用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓
go

P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓

阿仔P.5 呈分試壓力好大,不過壓力好大果個係我,大少同平時一樣,鍾意就讀,唔鍾意時就........

雖然老師經常提佢地班同學呈分試重要,但我覺得佢地好似唔多緊張,可能佢地緊張咗我地都唔合知,不過我眼見都係阿媽緊張D,個個都同佢地溫書溫到充滿-火藥味。

噚日自己再忍不住話咗佢一餐,今日心情都不好,所以上來分享下。

版主

話冇壓力就呃人,但又唔可以俾佢地feel到 我覺得我地仲辛苦過佢地...一方面驚俾得太大壓力佢地會攪到佢地太緊張而失準,聽到好多都係話一至四年級都好好成績,點知一到呈分試就突然死哂,但另一方面睇見佢地一啲都唔緊張就會好嬲
依家只可每日同佢講,盡量要小心/細心/專心咁做完份卷,盡量唔好錯咁多操心大意已經好好

我家二少都係小五第一次呈分

係咪小白兔都係懶懶行既呢?  
唔怪得有龜兔賽跑呢個故事.....

瞓唔安,食唔落,心神恍惚......

原帖由 super11mum 於 10-6-11 09:35 發表
阿仔P.5 呈分試壓力好大,不過壓力好大果個係我,大少同平時一樣,鍾意就讀,唔鍾意時就........

雖然老師經常提佢地班同學呈分試重要,但我覺得佢地好似唔多緊張,可能佢地緊張咗我地都唔合知,不過我眼見都係阿媽緊 ...

真是壓力好大, 我前兩天都有失眠,有同阿少爺講要努力d,但驚太大壓力,他頂不住 - 病了,更影響成績.

醒目開學勳章

我仔一樣, 你緊佢唔緊, 佢都仲好似唔咩要考試咁, 我放假黎同佢溫書仲要比我d 同事話我咁樣唔得架, 而家係你去考試定佢去考試, 你可以同佢溫得幾多年吖 , 我仔佢根本冇可能自己坐係度溫, 只不過有人管住冇辦法先可以坐得一陣, 我地d 做亞媽既都大知幾大壓力..........

回覆 1# 小彬女 的文章

我都覺得好大壓力.我同你一樣,放假同仔温習,我媽咪又講同一樣說給我聽.最慘係,你緊小朋友唔緊,仲要成日同佢嘈.佢成日話我長成,對佢無信心.

一人呈分,全族stand by

親戚仔呈分,我呢個antie都要幫手整理精裝測卷,綜合時事題,仲要輔導埋人哋亞媽,... 漸漸學會了「急事慢做」,因爲事事都係你急佢唔急,無謂勞氣,以和爲貴好 d ,最多就比面色佢睇......但有時佢又視若無睹,真係反白眼。

唉,試就考完啦,今日開始派卷未又係成日心慌慌咁LOR~好鬼驚會失手....
呢個政府..起咩鬼X..起釘就真.考完3年級到5年級,跟住6年級,派左位仲要考多次先可坐定定讀中學...
希望今個WEEKEND係開心咁過啦...

我地只能盡力協助佢地,係佢地未識諗的時間,努力努力,免得將來後悔。

原帖由 heiB 於 10-6-11 12:58 發表
我都覺得好大壓力.我同你一樣,放假同仔温習,我媽咪又講同一樣說給我聽.最慘係,你緊小朋友唔緊,仲要成日同佢嘈.佢成日話我長成,對佢無信心.

原帖由 super11mum 於 10-6-11 15:12 發表
我地只能盡力協助佢地,係佢地未識諗的時間,努力努力,免得將來後悔。

啱聽!
我成日都比朋友鬧我似奴婢,我都唔識點解釋

醒目開學勳章

原帖由 super11mum 於 10-6-11 09:35 發表

雖然老師經常提佢地班同學呈分試重要,但我覺得佢地好似唔多緊張,可能佢地緊張咗我地都唔合知,不過我眼見都係阿媽緊 ...

me too !   反正試都考完, 其實考成 點, 我都估到七七八八啦, 因為仔仔太多唔小心, 成日提佢現在辛苦d, 將來會過得舒服, 但佢明, 可惜做唔到

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-6-11 11:27 發表
我家二少都係小五第一次呈分

係咪小白兔都係懶懶行既呢?  
唔怪得有龜兔賽跑呢個故事.....

我成日用這故仔來比喻亞仔遲早會變成故事裡的兔仔.

版主

原帖由 LWLM0804 於 10-6-11 16:04 發表

me too !   反正試都考完, 其實考成 點, 我都估到七七八八啦, 因為仔仔太多唔小心, 成日提佢現在辛苦d, 將來會過得舒服, 但佢明, 可惜做唔到

你呢句我都成日提住,佢係明,但做就有心無力囉

醒目開學勳章

本來我都不是太驚呈分試的,因為小兒在P.5幾次的成績都OK,無物大上大落.但自從姑奶對我講,佢好擔心佢個仔呈分試失準,所以我才開始有擔心,因為佢個仔已是全級考第1,2名的學生,佢考成噤都要驚,你話我點會唔驚呀.
依家亞仔考完啦,我只希望佢KEEP返之前的分數我已心滿意足了.

痛苦中

原帖由 HELRON 於 10-6-11 16:48 發表
本來我都不是太驚呈分試的,因為小兒在P.5幾次的成績都OK,無物大上大落.但自從姑奶對我講,佢好擔心佢個仔呈分試失準,所以我才開始有擔心,因為佢個仔已是全級考第1,2名的學生,佢考成噤都要驚,你話我點會唔驚呀.
依家亞 ...

我表面冇MUD壓力, 其實呢個月幾乎想死!日日放工馬上回家看住阿囡, 星期日唔去街盯實佢溫書... 終於今天考完, 阿囡都頂唔順, 發燒.... , 好彩佢都捱完個考試,才燒出來!  ... P.6仲有2個呈分試要考... 真係唔知點頂!!

升中派位係長達3年的戰伇,由4年級已經要準備了,相比下,小一派位只係小兒科。

原帖由 davidmimi 於 10-6-12 11:10 發表
升中派位係長達3年的戰伇,由4年級已經要準備了,相比下,小一派位只係小兒科。

哎吔,又唔可咁講既。

呈分試目標好清晰,最緊要就係讀好書; 再加埋課外活動,攞吓經驗同証書。

小一派位好多時睇運氣,就算你立志要入某小學,但唔到唔你就唔到你,幼稚園小朋友個個差唔多,好難問學校點解揀人唔揀你。而且,好多新任父母都唔識問/部署,到發覺有問題時,輕舟己過。

不過,唔同既係,中學派位家長管唔到咁多,亞仔係度 hea 家長仲要低聲下氣; 小一選校就由家長自己主動出擊......獨力承担。