用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul's Convent vs St. Mary's
go

St Paul's Convent vs St. Mary's

如果不計算金錢因素, 應該如何選擇呢?

I will choose St. Paul Convent.

原帖由 Princeknight 於 10-6-10 20:26 發表

1. 為什麼不選擇女拔萃和聖保羅男女校?
2. 家住哪裏?
3. 囡囡有沒有妹妹?
4. 對囡囡的學業有多大信心?
5. 家庭教育如何配合?

原帖由 Princeknight 於 10-6-10 20:26 發表

原帖由 leschelems 於 10-6-10 22:13 發表
1. 為什麼不選擇女拔萃和聖保羅男女校?
2. 家住哪裏?
3. 囡囡有沒有妹妹?
4. 對囡囡的學業有多大信心?
5. 家庭教育如何配合?

小女已考到 St Paul's Convent, 也僥倖抽到 St. Mary's
她沒有妹妹, 成績中上, 請各位給予意見!

醒目開學勳章

St Paul's Convent  vs St. Mary's

TEACHER VS PUPIL 1:18.6 vs 1:16.6
NO. OF CLASSROOM: 30 vs 24
PERIOD OF TIME: 8:30am to 3pm vs 8:15am to 3pm
NO. OF LESSON: 8 lessons/day, 35mins/lesson
vs 9 lessons/day, 35mins/lesson
LUNCH TIME: 60mins. vs 45 mins.
TEST & EXAM: 2 TESTS & 2 EXAMS vs 2 EXAMS

MY COMMENTS:-

1) 上課時間好像SPC好RELAX D!
2) 通常私校有好多留班位,而出名官津學校通常留班位用
作外人叩門/插班位,讀唔惦好可能被勸走!由外來精英頂上,未上到中學已被勸走,好冇癮!

(題外話: MARYKNOLL CONVENT PRIMARY SECTION 雖然有直屬中學BACK UP,但18X人只有95人SURE直上中學部,呢個結果仲要係在小六第三次呈分試後才公佈,入唔到自己中學的學生及家長真係好晴天霹靂,在這方面ST. MARY 的一條龍服務較保障。)

總結: ST. PAUL'S CONVENT 壓力好似冇ST MARY'S 大。

st paul convent.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

選擇小一當然前望中學,從減輕升中壓力來說,當然選聖保祿。

St Mary 不是一係龍嗎?為何升中壓力儈較St Paul 大?

所有官津中學都唔可以100%收番自己小學....要有一定%收街外學生

醒目開學勳章

「一條龍」學校是由小學和中學結合而成,「一條龍 」內的小學和中學合作緊密,「龍」內的小六學生可以直升「龍」內 的中學,毋須參加升中派位。

原帖由 whl3868 於 10-6-11 00:19 發表
所有官津中學都唔可以100%收番自己小學....要有一定%收街外學生

Thank you.

原帖由 Yukyuk 於 10-6-11 00:27 發表

「一條龍」學校是由小學和中學結合而成,「一條龍 」內的

...

我都會揀SPC,英小,同學背景無咁雜。

一件小事,如果打算讀埋中學部可以聽聽

朋友兩個女都是 SPC,由幼稚園上個種,大大吓會有一班 「洋人」班,因爲有若干同學唔係華人/母語唔係廣東話,朋友女兒(地道香港人)入咗這一班,居然變咗半個鬼婆,爸爸同佢講中文,阿女一嘴「番」話回敬,仲要係滿口 slang個類,朋友(正宗)英文都唔差,都聽唔太明; 又再大大吓,見好多朋友仔出國讀書,返屋企問媽咪可以比佢去邊度讀,朋友話蒲飛路或者馬料水啦。

SMCS 雖然一條龍入硬中學部,但課程絶不輕鬆,保持水準嘛。但最唔明,點解一年200日搭校巴都要戴口罩。

但最唔明,點解一年200日搭校巴都要戴口罩

我知, 這是校巴公司收到的衙生指引, 因為學生困在車中容易中招, 就像我們搭小巴一樣, 但小巴不能規定搭客 用Mask ,
我見荃灣一些學校的校車都是全年要學生帶口罩, 都無停過

我個人覺得ok, 因好多家長見小朋友小小病都返學, 怕影響上堂, 但如果真是中招+傳開去就慘啦

Marians

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-11 01:01 發表
一件小事,如果打算讀埋中學部可以聽聽

朋友兩個女都是 SPC,由幼稚園上個種,大大吓會有一班 「洋人」班,因爲有若干同學唔係華人/母語唔係廣東話,朋友女兒(地道香港人)入咗這一班,居然變咗半個鬼婆,爸爸同佢講中文,阿女一嘴「 ...

如學費, 地點都唔係問題 :

--> spc

Sorry, 有D離題,但很想知道你是何時知道St Paul 收的 ? Are there still vacancies left foroutsiders ?  Thx !!

醒目開學勳章

HI,

如果係SPN/SPK/SPCN(TAI PO)學生,就係17/9/2009交表,INTERVIEW 日子係報名日前後幾日,總之要就SISTER幾時得閒,24/9/2009前已發信通知取錄與否,極之有效率。

而校外生方面,基本上,好似係十/十一月前好寄個人資料去學校申請(沒有FORM填),因為十二月開始有得IN 校外生,有潛質的學生已收了/ ON WAITING LIST 等通知(直至開學都有可能)。

希望幫到您!

P.S. IN 校外生可能有幾段時間,不要灰心!

原帖由 ABCH 於 10-6-11 06:26 發表
Sorry, 有D離題,但很想知道你是何時知道St Paul 收的 ? Are there still vacancies left foroutsiders ?  Thx !!

請問是否寄掛號比校長? 內容全英語? 又係唔收同年9-12月學生? 謝有心人賜教.
原帖由 Yukyuk 於 10-6-11 07:01 發表
HI,

如果係SPN/SPK/SPCN(TAI PO)學生,就係17/9/2009交表,INTERVIEW 日子係報名日前後幾日,總之要就SISTER幾時得閒,24/9/2009前已發信通知取錄與否,極之有效率。

而校外生方面,基本上,好似係十/十一月前好寄個人資料去學校 ...

讀St Paul's Convent, 無論大人小朋友壓力都細好多,
小學每次考試只考中,英,數, 講明合格就升班及直上中學.

相對地st. mary功課及讀書壓力會大好多.

睇下你覺得自己小朋友適合讀邊類型學校.

....我知, 這是校巴公司收到的衙生指引....

哈,當然是,唔通成車50人個個咁齊心去戴口罩?

......但很想知道你是何時知道St Paul 收的 ? Are there still vacancies left foroutsiders ?

好多學校都話唔收插班、冇敲間位,但如果封信送到入學校,佢吔唔會唔處理(雖然都有可能包括拋落垃圾桶),但不能太遲囉。

....請問是否寄掛號比校長? 內容全英語? 又係唔收同年9-12月學生?

我覺得任何投寄方式,拆信也是同一人,寄掛號只係自己買個安心; 內容語文最緊要寫得稱心得體,如果自己中文表逹好 d ,何必要「抄」份英文返嚟。小學部對「細女」的偏見相對冇咁大,呢個問題我都問過我朋友,佢話佢女個班都有 d 近年尾生日的同學。

......讀St Paul's Convent, 無論大人小朋友壓力都細好多,
小學每次考試只考中,英,數, 講明合格就升班及直上中學.

同意,雖然唔係一條龍,但我見的小朋友真是輕鬆d,成績只要中上仲有學費減免 (我見中學部係咁,朋友將慳到的學費用在星期六的德文班)。