用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

課外活動

請問你地小朋友有跟學校玩咩課外活動? 有的話是什麽活動? 是否要學一種樂器?小一hw多唔多? Thks

學校既課外活動其實係同外面既公司夾份搞 (可以叫做外判), 即是學校出地方, 佢地出老師, 物資.

課外活動好多種類, 有學術, 藝術, 運動.

有d平日放學, 有d星期六.

樂器方面, 如果你要入佢地個樂團 (唔記得正式個名), 要識一種樂器, 不過鋼琴唔算數.

csk 小一 hw 比起名校算少, 中英數每日必有, 常識睇有冇堂, 每日英文網上問題.

睇睇呢度:
[url=http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2170707&page=1#pid32946845]http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2170707&page=1#pid32946845[/url]

Hi newfather,

可以唔學樂器嗎? 還有boy scout幾大個玩?
Thanks

原帖由 newfather 於 10-6-11 13:30 發表
學校既課外活動其實係同外面既公司夾份搞 (可以叫做外判), 即是學校出地方, 佢地出老師, 物資.

課外活動好多種類, 有學術, 藝術, 運動.

有d平日放學, 有d星期六.

樂器方面, 如果你要入佢地個樂團 (唔記得正式個 ...

原帖由 aaasmama 於 10-6-11 21:26 發表
Hi newfather,

可以唔學樂器嗎? 還有boy scout幾大個玩?
Thanks

所有課外活動及樂器班都是興趣班, 是自願性質, 不是必須修讀科目. 如冇時間或冇興趣可以全部不參加的. 不會記住你的

boy scout? 最細都三年班啦, 唔好咁心急

newfather,
報晒暑期活動未呀?

原帖由 csk家長jj 於 10-6-11 22:33 發表
newfather,
報晒暑期活動未呀?

Hi jj, 我報左個半日 course, 返足 5天 x 6星期 , 費事佢日日百無鳥賴

原帖由 newfather 於 10-6-12 11:07 發表

Hi jj, 我報左個半日 course, 返足 5天 x 6星期 , 費事佢日日百無鳥賴

我就照平日的課程,只加了電子機械人和小義工訓練。

我都係唔想阿仔日日無嘢做! 所以我以幫個仔報咗好多course.
wk 1: 小一實習班
wk 2&3: Eng summer camp
all four wk:
Swimming 5 days a wk
kumon math and english
Taekwondo
田徑 once / wk

好似太多, 但大部分係個仔要求的!
他還想加埋boy scout tim..... but I told him his schedule to over booked la...

原帖由 aaasmama 於 10-6-13 02:10 發表
我都係唔想阿仔日日無嘢做! 所以我以幫個仔報咗好多course.
wk 1: 小一實習班
wk 2&3: Eng summer camp
all four wk:
Swimming 5 days a wk
kumon math and english
Taekwondo
田徑 once / wk

好似太多, 但大部分 ...

WOW!  Swimming 5 days a week 都好勁!

我仔琴/lego/樂器/swim(兩日每次2hrs)
8月要排樂團有表演.  好full 我無加野.  唔係一定撞.

係好忙啊. 但唔想個仔每日係到hea. summer我重要車兩個細佬學嘢.  眞係人到deen.... 但冇辨法. 上個月3個catched到手足口要留在家裹個幾星期我同個姐姐比3只嘢絞到我哋頭曬暈.

原帖由 wensi 於 10-6-13 21:47 發表

WOW!  Swimming 5 days a week 都好勁!

我仔琴/lego/樂器/swim(兩日每次2hrs)
8月要排樂團有表演.  好full 我無加野.  唔係一定撞.

唔知CSK英文好唔好? 我頭先個親戚話我知有間補英文Superkids教得好好. 有冇CSK家長比小朋友係到學啊?

原帖由 aaasmama 於 10-6-14 23:44 發表
唔知CSK英文好唔好? 我頭先個親戚話我知有間補英文Superkids教得好好. 有冇CSK家長比小朋友係到學啊?

Superkids教得好,有口碑!但招生期已過,可能要等明年5月份。
我仔仔在小四暑假才開始在外面學英文,所以好難插班入superkids。
我在另一間學,都好OK的,但比較貴

csk家長jj ,

Where does your child study English? can you pm me??