用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯叩門
go

伊利沙伯叩門

請分享各位的經驗

浪費時間 ! 因為 QES 有相當大比例學額留比官小, 又有自行收生, 統一學額又唔多, 即使有扣門位都會吊起嚟賣, 如果係精英中嘅情, 就不妨試吓。

雖然唔多,但都有,我女果年都有同學叩入,佢唔係官小的。

重點在於學生成績如何, 如果需要叩門的話, 當日時間唔會太充裕, 應首去一些和自已成績較匹配嘅學校, 如此類推。 唔通 Band 1 中 (我當男生)重先去 La Salle, DBS, 華仁咩 ! 如果自問成績連 QES 都有相當機會收, 我大胆咁講, 那麽九龍區大部份名校都有相當 Chance, 最緊要父母當日唔好表現得咁緊張, 唔好搞到太頻撲, 咪嚇親小朋友,以為自已好差,無人要。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 88muimui 於 10-6-8 16:47 發表
雖然唔多,但都有,我女果年都有同學叩入,佢唔係官小的。

成績當然要好, 間小學是否同區和幾出名啊!!!

如果不是應該都唔會收呀!!!!

原帖由 ZZdaphne 於 10-6-9 12:58 發表

\

請問qe又喜愛同區邊d出名小學呢﹖qe係油尖旺,但油尖旺d官校好似唔及 油天 / 大天 / 循道 / 協和 呢d 喎,係咪呢﹖

成績唔係最top, 油天囉。

原帖由 ZZdaphne 於 10-6-9 12:58 發表

qes 收油天唔算多, 協和收好多,不過可能係大抽獎入。 官校唔係淨係油尖旺區,我見好多馬頭沖 。

原帖由 aryee 於 10-6-9 13:16 發表
\

請問qe又喜愛同區邊d出名小學呢﹖qe係油尖旺,但油尖旺d官校好似唔及 油天 / 大天 / 循道 / 協和 呢d 喎,係咪呢﹖

去年有個女同學第一日去叩門, 即時收左, 不過最後佢都無去. 佢成績唔錯, 全級考十幾名.

原帖由 88muimui 於 10-6-9 14:42 發表
qes 收油天唔算多, 協和收好多,不過可能係大抽獎入。 官校唔係淨係油尖旺區,我見好多馬頭沖 。

亞女果年有2個同學入左都冇讀, 一個叩左入qc, 一個後補入co-ed, 人望高處嗎

原帖由 必必 於 10-6-9 22:09 發表
去年有個女同學第一日去叩門, 即時收左, 不過最後佢都無去. 佢成績唔錯, 全級考十幾名.

原帖由 88muimui 於 10-6-10 09:57 發表
亞女果年有2個同學入左都冇讀, 一個叩左入qc, 一個後補入co-ed, 人望高處嗎

我想知qc果位原藉咩學校﹖成績同課外活動表現如何呢﹖有心相效,煩請賜教。出面有討論st paul有討論ls,偏偏無qc,唔知係無成功個案定不便相告,我確係想睇下別人既case,能否仿效都心中有數。如不便公開,pm亦可,感激!

何否相告邊間小學考全級十幾會即收﹖係咪自行同大抽獎都要比定誠意呢﹖如不便,可pm。

我講緊係3年前啦,知道的有2位同學叩門入到qc,係新油天,成績都唔差,名次就唔知,只知一位數學有校外獎, 一位就音樂好叻, 一早就violin & piano 都8級, 應該有校外獎,所知係咁多

原帖由 aryee 於 10-6-10 12:40 發表

我想知qc果位原藉咩學校﹖成績同課外活動表現如何呢﹖有心相效,煩請賜教。出面有討論st paul有討論ls,偏偏無qc,唔知係無成功個案定不便相告,我確係想睇下別人既case,能否仿效都心中有數。如不便公開,pm亦可,感激! ...

原帖由 88muimui 於 10-6-10 14:39 發表
我講緊係3年前啦,知道的有2位同學叩門入到qc,係新油天,成績都唔差,名次就唔知,只知一位數學有校外獎, 一位就音樂好叻, 一早就violin & piano 都8級, 應該有校外獎,所知係咁多

...

sorry,純粹無知同好奇好想問下:
如果呢類突出的學生,點解第一輪自行無被取錄而要去叩門呢?
我只知有些在自行已知被取錄(津貼)暗示明示之情況下,而再去dbs等直資名校叩門咋
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

即日通知收唔收嗎?Thanks!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

好難講,可能1st round 時競爭者比他們更突出呢。 我相信官校唔會暗示明示的。

原帖由 KK 於 10-6-10 14:51 發表

sorry,純粹無知同好奇好想問下:
如果呢類突出的學生,點解第一輪自行無被取錄而要去叩門呢?
我只知有些在自行已知被取錄(津貼)暗示明示之情況下,而再去dbs等直資名校叩門咋 ...

原帖由 88muimui 於 10-6-10 14:39 發表

...

咁又確係勁wor

aryee,

係舊油天, 佢自行/大抽獎都無選佢.

原帖由 aryee 於 10-6-10 12:44 發表

何否相告邊間小學考全級十幾會即收﹖係咪自行同大抽獎都要比定誠意呢﹖如不便,可pm。

係呀, 佢父母放榜後即刻同佢撲幾間心水學校, QE即時已經通知收佢, 不過佢最後都無去讀.

原帖由 KK 於 10-6-10 14:53 發表

即日通知收唔收嗎?Thanks!

浪費時間,咪浪費氣力...
要樣樣皆能先收!!!