用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買2手piano
go

買2手piano

想為小兒買一部好的鋼琴, budget 有限, 個人喜愛歐洲琴的聲音, 請問3-4萬budget 可以買到咩琴呢 ?

我仔今年考4級, 用緊大陸琴, d key 按下仲有時彈唔番上黎, 較高琴的鋼琴係咪只可以買新琴? 如果2手又可以係邊到搵呀 ?

原帖由 KnN 於 10-6-11 16:23 發表
想為小兒買一部好的鋼琴, budget 有限, 個人喜愛歐洲琴的聲音, 請問3-4萬budget 可以買到咩琴呢 ?

我仔今年考4級, 用緊大陸琴, d key 按下仲有時彈唔番上黎, 較高琴的鋼琴係咪只可以買新琴? 如果2手又可以係邊到搵 ...

3-4萬budget,買通利代理hofumann

3-4萬可以買到些不錯的二手日本鋼琴.
我的二手kawai k8 也是4萬元左右

醒目開學勳章

原帖由 KnN 於 10-6-11 16:23 發表

我仔今年考4級, 用緊大陸琴, d key 按下仲有時彈唔番上黎, 較高琴的鋼琴係咪只可以買新琴? 如果2手又可以係邊到搵 ...

你不如加多小小$, 買部一手u1, 通利現金價, 4萬9千9百9

但日本琴d聲好"鈍" 咁,我試過幾隻都覺得麻麻地.可能我唔鍾意咁厚既聲.
歐洲琴d 聲清脆好多. 不過我budget 唔多,所以想問問各位到抵買唔買到.2手我都搵緊,但見多數係日本琴.

2手歐洲琴邊到多d 呢? 我鍾意petrof . 

買部2手既U5啦, 我係老師幫手搵左部2手U5, 3萬幾埋單.

petrof 二手market 真係唔多, touching亦係較重,所以少人買d....

4萬多應該都可以買個低少少grade的petrof新琴... 有需要可以pm 我,我可以幫你拿到大d 既discount

我也覺得歐洲琴的音色甜,其實外間琴行,大部份的琴,不論歐洲或日本牌子也是由內地生產加工,只不過用料及技術是由外國引入,例如YAMAHA,他們會派日本的師傳到內地教生產人員製作技術,但整部琴也不是在日本生產, 所以著重考慮的,是那個琴是採用那個國家的技術及用料,@_@而你所預算的budget,其實也可以買到一個中檔次的一手琴!!

原帖由 CrabPincers 於 10-6-12 10:04 發表

你不如加多小小$, 買部一手u1, 通利現金價, 4萬9千9百9

yamaha 一手琴,成5萬元,唔值

不值得買,

而且yamaha 觸鍵感鬆,對高級的歌的技巧好難表現得到

原帖由 pianomusicroom 於 10-6-11 10:19 PM 發表

3-4萬budget,買通利代理hofumann
我試過聲好"拆", 唔知係咪剩果隻係咁.
有無d 細牌子d既介紹?唔common 都得,值就得

我有興趣買朋友的一部YAMAHA U1 給小朋友初學, 朋友用了10年.  請問各位市價大約幾錢, 另運費又大約多少?

醒目開學勳章

原帖由 Spidermum 於 10-6-20 22:59 發表
我有興趣買朋友的一部YAMAHA U1 給小朋友初學, 朋友用了10年.  請問各位市價大約幾錢, 另運費又大約多少?

你打去琴行問, 有部甘既琴, 想賣返比佢地, 看佢地收幾多$, 作為參考law

我都好鐘意petrof,亦用緊,就係因為個音色好好聽,由最高音去到最低音都好聽.不過佢個回鍵的確唔夠有d日本琴咁快速.
tomlex都唔算好貴.如果u1係要5萬,咁應該用5萬去買個petrof,你會覺得值d,開心d啦.(個人意見)

原帖由 KnN 於 10-6-12 10:24 發表
但日本琴d聲好"鈍" 咁,我試過幾隻都覺得麻麻地.可能我唔鍾意咁厚既聲.
歐洲琴d 聲清脆好多. 不過我budget 唔多,所以想問問各位到抵買唔買到.2手我都搵緊,但見多數係日本琴.

2手歐洲琴邊到多d 呢? 我鍾意petrof . 
  ...
http://era-central.blogspot.com/