用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好啦~今朝迦密愛禮信小學 打嚟話ok咗 , 咁又亂亂哋 ! ...
go

好啦~今朝迦密愛禮信小學 打嚟話ok咗 , 咁又亂亂哋 !

話說我囡囡派到中大 , 但此終迦密係頭3志願 , 都係要去考過先心熄 , 本身我囡囡係超怕面對默生人 , 點知佢又可以單獨見校長超過20分鐘出嚟係無事!!!真係估佢唔到 ,  宜家人哋話收又心亂 , 因為去過中大又感覺良好 , feel到係唔會有壓力的學校 , 迦密就評語好d , 有無大壓力的功課就唔清楚 , 今日5點前就要決定 , give me suport pls & thanks

yeah, 我朋友同您一樣經歷, 您地好快做同學仔了
um....
張小的梗件真是不錯, 夠大, 會係令人一見傾心個種, 至於軟件係要好多方面配合, eg, 課程模式您是否喜歡, 老師的熱心程度, 校風等. 張小有一條龍中學陳震夏,叫做煩少次 but depends on 您like 唔like 呢間中學了
迦密的崔校長, 是我參觀過的學校中, 較年青的, 學校是鼓勵式多過用罰, 會有為同學感恩禱告環節, 我有時係樓下mc donald 食野, 都見d老師同同學仔一起食, 好開心, 小朋友就2間學校都有乖有百厭, 而區內沒有聯繫中學係頭痛環節, but 6年後的制度係點, 您我都唔知啦, e+ 教育局都朝令夕改, 真係睇唔到o廿遠
而+密有2班普2班廣, 您就視孚小朋友能力選擇
to be honest, 我好欣賞崔校長的幹勁同熱誠, 您同佢交談過後, 不難發現佢思路同方向都好清淅, 知道自己學校的定位同方向

其實您知唔知, 顯徑個邊只有2間小學 ?

希望好快有決定, 放棄的學位能盡快有家長可補上, e+ 仲有好多人在浮沉中

原帖由 zoepoon 於 10-6-10 12:28 發表
話說我囡囡派到中大 , 但此終迦密係頭3志願 , 都係要去考過先心熄 , 本身我囡囡係超怕面對默生人 , 點知佢又可以單獨見校長超過20分鐘出嚟係無事!!!真係估佢唔到 ,  宜家人哋話收又心亂 , 因為去過中大又感覺良好 ,  ...

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

ZOE,

Pls check PM and welcome to contact.
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

哈哈....迦密唔收我, 我就無呢個煩惱啦

我諗我都係疊埋心水等入循美架啦....

叉雞飯呀...其實你小朋友係讀邊間架??

o...承蒙主恩 我第一輪入左一呂

原帖由 babytai 於 10-6-10 17:05 發表
哈哈....迦密唔收我, 我就無呢個煩惱啦

我諗我都係疊埋心水等入循美架啦....

叉雞飯呀...其實你小朋友係讀邊間架??

貢獻勳章

原帖由 zoepoon 於 10-6-10 12:28 發表
話說我囡囡派到中大 , 但此終迦密係頭3志願 , 都係要去考過先心熄 , 本身我囡囡係超怕面對默生人 , 點知佢又可以單獨見校長超過20分鐘出嚟係無事!!!真係估佢唔到 ,  宜家人哋話收又心亂 , 因為去過中大又感覺良好 ,  ...

zoepoon

最後有無去迦密?我個女都派到迦密,看看妳有無去註冊,我個女的同學仔都是派中大,但今天收到電話,去了迦密註冊了,她好開心,因為是第一志願,校長在in當天已話好大機會收佢,結果,校長好守信用

我知迦密功課也不少,不過,我的朋友的小朋友當初也是因怕功課多而選d聽說無咩功課的學校,結果,她仍覺功課量多,她說小學的功課是因小朋友的能力而令你覺多不多,而我就在選迦密前看過不同的88區小學網頁,都有小一功課的家課冊看,數過也差不多

我預了用好多時間去陪佢

回覆 5# 叉雞飯 的文章

啊~原來係no. one

唔係no.1, 係city one 呀
原帖由 zoepoon 於 10-6-10 20:47 發表
啊~原來係no. one