用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何成為小學的校董?
go

如何成為小學的校董?

点解有小學的校董嘅父母多20分?好唔公平!
咁点樣先可以成為校董? $$? 点樣選舉出嚟?

i want to know too????

醒目開學勳章

做校董都未夠做校工好!! 必收o家!!

以我所知,大部份是退休校長和在社區有貢獻的人。
你唔使覺得唔公平,因果d人多數是上咗年紀,佢地d仔女應該都好大,唔會同我地爭小學學位,中學就唔敢講。 同埋做得校董,都應該有d錢的,仔女會讀私校或IS掛!

原帖由 Chewy 於 10-6-9 16:18 發表
点解有小學的校董嘅父母多20分?好唔公平!
咁点樣先可以成為校董? $$? 点樣選舉出嚟?

醒目開學勳章

totally agreed
校董加分
校工必收
那樣好
當然是校工啦

原帖由 Geni 於 10-6-9 17:05 發表

世襲咪重唔公平,有乜計?我地有的咁既官,唯有認命。

醒目開學勳章 王國長老

笑到我噴水.......
校董=幕後老闆, 無話公唔公平既...........自己開一間鐘意點收就點收
原帖由 Geni 於 10-6-9 05:05 PM 發表

請問邊間名校請校工呀???

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-9 17:32 發表
笑到我噴水.......
校董=幕後老闆, 無話公唔公平既...........自己開一間鐘意點收就點收
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

呵~呵~呵~

: : :

原帖由 ziyi 於 10-6-9 17:08 發表
totally agreed
校董加分
校工必收
那樣好
當然是校工啦
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

所以呢个抽獎計分制度都白痴! 考直資同私立好似實際D...

冇可能叫个阿媽阿爸楂主個学位去做校工...
-_-...

醒目開學勳章 王國長老

be honest, 我覺得好多父母如果有機會, 會心甘情願渣住個學位去名校做校工
原帖由 Chewy 於 10-6-10 10:08 AM 發表

-_-...

醒目開學勳章

咁個制度原意係方便係學校工作的父母,可以照顧自己仔女。唔係比你exploit,本末倒置咁為個學位去做校工o架喎。

原帖由 Chewy 於 10-6-10 10:08 發表

-_-...

醒目開學勳章

就算想,唔駛供樓啊,我沒有這buffer可去做校工同時負擔得起供樓...幼稚園學費....課外活動...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-10 10:22 發表
be honest, 我覺得好多父母如果有機會, 會心甘情願渣住個學位去名校做校工

Then,  父母 照顧自己仔女 + working at the same time???????
How about those parents who work in office next to those 名校? Why they can't get extra points?

原帖由 traeh 於 10-6-10 10:53 發表
咁個制度原意係方便係學校工作的父母,可以照顧自己仔女。唔係比你exploit,本末倒置咁為個學位去做校工o架喎。

回覆 1# ac321 的文章

Good Idea!!-D .......can take care kids as well...

都要睇做邊間小學既校董, 好多東x, 仁x, 保良x總理都係旗下慈善機構學校既校董, 佢地都唔會比自己小朋友入去讀喇!

醒目開學勳章

返學放學時間都會一樣喎,你返隔離公司,時間都未入相同。

老實講,如果你係個間學校返工,又好想小朋友入去讀,但乜分都唔比你,抽獎又唔中。地利人和之下,你都會日日冤住個校長,搵盡同事幫拖,最後都會成功。

原帖由 ac321 於 10-6-10 11:19 發表
Then,  父母 照顧自己仔女 + working at the same time???????
How about those parents who work in office next to those 名校? Why they can't get extra points?

王國長老

原帖由 Geni 於 10-6-9 17:05 發表

咁...係咪收左仔女後可以立刻辭工?

返學放學時間都會一樣喎=> no, staff are not follow the timetable as student!

原帖由 traeh 於 10-6-10 12:50 發表
返學放學時間都會一樣喎,你返隔離公司,時間都未入相同。

老實講,如果你係個間學校返工,又好想小朋友入去讀,但乜分都唔比你,抽獎又唔中。地利人和之下,你都會日日冤住個校長,搵盡同事幫拖,最後都會成功。

...