用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

醒目開學勳章

del
   0    0    0    0

原帖由 zoesychan 於 10-6-10 15:45 發表
我老公個姑姐同我講話過時過節要送野比老師, eg xmas 果d, 佢話人人都送你唔送好"sit" 抵 ..

係真唔係呀 ? 而家重興 ?

btw, 我老公d 表第係廿幾年前讀, 而家已出黎做緊野 ..

有無指教下呀 ? ...

三年來, 我重來冇做過依樣野wor !

送俾同學定 teacher ar? 通常 party day 阿仔都只係 bring d 小食同同學分享 jar, 未聽過要送嘢俾老師 ga wor
原帖由 zoesychan 於 10-6-10 15:45 發表
我老公個姑姐同我講話過時過節要送野比老師, eg xmas 果d, 佢話人人都送你唔送好"sit" 抵 ..

係真唔係呀 ? 而家重興 ?

btw, 我老公d 表第係廿幾年前讀, 而家已出黎做緊野 ..

有無指教下呀 ? ...

貢獻勳章

你老公個姑姐係唔係五六十年代當差 (呂樂探長年代???),仲要送禮? (講笑,唔好嬲)

如果送禮會有優待,咁樣老師同家長都有觸犯 "防止賄賂條例" 之嫌。現今做家長唔需要呢D,我地仲要教小朋友,做靚D功課,考高D分送比老師,已經係最好的禮物 !!!!

yes

up to you do so or not

my girls teacher is particularly nice as reported so we give small presents

I recall one of KV's notices specifically said parents should not give any gifts to the school / teachers.

貢獻勳章

真係想送的話,咪送張卡囉 !

原帖由 gym 於 10-6-10 23:06 發表
I recall one of KV's notices specifically said parents should not give any gifts to the school / teachers.

KV 真係出過呢張notice, 我好欣賞佢地好正視呢個問題, 我是每天自己接送的, 亦未見過班中有人咁做。

無D咁嘅事!

學校同老師都好公正, 不會收取禮物。
如果你想表達心意, 送書心意卡~

原帖由 jumbo_mandy 於 10-6-10 23:41 發表

KV 真係出過呢張notice, 我好欣賞佢地好正視呢個問題, 我是每天自己接送的, 亦未見過班中有人咁做。

你唔講我都唔醒起, 真係有收過依張notices, 應該係每年既農曆新年, 可能費事d人封利是比老師.

講時講, 我地剛剛送左張thank you 咭比老師, 就係咁多囉.

原帖由 Gerard 於 10-6-11 18:31 發表

學校講到明唔可以送, 連"西餅"都唔可以
所以我好仲意間學校, 因為很公正

仲有, 唔駛成日捐錢, 我個女間津校, 成日叫人捐錢, 好鬼煩 !
‹ 上一主題|下一主題