用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB 仲未有學校收讀PN, 好擔心!!
go

BB 仲未有學校收讀PN, 好擔心!! [複製鏈接]

我個bb係1108.  報咗:

Victoria (rejected)
學之園 (rejected)
Choice (not offer due to small bb)

But Tutor Time offered my kid to attend 1-2歲班.

Any recommend? I lived in Tsing Yi.

0    0    0    0

你試下打電話去宏福問下.
我都住青衣. 0806 bb , 報左9間nursery in 左6間.
victoria , lh 這些咁熱門,細B 好難收.
你問下曉X園果間啟思 , 睇下有無位. 以我所知,有不少媽咪放棄OFFER.
仲有一間康傑. 你到9月後,打電話去問下, 仲有無位.
好多青衣媽咪會一口氣報'康傑/宏福/CHOICE/ 啟思/LH'
有些大B 會有幾個OFFER.  開學前, 應該會有不少放位.

原帖由 smart_bb 於 10-6-11 19:26 發表

Choice (not offer due to small bb)

But Tutor Time offered my kid to attend 1-2歲班.

Any recommend? I lived in Tsing Yi.

...

可試下北角明慧,今年九月喺太子開新分校,我今日帶咗我阿女(1208),即收,俾咗$660留位,出年1月番PN(因要足2歲先可以番)。北角明慧已有40幾年歴史,朋友個仔讀緊,佢好滿意間學校。

icbb1230 你好,

想問你明慧太子新校在那裡? 何時開班? 我也想替兒子報讀, 是否打電話去北角明慧查詢?

謝謝你!

原帖由 icbb1230 於 10-6-13 00:17 發表
可試下北角明慧,今年九月喺太子開新分校,我今日帶咗我阿女(1208),即收,俾咗$660留位,出年1月番PN(因要足2歲先可以番)。北角明慧已有40幾年歴史,朋友個仔讀緊,佢好滿意間學校。 ...

Hi,

在太子警察俱樂部隔離,但我還未去實地視察過。不過在面試當日,有簡短介紹過,聽落就好似有兩層,一層一萬呎,另一層有八千幾呎,全新裝修及設備,我諗可能是租一些大樓頭兩層改建作校舍。我會明天看看,再update你。

至於報名,係要聯絡北角明慧。

is it that you have to choose non-voucher schools? If not, then there would be more choices. 啟思 is ok ga ...

However, since most famous KG prefers big kids. if your kid is a nov baby, you can try again next year. I'm sure it would be a lot easier to be admitted to your favourite schools if your kid is a big kid.

May be you can attend playgroups first and apply again next year.

原帖由 smart_bb 於 10-6-11 19:26 發表

...

原帖由 icbb1230 於 10-6-13 00:17 發表
可試下北角明慧,今年九月喺太子開新分校,我今日帶咗我阿女(1208),即收,俾咗$660留位,出年1月番PN(因要足2歲先可以番)。北角明慧已有40幾年歴史,朋友個仔讀緊,佢好滿意間學校。 ...

I am also interested in it. My girl is 0806 n i live in Mei Foo.. ThankS!

Hi all,

I have asked my friend who lives near to Prince Edward Ming Wai campus, she told the location is near to 運動場道, o個度有間好大間買日本奶粉嘅鋪頭.  I roughly know where is it, I will go and have a look today afternoon.

0806 - do you mean Aug 2006?  If yes, your kid is near to 4 yrs!

icbb1230

原帖由 Clarawsf 於 10-6-14 00:20 發表

I am also interested in it. My girl is 0806 n i live in Mei Foo.. ThankS!

Hi,

剛剛去完太子明慧校舍,她正正就在,「日本奶粉,嬰兒東西貿易」旁邊。地舖做正門,連半條街的地舖上面的一樓。校舍仍在裝修,入面情況睇唔到。我有d唔習慣間幼稚園喺旺角鬧市,好似好雜咁,怕放學會唔會好迫,好混亂。

醒目開學勳章

原帖由 icbb1230 於 10-6-13 22:50 發表
Hi,

在太子警察俱樂部隔離,但我還未去實地視察過。不過在面試當日,有簡短介紹過,聽落就好似有兩層,一層一萬呎,另一層有八千幾呎,全新裝修及設備,我諗可能是租一些大樓頭兩層改建作校舍。我會明天看看,再update你。

至於報 ...

嘩!!個地點太什地下有食市!有酒吧!有車房!開老人院都謙佢得o曹啦!!
係明慧先夠膽係度開!!

icbb1230:

你好,請問他們是否開課前三個月便要收取學費呢?

Pogbaby: 咁,佢嗰邊又唔係好雜嘅,佢唔係喺好多酒吧同食市嗰邊。

neb: 明慧只係收咗我$660-留位費咋,唔知係咪因為我阿女出年1月先番(因要足2歲先番得)嘅關係呢?你可以打去北角明慧問吓。

Pogbaby: 咁,佢嗰邊又唔係好雜嘅,佢唔係喺好多酒吧同食市嗰邊。

neb: 明慧只係收咗我$660-留位費咋,唔知係咪因為我阿女出年1月先番(因要足2歲先番得)嘅關係呢?你可以打去北角明慧問吓。

原帖由 Clarawsf 於 10-6-14 00:20 發表

Hello! I am 美孚人as well! My bb and I went to mingwai yesterday and we paid the holding deposit! Hoping to start in December (my bb is Nov 08).

原帖由 icbb1230 於 10-6-14 20:56 發表

neb: 明慧只係收咗我$660-留位費咋,唔知係咪因為我阿女出年1月先番(因要足2歲先番得)嘅關係呢?你可以打去北角明慧問吓。 ...

我差一點要比埋書報費 成千八問蚊啊!!! 加埋二千五!!話大b 可以5洗比住但細b要,好似話因為知都好多大b mums 報幾間,so5想增加d負擔。。。
好彩最後都比我遲一點先比

原帖由 Pigbaby 於 10-6-14 16:57 發表

嘩!!個地點太什地下有食市!有酒吧!有車房!開老人院都謙佢得o曹啦!!
係明慧先夠膽係度開!!

係呀,原址係賣人造花草后來做夜冷,雜都唔算,不過路太窄,校巴上落唔係幾好,而且近中港巴士站多大巴出入。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 lepetitrat 於 10-7-9 15:13 發表

Hello! I am 美孚人as well! My bb and I went to mingwai yesterday and we paid the holding deposit! Hoping to start in December (my bb is Nov 08).

I have paid the holding deposit today as well.  May i know yr BB in AM or PM class?

果頭吾算雜, 亦吾係太過鬧市feel. 近地鐡站同警署. 酒吧比較晏先開門, 而一般中港巴士既乘客應該吾會走過果條街.
條街就窄D...

原帖由 icbb1230 於 10-6-14 16:15 發表
Hi,

剛剛去完太子明慧校舍,她正正就在,「日本奶粉,嬰兒東西貿易」旁邊。地舖做正門,連半條街的地舖上面的一樓。校舍仍在裝修,入面情況睇唔到。我有d唔習慣間幼稚園喺旺角鬧市,好似好雜咁,怕放學會唔會好迫,好混亂。 ...

請問明慧係咪好出名架?我聽過好多媽咪都講過呢間, 若果九龍有我都想幫我仔報出年, 請問pre-nursery幾錢一個月(半日)?

原帖由 smart_bb 於 10-7-9 17:44 發表

I have paid the holding deposit today as well.  May i know yr BB in AM or PM class?

Hello! ur bb also nov BB?

we chose AM class - but the person in charge there persuaded me to change bb to full day class after bb's settled down at their nursery, she said - let bb go there for a month or so, once he's settled down, switch it to full day haha, i said i'd think abt it once bb has started sch
‹ 上一主題|下一主題