but功課量都多, 學習氣氛都好好, 係默默努力的學校, 較低調, so有人"聽都未聽過"唔出奇, 有人簡名氣(唔等如人簡 ...

哈哈!拍手撐你!!!!
我現在冇細路讀梁小,但印象中該校確不錯,讀得過。
揀學校o既野,各取所需 o者,身為家長,依家係時候以身教示範何為"尊重別人"la。

都不明白这样的回应有什么意义?
1) 看不起梁小?
2) 话自己见识浅薄?
3) 表示自己品行差,讨人厌?

原帖由 fujitasze 於 10-6-9 19:58 發表
梁鉅鏐小學,聽都未聽過,sorry

donnegirl : SURE 欣賞您
好清楚自己要一間咩類型學校, 加油

送給那位"聽都未聽過的"家長 :
雅各書 3:6
"舌 頭 就 是 火 、 在 我 們 百 體 中 、 舌 頭 是 個 罪 惡 的 世 界 、 能 污 穢 全 身 、 也 能 把 生 命 的 輪 子 點 起 來 . 並 且 是 從 地 獄 裡 點 著 的 。 "  amen

好好的勒住自己的舌頭, 多說造就人的話.  我覺得咀巴都漂亮點

原帖由 donnelgirl 於 10-6-10 09:17 發表
無錯我係講緊大圍聖母無玷聖心幼稚園, 佢幼稚園都係無錯幾好, 但小學我無揀佢,因為我唔鐘意, 所以揀梁小都唔揀聖小, 唔係因為佢教學或品行唔好, 係因為佢小一返上午, 而小二返下午,雖然2012年會轉全日,但我唔想,所以 ...

Hi 叉雞飯 ; 之前我post過中大張煊昌 , 你話住佢樓上校舍好ok ! 衣家我囡囡in到迦密收佢 , 又想問吓你有無多d資料呢 ? thanks

pls see the other post.  tks.

原帖由 zoepoon 於 10-6-10 11:49 發表
Hi 叉雞飯 ; 之前我post過中大張煊昌 , 你話住佢樓上校舍好ok ! 衣家我囡囡in到迦密收佢 , 又想問吓你有無多d資料呢 ? thanks

我在BK做左好耐資料搜集, 雖然好多人唔太認識, 但係睇佢升中派位真係唔錯, 而小班教學, 學校又會因應唔同程度的學生去加強輔導, 我覺得係一所進取學校, 我將佢放在2志願也是一個好選擇。

hoikiuqq, 我都相信我们做了一个好选择,根据它的校讯,我觉得它的数学和中文应该成绩很不错,所以它的中学派位一点不差,因为Eng,Ch,Maths都是同样比重的。如果它的英文都爬上来的话,要再进步都是可以预期的。
我们现在再去叩门,如果有的话,都是bonus而已,如果要留在梁小,也觉得满意。

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-11 03:29 發表
我在BK做左好耐資料搜集, 雖然好多人唔太認識, 但係睇佢升中派位真係唔錯, 而小班教學, 學校又會因應唔同程度的學生去加強輔導, 我覺得係一所進取學校, 我將佢放在2志願也是一個好選擇。 ...

感謝! 我同你的相法是一樣, 希望先找到一間不錯的學校, 起碼自己會安心去叩門, 這樣壓力會不大, 做事就更成功。

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:06 發表
hoikiuqq, 我都相信我们做了一个好选择,根据它的校讯,我觉得它的数学和中文应该成绩很不错,所以它的中学派位一点不差,因为Eng,Ch,Maths都是同样比重的。如果它的英文都爬上来的话,要再进步都是可以预期的。
我们现在再去 ...

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-11 03:29 發表
我在BK做左好耐資料搜集, 雖然好多人唔太認識, 但係睇佢升中派位真係唔錯, 而小班教學, 學校又會因應唔同程度的學生去加強輔導, 我覺得係一所進取學校, 我將佢放在2志願也是一個好選擇。 ...

好耐沒上 bk .
我想講我個大仔小學是4 年前讀路德會上午畢業 , 小學時真的多功課都不得了 . 真想死啦  .
但又唔覺得多功課是跟升中 ( 派英中 ) 有直接關係  . 老師只是一部分很好. 一部分就麻麻地 ,
那時已經聽到下午校老師好好, 好關心學生 .

因多年前已在自行收生已出現有些困難 , 加上此校多派位而來的學生 .  上下午有意合併,  到最後也不是合併 . 只是改為全日制小學 .  實則 2 校運作 . 而呢幾年升中派位是 跟自己既有的百分比 ,  並不是大家所想是<一間小學 >的 百分比去派位  .

舉例上午校, 大仔那年是52 % 學生是 第一組別 , 如果小6 有 120 人 , 即有 人62人派英中 , 下午校有 34 % , 而學生有 90 人, 即 34人派英中 . 而呢個派位方法是得到上下午校校長 , 家長, 教統局 ( 當時仍未改名) 接受 , 如果沒有忘記 , 此校的特別升中派是今學年就完的. ( 9月 升小6 ). 所以大家都有此認為派位派得好好.  好多學生入到英, 甚至前年 , 有 90 幾人入到英中的美麗傳話 .

我仍認識一些家庭 , 因他們年幼的仔女仍就讀 , 也不想講得此校的派位,  原來那麼特殊 ,  一校 2 制 . 大家都想此校收生質素越好就是好吧 !  因當年 , 2校的校長大家有意見 ,  立場不一 . 大家不肯認是誰併誰 . 現在有些老老師又退休 , 上午校長又離逝 , 都很多家長的仔女又畢業 , 都不願多講 2 校 , 在當年的合併大會上, 曾發生家長大罵校長 , 主任級跟另一校的老師對罵 .

不過派位在跟住呢幾年有沒有改 , 就真的不知道. 總之用手指算出來 ,  9月是最後的一年了 .  以後路德會是真真的一間全日制小學 .  大家不要為了<不認識此校>  , 又<此校好不好 ?> , < 派了第6志願的路德會好不好 >, 而弄得大家不開心 , 作為家長要清楚知道, 要有一間好學敕, 也要有一群好家長, 給他們的仔去讀才成的呀 . 我時時都有跟大仔講 , 有時間跟小學同學回校探下杜老師, 包老師啦 ! 自己 幾時都認為 OK , 就沒有大問題.

請教你大仔在梁小的日子開心嗎? 成績較難追得上嗎? 最后升讀那所中學? 當年的校長是否現任的這一位? 事件是否已告一段落?  你另外的小朋友有沒有升讀此校? 抱歉太多問題吧..!!

原帖由 HPChingchingma 於 10-6-11 17:43 發表

好耐沒上 bk .
我想講我個大仔小學是4 年前讀路德會上午畢業 , 小學時真的多功課都不得了 . 真想死啦  .
但又唔覺得多功課是跟升中 ( 派英中 ) 有直接關係  . 老師只是一部分很好. 一部分就麻麻地 ,
那時已經聽 ...