用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村全日vs創價下午
go

又一村全日vs創價下午

你們覺得點好呢?
因為我本身氣望女女可以讀全日班, 但創價又真係一間好好的學校!!

Hi LeeDoris,
你為何想女兒入讀全日班,你們是否兩職父母呢?有冇人照顧女兒呢?現時女兒是否需要午睡呢?財政付擔如何呢?會否下午讓學其他課外活動呢?
全日班來說,又一村是一個不錯的選擇。
半日班創價當然亦很好,但因其很多人報,所以很難轉到上午班。
poison

原帖由 LeeDoris 於 2010-6-8 15:14 發表
你們覺得點好呢?
因為我本身氣望女女可以讀全日班, 但創價又真係一間好好的學校!!
poison

Hello Poison,
對阿!我們是兩職父母,其實女女現在都是讀緊下午bb班,早上和放學後女麻女麻照顧,我們大蓋6-7點接她回家!
只是覺得女麻女麻实在太縱她了!不想她對女麻女麻的時間太長!
另外,又希望女女好以在快樂的環境下學習,喜歡學習.
而且不知到哪間學校對將來選小學會比較好一點?

有無媽咪可以比d意見阿!

回覆 1# LeeDoris 的文章

我分別有朋友讀呢兩間kg,
又一村好淺,(有個細佬都唔俾佢考),成日換老師.
創價好開心,課程ok,老師好好.(仍在就讀)
我自己覺得講程度深淺,兩間可能差不多.
環境我就like創價,d教材好得意,有d好迫真,
其實佢地pe堂响hall度上仲好啦,唔洗哂到c.
近年創價好好口卑啊.
so,我揀咗創價.

記憶中,又一村的全日班是8月開課,如果你想試一試的話。你可以8月時照讀又一村試吓先。又一村的老師我不覺得經常換,而且十分照顧學生。若全日班效果不好,你便9月去創價吧!
創價亦是一個很好的選擇。
poison

原帖由 LeeDoris 於 2010-6-11 12:41 發表
有無媽咪可以比d意見阿!

poison

你個case, 我會選又一村, 我都深感被嫲嫲縱壞苦況, 所以我程願讀全日班, 在學校學吓群體生活/知識好過吧!

我仔仔讀 Soka 好開心,但最可惜校車時常遲到!!!
但我都覺得Soka 真係好學校,如果校車接送準時就very very good 啦!!就真係成為soka嘅小公主,小皇子啦

我都希望我個女出年讀到K1做小公主...上午又好下又好。
你地個小朋友考到Soka真幸福。
校車遅到,有無得同学校"反影"一下??
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

是因為創價幼稚園稱呼各園生為小王子,小公主.意味著各園生的生命猶如王子,公主般尊貴.....

原帖由 garyyu 於 10-6-24 01:28 發表
我仔仔讀 Soka 好開心,但最可惜校車時常遲到!!!
但我都覺得Soka 真係好學校,如果校車接送準時就very very good 啦!!就真係成為soka嘅小公主,小皇子啦

請問係邊條線成日遲呢?一話條條線都係呀?

小女就讀創價, highly recommend.  創價很重視自理能力,亦提供很多這方面的support. 不過小朋友三歲後要改變并不容易,所以我係你會揀一間全日的.不過講就容易,真係去揀個個一定會有很多其的故慮.如果$唔係問題,poison 的提議都幾好ar.

我最終選擇了創價! 我不會讓她先試又一村了,因為覺得轉來轉去,對小朋友唔係好好.當她熟悉了一個環境和有了一點感情,又要離開會好可憐!
其实她現在是在啟思華景讀梗n1的,喜歡到學校老師同學姐姐不得了,不過學校唔做才無辦法一定要轉校.女女都已經好唔開心,所以不想她转来转去,怕她没有安全感!

恭喜你終於選定了學校。創價亦是一個很好的選擇。你既然讀開啟思,她們應該有安排你們轉讀其他分校的,不是嗎?啟思律倫街(九龍塘)口啤亦十分好呢!啟思在活動教學上,亦做得很好。無論如何,祝你小朋友有一個愉快的學習環境及童年。
poison

原帖由 LeeDoris 於 2010-6-29 16:12 發表
我最終選擇了創價! 我不會讓她先試又一村了,因為覺得轉來轉去,對小朋友唔係好好.當她熟悉了一個環境和有了一點感情,又要離開會好可憐!
其实她現在是在啟思華景讀梗n1的,喜歡到學校老師同學姐姐不得了,不過學校唔做才 ...
poison

原帖由 poison 於 10-6-30 03:48 發表
恭喜你終於選定了學校。創價亦是一個很好的選擇。你既然讀開啟思,她們應該有安排你們轉讀其他分校的,不是嗎?啟思律倫街(九龍塘)口啤亦十分好呢!啟思在活動教學上,亦做得很好。無論如何,祝你小朋友有一個愉快 ...

Thanks!

恭喜妳最終選擇了創價啊~!
我囡囡都係啟思讀N1的, K1就轉去創價, 今年升K2了~
啟思的老師們真的好有愛心, 我地到依家仲有聯絡呢~
轉去創價妳都絕對唔駛擔心, 因為佢地的老師亦是出名有愛心及對學生好好的~!
妳囡囡好快就入呢間學校做小公主了, 相信佢好快就會適應, 並且享受新嘅學校生活的~!

原帖由 LeeDoris 於 10-6-29 16:12 發表
其实她現在是在啟思華景讀梗n1的,喜歡到學校老師同學姐姐不得了,不過學校唔做才 ...

小兒也是Soka幼兒班,暑假後升幼低班.他非常喜歡返學,他是常說學校好好玩 !  祝各位創價幼稚園的小王子及小公主開開心心一起玩耍一齊學習.~~~

THANKS各位媽媽! 希望快點開學,女女快點適應,開心愉快的在新環境成長;>

各位媽咪, 我都知創價好, 但好難入到.
我今年要去報讀啦, 我想選擇下午班.
請問各位媽咪去考創價時有冇什麼要注意的地方.
請各位提點.

謝謝各位.