用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學和喇沙小學的選擇
go

拔萃小學和喇沙小學的選擇

一間是英小和一間中小有中學
thank you

唔同級數,喇沙較好.
無知是福

回覆 2# tunghei 的文章

大佬,拔萃小學呀!唔係男拔呀!

原帖由 samuellor 於 10-6-11 12:09 發表
I like DBS.
無知是福

回覆 4# brian61950 的文章

I choose LS.

回覆 2# brian61950 的文章

most people will choose LS instead of DPS definitely in terms of academic level and through-train.

access

小拔係英文小學而喇小係中文小學.

我會咁睇, in terms of academic level, 我會選小拔, 喇小既優點係校舍大, 有直屬中學, 中上成績應該中學會收番.
單係小拔校園內全英語教學, (聽講小朋友要用英語對話), 喇小已不及啦.

但如果你認為自己小朋友係小拔可以keep住最top, 頭十名內(不過學校無排名次), 咁大拔or女拔都好大機會考得入, 就算唔鍾意呢2間, 都唔洗擔心無英中收, 因小拔係全英文, 唔講中文, 但英,數都較喇小課程深, 當然如果你係buy學術呢方面.  

so, 我估讀喇小會無咁大壓力, 較輕鬆.

原帖由 access 於 10-6-11 12:42 發表
most people will choose LS instead of DPS definitely in terms of academic level and through-train.

access

其實LS雖說是有直屬中學, 但我朋友話直上的只約60%~,
唔知真唔真?

小拔男仔從下一屆開始會有10個位上DBS(全級男仔有40個), 上DBS的機會該比其他學校高. 女仔就唔知, 因第一屆的女仔現在才小五.

原帖由 overview 於 10-6-11 13:06 發表
我會咁睇, in terms of academic level, 我會選小拔, 喇小既優點係校舍大, 有直屬中學, 中上成績應該中學會收番.

但如果你認為自己小朋友係小拔可以keep住最top, 頭十名內(不過學校無排名次), 咁大拔or女拔都好大機 ...

原帖由 brian61950 於 10-6-11 12:14 發表
大佬,拔萃小學呀!唔係男拔呀!

你哋識嫁?  how come 你知佢係男人?

原帖由 overview 於 10-6-11 13:06 發表
小拔係英文小學而喇小係中文小學.

單係小拔校園內全英語教學, (聽講小朋友要用英語對話), 喇小已不 ...

但係,沙小的英文都唔弱喎,我見過佢哋 d 中英文卷都好有「睇頭」ge ne

Gum usually which Secondary sch they go to for DPS graduates ?

Overview :"so, 我估讀喇小會無咁大壓力, 較輕鬆."

I never see any person consider studying in those schools are considered 輕鬆 or anything relates to 輕鬆.

原帖由 miffy 於 10-6-11 15:02 發表
拔萃係英小, 英文讀history, geography和science.........好似讀中學。

除左你講幾科,數學都係英文數,中文講普通話,
經常有課外英文報告要做,完成後要以全英語介紹返,見上文話唔同級數,唔係好明點唔同法?邊間唔夠級數?真係考起?

你無睇有家長比較喇小同st. paul convent既英文paper, 喇小係淺好多.

睇你同邊類學校compare, 課程唔係高, 只係小朋友本身叻or有出去補習.

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-11 13:44 發表

但係,沙小的英文都唔弱喎,我見過佢哋 d 中英文卷都好有「睇頭」ge ne

60%都好過10/40=25%啩

我會揀LS, 如在LS考得名次後(band 2)而勉強升LSC都不是好事

原帖由 ymama 於 10-6-11 13:15 發表
唔知真唔真?

小拔男仔從下一屆開始會有10個位上DBS(全級男仔有40個), 上DBS的機會該比其他學校高. 女仔就唔知, 因第一屆的女仔現在才小五.

...

我只係compare某d top 既小學, 如宣小, 九小, 小拔, 因呢d學校無中學backup, 小朋友真係要操得好fit才可以上到好中學.

如果喇小都話讀得吃力, 我諗以上既學校更甚. 讀喇小起碼小一至小四一定係較其他輕鬆, 人地科科都計入考試分, 而喇小只係主科, 中,英,數, 其他係計grade, 係唔影響名次. 再講考試範圍, 更比其他學校少好多, 如果小朋友都話讀唔掂, 好低分, 家長真係要檢討下呢間學校係唔係適合自己小朋友囉!

原帖由 smartcar 於 10-6-11 15:30 發表
Overview :"so, 我估讀喇小會無咁大壓力, 較輕鬆."

I never see any person consider studying in those schools are considered 輕鬆 or anything relates to 輕鬆.

Ymama, 我想妳有點攪錯, 小拔男仔從下一屆開始不會再有10個位上DBS(今屆小六會是最後一屆), 之後, DPS and DBS會正式完全脫鈎.

原帖由 ymama 於 10-6-11 13:15 發表
唔知真唔真?

...