用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 聖幼好唔得 !
go

聖幼好唔得 !

babykindom內有話題: 聖幼好唔好?
但他們說到很差, 是否屬實?
因為我今年K1想選"聖幼"

回覆 1# wsbobo826 的文章

這要看看你需要的是什麼了。
聖幼是一所傳統的幼稚園,
若你要最現代的小班教學、不用做家課、
家長不用跟功課、小朋友自由自在......的話,聖心不是你首選。
但我的囡囡快畢業了,
我不覺得自己選錯學校。
我看見女兒每天都有一個好的做功課習慣,
K3就能閱讀初小程度的中文書本,
培養出讀小學的默書、背誦詩詞的習慣,
跟同班同學、同校學弟妹相親相愛......
真的,只要家長的教養理念跟學校的一致,
孩子一定可以學得好;
只怕是一些家長聽別人說A校好、B校好,
讀過之後發現與自己的期望不同而大發牢騷,
這對自己、對孩子、對學校、對老師都是很大的傷害。
所以,在聽說別人的評語之前,
不如先想清楚自己的教養理念才出動找學校吧﹗:)

我都係 K1  媽媽, 覺得學校的傳統教學都適合我仔仔。 但係不知道小學是否都適合, 有冇K2/K3
媽媽可以分享選擇小學的心得? 謝謝

原帖由 wsbobo826 於 10-6-11 17:42 發表
babykindom內有話題: 聖幼好唔好?
但他們說到很差, 是否屬實?
因為我今年K1想選"聖幼"

我細仔都係就快畢業了,我都好認同妳的講法,雖然現在功課比較深及多,但見佢都做得幾開心及識得自己用詞語作句子,細仔閒時自己會背英詩、朗誦及唱歌仔,我自覺無選錯這間幼稚園。
原帖由 大貓媽媽 於 10-6-12 23:26 發表
這要看看你需要的是什麼了。
聖幼是一所傳統的幼稚園,
若你要最現代的小班教學、不用做家課、
家長不用跟功課、小朋友自由自在......的話,聖心不是你首選。
但我的囡囡快畢業了,
我不覺得自己選錯學校。
我看見女兒每天 ...