用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人知道將軍澳梁省德好? 還是陳耀星好D? ...
go

請問有冇人知道將軍澳梁省德好? 還是陳耀星好D?

請問有冇人知道將軍澳梁省德好? 還是陳耀星好D? 謝

梁省德收生不足,好似就黎殺校。陳耀星可能會好少少!
不過將軍澳有其他更好選擇啦!

原帖由 Jacquesl 於 10-6-6 16:23 發表

[quote]原帖由 Jacquesl 於 10-6-6 16:23 發表

以我所知, 將軍澳梁省德已由另一辦學團體注資, 不會再有殺校危機了!! 她們現正進行大改革, 包括課程, 看過她們的宣傳單張, 知道將轉英文教學, 大量外籍老師‧就算以前未轉名之前, 區內家長都知道梁省德老師比陳耀星老師有愛心得多,校風也好得多, 校舍又大好多,  她們派位亦較陳耀星好, 所以改革後, 應比陳耀星好很多倍!!! 根本無得比!!

我都覺得梁省德好D......因為我聽附近的街坊講...陳X星校風麻麻地...派位成績都唔係咁好! 不過聽聞梁省德大改革喎..仲話會升呢...你可以試吓去叩門了解一吓...

係呀梁省德將和神召會合辦...我聽左佢地個簡介會,2010年9月小一得一班,會用英文教學,中文用普通話...神召會注資左300萬呀入學校大大升呢...都幾吸引..仲有佢地行小班教學,一班16-25人,多一個都唔會收WOW...你可打電話去學校問有冇位

原帖由 hellokittymimi 於 10-6-6 21:54 發表
[quote]原帖由 Jacquesl 於 10-6-6 16:23 發表

以我所知, 將軍澳梁省德已由另一辦學團體注資, 不會再有殺 ...

所以派位唔滿意既,可以去呢到(梁省德)試下,值得推介!

我去過陳耀星好幾次, 亦都有同校長主任傾過計, 覺得佢地好真誠, 我的家長朋友都有同感, 但只是學生人數小, 呢樣令我擔心!  

梁省德我本人未去過, 但聽過去過的家長講, 老師無礼禮, 感覺好差!   

原帖由 Jacquesl 於 10-6-6 16:23 發表

本人的小朋友在梁省德讀興趣班,接觸到的老師及員工都好好人啊,現在又大改革,免費英語教學,可以考慮一下

我都有跟我囡囡間幼稚園去參觀過陳耀星,全程有老師帶我地參觀d特別室,又同我地講解,佢地個校舍好靚,設備都幾好,d老師都好nice,我囡囡返來話一定要讀陳耀星。

相反,梁省德d老師同我地講陳耀星唔好,作為家長,我覺得好反感。

朋友個囡去年在'將天'英文跟不上, 退學後到將軍澳梁省德,

之後, 佢個囡成績進步, 日日開心返學, 個家長話將軍澳梁省德 101 分, 超好, 勁有愛心。

個別個案, 你要視乎小朋友。

本人星期六去派位中心,經過中心門口,收到梁省德的宣傳單張及之前我的幼稚園也收到單張,神召會投入三百萬,但三百萬會做甚麼?我看不到改革了甚麼?我問派單張的人,他甚麼都不清楚,感覺不太好,改革甚麼宣傳單張都沒清楚寫出來,如果校舍、老師及學生是沒變的,怎樣的大改革會有大改善!
我也不想我的小朋友做白老鼠!
我之前看過報紙報導西貢區全部小學行小班教學,最多都是收25人,不只是梁省德...
去年我曾看報紙看過有土瓜灣有一學校遭殺校,由另一個辦學團體接管,自資小一,第二年收生不足再次被殺.沒保證不再被殺校,你們看看舊報紙.

回覆 11# alanchau 的文章

我當日在派位中心都有收到宣傳單張, 張單張的確沒寫改革項目, 我想那張是唔刻意hardsell 學校, 因為見派果個是後生仔, 決定直接打電話去學校問, d書記好有禮貌轉介比學校主任解釋, 她們亦耐心解說, 說出年大改革包括:英文課程與外國課程銜接, 英文數學, 英文科學, 普教中, 資優課程等, 我問完後仲睇番幼稚園派既單張, 好詳細wor, 唔知點解呢位家長咁講!

回覆 9# fatbboy 的文章

吓, 呢位家長, 我想你是否混淆了?
我去過陳耀星參觀, 參觀後雖然有大量獎品, 但不斷收來電話騷擾, 不停打來問報邊間, 一日打來幾次(交表期間), 我諗係他們話梁省德老師唔好先, 我聽左之後十分反感!! 番屋企仲同我老公講點解個校長教d老師咁講野! 離哂譜!!!

朋友個囡又是英文跟不上, 想轉校, 不知怎間?

[quote]原帖由 ZAA 於 10-6-9 09:56 發表
我去過陳耀星好幾次, 亦都有同校長主任傾過計, 覺得佢地好真誠, 我的家長朋友都有同感, 但只是學生人數小, 呢樣令我擔心!  

梁省德我本人未去過, 但聽過去過的家長講, 老師無礼禮, 感覺好差!   

我個friend上次04/06去過參觀,話簡直五星級服務, 由下至上:工友、影相果個、學生、老師、主任至校長, 個個笑容滿面, 禮貌到不得了, 你有冇聽錯係第二間??

原帖由 alanchau 於 10-6-10 16:10 發表
本人星期六去派位中心,經過中心門口,收到梁省德的宣傳單張及之前我的幼稚園也收到單張,神召會投入三百萬,但三百萬會做甚麼?我看不到改革了甚麼?我問派單張的人,他甚麼都不清楚,感覺不太好,改革甚麼宣傳單張都沒清楚 ...

那張單張我都有收過...內容主要為升上小一後之注意事項....目的為關懷家長...單張重點都不是談及改革項目...要清楚知道學校改革情況....可致電學校查詢....

原帖由 hellokittymimi 於 10-6-10 21:07 發表
[quote]原帖由 ZAA 於 10-6-9 09:56 發表
我去過陳耀星好幾次, 亦都有同校長主任傾過計, 覺得佢地好真誠, 我的家長朋友都有同感, 但只是學生人數小, 呢樣令我 ...

如果有人話無禮貌...但又有人讚呢間學校好....差別咁大???.....睇黎要實際去參觀吓...自己去感受一吓

原帖由 hellokittymimi 於 10-6-10 20:50 發表
我當日在派位中心都有收到宣傳單張, 張單張的確沒寫改革項目, 我想那張是唔刻意hardsell 學校, 因為見派果個是後生仔, 決定直接打電話去學校問, d書記好有禮貌轉介比學校主任解釋, 她們亦耐心解說, 說出年大改革包括 ...

呢位家長應該係屬於個種......鍾意聽人講..但又唔敢去問...但又要亂敢猜....真搞笑!

原帖由 alanchau 於 10-6-10 16:10 發表
本人星期六去派位中心,經過中心門口,收到梁省德的宣傳單張及之前我的幼稚園也收到單張,神召會投入三百萬,但三百萬會做甚麼?我看不到改革了甚麼?我問派單張的人,他甚麼都不清楚,感覺不太好,改革甚麼宣傳單張都沒清楚 ...

太太....你可能諗多咗...我接受唔到囉!

自從我囡囡讀左幼稚園,我去參觀過幾次,參觀完會收到學校資料同少少紀念品。開放日仲留低聯絡資料,不過佢地無成日打來喎,只系上次有免費課程有問我有無興趣比小朋友參加,亦無强迫我要揀佢地,覺得幾好,所以比囡囡上下佢地D課程。

呢位家長,你真系參觀過?定系只系你個朋友參觀過,你聽講?

你好似好了解梁省德,好似仲清楚過佢地D宣傳單,到底妳系校董?定家教會成員呀?咁落力宣傳,不如唔好派,搵你去講哂啦。

上次去參觀,我見到一個以前喺梁省德既老師都去左陳耀星做,大家諗下邊間好D啦    

原帖由 hellokittymimi 於 10-6-10 21:01 發表
吓, 呢位家長, 我想你是否混淆了?
我去過陳耀星參觀, 參觀後雖然有大量獎品, 但不斷收來電話騷擾, 不停打來問報邊間, 一日打來幾次(交表期間), 我諗係他們話梁省德老師唔好先, 我聽左之後十分反感!! 番屋企仲同我老 ...