用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升中派位問題!
go

升中派位問題!

請問若果小一派位唔理想,而有跨區小一收留入讀的話,將來升中派位是如何介定分派學位?例如我家住34區校網而小學讀35區,請問升中派位是根據住34區派校或是你就讀的35區派校?

中學網是根據你讀嘅小學. 而中學網比小學網大. 有可能你這兩區是同一中學網. 你可上教局個網睇睇.
http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/

原帖由 frankie54524 於 10-6-10 22:52 發表
請問若果小一派位唔理想,而有跨區小一收留入讀的話,將來升中派位是如何介定分派學位?例如我家住34區校網而小學讀35區,請問升中派位是根據住34區派校或是你就讀的35區派校? ...

升中校網跟小学地址, 如有住址証明便可申請選擇跟住地, 即係住沙田但返尖沙咀小学, 你就可以揀沙田網或油尖旺網:loveliness:

咁樣做是可行, 但有個危機是會跌banding. 除非小朋友是讀書料子唔怕轉, 如是邊緣就要諗諗有冇數.

原帖由 moyan 於 10-6-10 23:56 發表
升中校網跟小学地址, 如有住址証明便可申請選擇跟住地, 即係住沙田但返尖沙咀小学, 你就可以揀沙田網或油尖旺網:loveliness:

回覆 3# moyan 的文章

多謝各位的回覆!

原帖由 pooh仔 於 10-6-11 00:03 發表
咁樣做是可行, 但有個危機是會跌banding. 除非小朋友是讀書料子唔怕轉, 如是邊緣就要諗諗有冇數.

唔明点跌banding呀,可以長細解釋嗎?

假如考生之呈分試總平均分係78分,在原來之校網屬BAND1尾,但轉去另一校網,考生要80分以上先係BAND1,結果78分便會變成BAND2生。所以由弱區(小學生成績較差)轉去強區(小學生成績較好)BAND1尾考生(邊緣人)有機會跌BAND,轉區前要慎重考慮。

你喺band one生就有機會搞入band one學校. 機制是band one生先派,派完到 band 2生, 萬一跌到band 2頭, 命運同
band 2尾一樣, 話明是大抽獎即是要睇彩數. 有機會band 2尾生個隨機編號前個你, 又一個唔該比佢派到間band one 尾中學, 而你派到比佢差的話, .....

原帖由 maybaby 於 10-6-11 11:43 發表

唔明点跌banding呀,可以長細解釋嗎?

吾好意思,我想問如何定吾同區同banding  的分數,學校or 教署。

另外初中大抽獎係咪band3 學生都有機抽到名校英中呢?

原帖由 pooh仔 於 10-6-12 01:23 發表 Powered by Soyong corp.
假如考生之呈分試總平均分係78分,在原來之校網屬BAND1尾,但轉去另一校網,考生要80分以上先係BAND1,結果78分便會變成BAND2生。所以由弱區(小學生成績較差)轉去強區(小學生成績較好)之BAND1尾考生(邊緣人)有機會跌BAND,轉區 ...