用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小高年班男女生問題
go

宣小高年班男女生問題

另外,想請教宣小高年班學生有無開始有男女生問題(鐘意/拍拖 etc)?

我覺得你要幫亞囡喺一個荒島搵一間屬於你認為好o既學校,條件要有:
1.不要女校,因為驚自己個囡會有公主病
2.但又唔可以男女校,因為又要驚有男女關係
3.唔可以係津校,因為驚程度唔夠高、又有新移民
4.唔可以一條龍讀十二年,因爲會眼光狹窄
5.唔可以係私校,因為驚程度唔知高唔高,六年後又驚餐飽,又驚有大陸暴發戶教壞晒
如果有家長知道邊度有呢種學校,就快啲話俾樓主聽,等佢唔駛咁煩,唔該!

我只是作為一個負責任的家長考慮不同的因素,我有錯嗎? 杞人憂天有問題嗎 ?
你唔需要甘樣
原帖由 haloha818 於 10-6-8 20:42 發表
我覺得你要幫亞囡喺一個荒島搵一間屬於你認為好o既學校,條件要有:
1.不要女校,因為驚自己個囡會有公主病
2.但又唔可以男女校,因為又要驚有男女關係
4.唔可以一條龍讀十二年, ...

原帖由 manling33 於 10-6-8 20:49 發表
我只是作為一個負責任的家長考慮不同的因素,我有錯嗎? 杞人憂天有問題嗎 ?
你唔需要甘樣

manling33

我都覺得你諗多左了, 我都有係不同的 forum 見到你問其他家長意見, 我明白做父母都想找一間最好的學校給自己仔女, 但其他家長都有不同意見, 不同背景, 想法都不同, 小朋友又有不同的性格, 我覺得你會越諗越多, 越 confuse 了自己, 不如你冷靜 d , 自己靜心想一想, 自己小朋友性格, 自己家庭背景, 從而找出合適的學校給小朋友啦

最清楚你自己小朋友是你自己.......
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 manling33 於 10-6-8 20:49 發表
你唔需要甘樣

haloha818  --> 我看到他的留言, 我都有由心笑左出黎, 不過其實佢講得幾有 point, 集合了你在 bk 裹所問你問題作了總結, 答得幾有趣

我相信  haloha818 不是取笑你的, 我見她之前都有答你的問題, 請不要太介懷啦, 大家都是為小朋友好

My son is P.6 student, I think I am able to answer this question.  Boys like some of the girls, Girls like some of the boys, but not dating, please don't think too much, it's normal. This situation is happening in all the co-ed school according to my son's friends who are also P.6 students.  

I agree with haloha818, you are really thinking too much, I also have same feeling as 金毛B媽 when I saw haloha818's answer, 我都有由心笑左出黎.

金毛B媽&lauffj:
好謝你哋幫我解話同支持,其實家長只係做鋪路啫,之後條路點行(叻唔叻、曳唔曳、有無拍拖)係我哋控制唔到,再俾壓力自己未升到小一啲細胞都死咗一半lu,其實六年後都可以係一條好漢,聽聞中學派位女拔全港收五十人,宣小中咗十三人,仲想點?亞女三級鋼琴,喺宣小應該有所發揮,的確津校學生來自唔同地方,德行就好難講,不如到七月廿四日迎生會,關校長一定俾到答案你。

haloha818 請容許我對你的總結作出一點修改.

1.不要女校,因為驚自己個囡會有公主病 (except DGJS)
2.但又唔可以男女校,因為又要驚有男女關係(except St. Paul co-ed)
4.唔可以一條龍讀十二年,因爲會眼光狹窄 (except both DGJS & St. Paul co-ed)
5.唔可以係私校,因為驚程度唔知高唔高,六年後又驚餐飽,又驚有大陸暴發戶教壞晒 (except both DGJS & St. Paul co-ed)

除了DGJS和SPCC已沒有其它學校會令manling33滿意。

原帖由 k.kung 於 10-6-11 14:54 發表
haloha818 請容許我對你的總結作出一點修改.

1.不要女校,因為驚自己個囡會有公主病 (except DGJS)
2.但又唔可以男女校,因為又要驚有男女關係(except St. Paul co-ed)
4. ...

不過最慘, 就係 DGJS & St. Paul co-ed 都唔收她的女兒呢......... 真係慘絕人寰呢, 希望天父可以助她一把, 幫她叩門成功

Thanks,K.Kung & 金毛B媽
記得明天9-12呀

何來叩門位呢? DGJS和SPCC都有後補生排隊, 就算有正取生放棄都會由後補生代替。現實中又有多少人會放棄DGS呢, 後補生的機會本已十分渺茫。

就算要強行叩門, 除非小明友能力之高, 比一眾後補生更出色, 令學校難以拒絕, 否則只能作為對女兒升小一的一點努力罷了。

原帖由 金毛B媽 於 10-6-11 17:11 發表

不過最慘, 就係 DGJS & St. Paul co-ed 都唔收她的女兒呢......... 真係慘絕人寰呢, 希望天父可以助她一把, 幫她叩門成功

多謝goodmama2003!其實我都覺得好好笑!

原帖由 haloha818 於 10-6-11 18:27 發表
Thanks,K.Kung & 金毛B媽
記得明天9-12呀

真係好好笑, 大家笑完了, 不過唔知樓主有沒有註冊呢

我就註冊左了, 一口氣買晒書同校服了, 阿仔好開心呀

我都註冊咗,希望大女升咗三年班會學識獨立,細女就快啲可以適應小一生活,yeah!

原帖由 haloha818 於 10-6-14 21:48 發表
我都註冊咗,希望大女升咗三年班會學識獨立,細女就快啲可以適應小一生活,yeah!

你細囡都係今年小一呀, 可能做同學喎

請問你細囡是否讀宣幼呀 ?

你知唔知點樣遍班呢 ? 我地幾時會知遍左咩班

金毛B媽:
我細女喺宣幼讀上午班。

唔需要考編班試,但要到八月最後一個禮拜先會post上網!

原帖由 haloha818 於 10-6-15 16:11 發表
金毛B媽:
我細女喺宣幼讀上午班。

唔需要考編班試,但要到八月最後一個禮拜先會post上網!

我囡都係宣幼 K1  上午班呀

ic ic

樓主問的問題在所有學校都有可能發生, 她內心應該是明白的, 她只是不自覺地把不能考進DG的失望和不滿表達出來。

宣道和St. Marry都是很好的學校, 我擔心的不是她選那一間小學而是她對女兒的態度。希望她不會把內心的不滿傳給女兒。影響她日後上學。

原帖由 goodmama2003 於 10-6-12 12:38 發表

k.kung , & holoha818,   

對樓主的問題, 真是
對你們的回覆, 覺得