用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山循道衛理小學/主風小學/何文田合一堂小學,點揀好? ...
go

馬鞍山循道衛理小學/主風小學/何文田合一堂小學,點揀好?

小朋友係馬鞍山合一堂幼稚園讀緊,就快要揀小學,唔知點揀好!有無媽咪可以比D對呢幾間學校的意見我比較吓.如我區內心水係 馬鞍山循道衛理小學/主風小學, 另外學校話如果揀返佢地何文田合一堂小學(即九龍塘果邊的)會有優先考慮收返我地學校的學生的.因為得一個小朋友我唔係好識分咩校綱同將來派中學果D情形,請問係咪小學讀邊區中學就會派返果區的呢?揀小學分三輪,係咪第二輪都可以揀誇區的?(因我只有係獨仔,其實咩分都無,所以應該第一輪都唔會收我的)請各位媽咪比多D資料我,謝謝!

希望可以知道呢幾間學校好唔好,嚴唔嚴,課程深唔深,多唔多功課或活動,D老師有無愛心同細唔細心,將來派中學的情況等等...好想知,請比我D資料我,同埋如果係你地你又會點揀呢?THANK!:)

UP...UP...UP...

好煩惱,唔該各位媽咪比D意見我啦 T_T

原帖由 maggie_c_w_y 於 10-6-11 11:45 發表
UP...UP...UP...

好煩惱,唔該各位媽咪比D意見我啦 T_T

見冇乜人答你。。。。。。
你係咪住 MOS?
如果係,每日返何文田,連續咁返 6 年,小朋友唔覺辛苦,我都鄧你辛苦。
何合有乜好?
係附近好ge 小學唔少:雨川、馬循、主風、莊啟程、靈糧,遠少少有梁鉅鏐、胡上,仲有D一線 TOP 小學。

住馬鞍山就唔好揀合一堂啦!
一來小朋友來回搭甘耐車好辛苦~
二來d車錢慳返去學其他野仲好~最少每月$500~
三來搭甘長途車,小朋友甘早起身,一定訓覺架!
萬一有乜意外就仲傷~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]